نه تنها عرضه نان سفارشی به اجبار از سوی برخی واحدهای نانوایی صورت میگیرد، بلکه در مناطق مختلف شهر برخی نانواییها بهویژه در رسته سنگک، قیمتهای متفاوتی برای این محصول اعلام میکنند.
به گزارش نسیم اقتصاد، انگار قصه نان تمامی ندارد. در ماههای گذشته بارها اعلام شد که از کیفیت نان کاسته شده است و در کنار آن نانهای سفارشی بیش از نان معمولی، در برخی از واحدهای صنفی نانوایی عرضه میشود.
عرضه نان سفارشی بهخودیخود بد نیست اما زمانی که نان معمولی آنچنان از سوی واحدهای صنفی عرضه نمیشود و کیفیت پخت نان معمولی هم قابل قبول نیست، عرضه نان سفارشی آنهم در برخی موارد به اجبار، اتفاق خوبی نیست.
در چند سال اخیر همین نان سفارشی به محل درآمد بیشتری برای واحدهای نانوایی بدل و عاملی شده تا در کنار نانهای کنجدی، نان سبزیجات و سبوس دار به واحدهای نانوایی و فهرست مصرف افزوده شود که البته این تنها راه افزایش درآمد در نانواییها به خصوص نانواییهای آزادپز نیست، زیرا یکی دیگر از راههای افزایش درآمد بهویژه در چند ماه اخیر، تغییر اندازه نان است که این اتفاق در نانهای سنگک و بربری بیشتر دیده میشود.
بررسیهای میدانی نشان از آن دارد که در چند وقت اخیر موقعیت جغرافیایی محل قرارگیری نانوایی در قیمتگذاری نانهای آزادپز هم تأثیرگذار است. بهطور مثال نان سنگک ساده آزادپز در خیابان پیروزی تهران 1,500 تومان عرضه میشود و قیمت نان یک رو کنجد 2,000 تومان و نان دورو کنجد 3,000 تومان است که همین نان در منطقه جردن به ترتیب به قیمت 2000، 3000 و 5,000 تومان عرضه میشود.
با این تفاسیر به نظر میرسد این تفاوت قیمت در سطح شهر عاملی میشود که گرانی به قیمت نان وارد شود و نیاز به نظارت و بازرسی دقیق واحدهای بازرسی اصناف احساس میشود.
در این زمینه یک نانوا در خیابان ظفر مدعی است که افزایش قیمت نان به دلیل عدم دسترسی راحت به آرد، کنجد و سبوس است و در چند وقت اخیر آرد آزادپزی بهسختی تأمین میشود.
حال با تمام این تفاسیر جای سوال است که چرا نظارت بر واحدهای نانوایی آنگونه نیست که واحدهای صنفی با روشهای مختلف، به افزایش قیمت روی نیاورند؟
در این رابطه بیژن مقدم - رئیس اتحادیه نانوایان سنتی - به ایسنا گفت: دولت در انتهای دهه 80 به این نتیجه رسید که باید در کنار واحدهای یارانهبگیر نانوایی، واحدهای آزادپز فعال باشند، از این رو واحدهای آزادپز به تعداد مشخص در کشور فعال شدند که آرد آنها به صورت آزاد تأمین میشود.
وی ادامه داد: این واحدها به صورتی در سطح شهر قرار گرفتهاند که واحدهای یارانهبگیر در محدوده آنها قرار دارند و از نظر اقتصاد خانوار، هزینهکرد خرید نان را پوشش میدهند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی اظهار کرد: دولت قیمت سقف و کف و قیمت دستوری برای نان واحدهای آزادپز در نظر نگرفته و واحدها با توجه به هزینه تمام شده و موقعیت جغرافیایی، نرخی برای محصولات خود در نظر میگیرند.
مقدم خاطرنشان کرد: تفاوت قیمت نانهای سفارشی در محلههای مختلف یک شهر، به دلیل تفاوت هزینه تمام شده واحد صنفی، هزینه اجاره و موقعیت ملکی واحد است.
این اظهارات در حالی است که همین بیضابطه بودن و در نتیجه تفاوت قیمتها، راه را برای سودجویی برخی نانواییها و گرانفروشی آنها باز میکند.
در این زمینه بهتر است اتاق اصناف و اتحادیه مربوطه حتی در نانواییهای آزادپز با توجه به تمام عوامل دخیل در قیمت تمام شده از جمله موقعیت جغرافیایی واحد صنفی، نرخ نهایی فروش انواع نان را تعیین و ابلاغ کنند تا برخی واحدهای صنفی به بهانه "آزادپز بودن" نان را به هر قیمت دلخواه، عرضه نکنند.
منبع: ایسنا
لینک کوتاه
اخبار مرتبط
کارشناس بازارهای مالی، با اشاره به سیاستهای بانک مرکزی در مقطع کنونی کنترل تورم از... 26 خرداد 1403
بازار خودرو در دومین روز کاری هفته، با نوسان افزایشی قیمت همراه بود. 21 خرداد 1403
مدیر کل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه نیاز عراق حدود 3 میلیون... 18 خرداد 1403
بازار خودرو در فروردین امسال، بهخصوص نیمه دوم، تحتتاثیر مسائل مختلف، بهویژه رشد... 17 خرداد 1403
بازار خودرو آنقدر بیتحرک است که به اعتقاد نمایشگاداران، انگار بازار به کما رفته است. 15 خرداد 1403
قرار است طی هفته جاری وزارت راه و شهرسازی مطابق قانون سقف افزایش نرخ اجارهبها در... 12 خرداد 1403
بررسی بازارهای بورس، ارز و طلا در هفته منتهی به 9 خردادماه نشان میهد طلای 18 عیار بیشرین... 11 خرداد 1403
بازار خودرو در ششمین روز هفته شاهد ثبات قیمتها بود. 11 خرداد 1403
نظرات شما