دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری با تأکید بر اهمیت شفافیت و مشارکت بخش خصوصی در بازار مسکن، گفت: تنظیم سیاستهای شفاف و تسهیل شرایط میتواند بازار مسکن را متحول کند.
به گزارش
نسیم اقتصاد، سید محسن طباطبایی مزدآبادی دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری در گفتگو با خبرنگار مهر پیرامون چالشها و راهکارهای افزایش مشارکت بخش خصوصی در تولید و ساخت مسکن گفت: ایجاد سیاستهای پایدار و شفاف در حوزه مسکن میتواند با تسهیل شرایط برای بخش خصوصی تولید این حوزه را به طور چشمگیری افزایش دهد.
وی افزود: تخصیص زمینهای دولتی با شرایط مناسب و همچنین کاهش نرخ بهره و ارائه تسهیلات ویژه به سازندگان مسیر را برای افزایش تولید مسکن هموار میکند.
دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با اشاره به اینکه معافیت مالیاتی و مشوقهای اقتصادی میتواند انگیزه سرمایهگذاری در حوزه مسکن را افزایش دهد تصریح کرد: عدم شفافیت در قیمت گذاری املاک و مستغلات یکی از مشکلات اصلی بازار مسکن است که باعث ایجاد نوسانات قیمت و عدم ثبات در این بازار میشود.
وی در خصوص عوامل نوسانات قیمت مسکن توضیح داد: نکته نخست، عدم وجود استانداردهای مشخص؛ در بسیاری از کشورها و مناطق، استانداردهای یکسانی برای ارزیابی قیمت املاک وجود ندارد این امر باعث میشود که قیمتها به صورت سلیقهای تعیین و بازار غیر شفاف گردد.
دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ادامه داد: نکته دوم، دادههای ناقص و غیرقابل دسترسی؛ اطلاعات مربوط به معاملات املاک معمولاً به راحتی در دسترس نیستند این اطلاعات برای خریداران و فروشندگان کلیدی است اما عدم دسترسی به آنها موجب میشود که تصمیم گیریها به درستی انجام نشود. نکته سوم تأثیر واسطهها؛ واسطههای ملکی ممکن است اطلاعاتی را به گونهای نادرست و به نفع خود ارائه دهند که این نیز به عدم شفافیت دامن میزند و ممکن است به افزایش قیمتها و ایجاد حباب در بازار منجر شود.
طباطبایی مزدآبادی درباره سوداگری در بازار مسکن نیز اضافه کرد: سوداگران در بازار مسکن به دنبال کسب حداکثر سود ممکن هستند. این رفتار میتواند به چندین شکل، خود را نشان دهد، شکل اول خرید و فروش املاک و زمین با قیمت پایین، شکل دوم توسعههای غیرضروری و شکل سوم دستکاری در قیمتها.
مدیر مسئول فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد و مدیریت شهری با اشاره به نحوه دستکاری در قیمتها در حوزه مسکن گفت: در برخی موارد سوداگران از تکنیکهای خاصی همچون خرید و فروش پارسلهای کوچک با قیمتهای بالا استفاده میکنند تا بازار را دستکاری کنند و قیمتها را به شکل کاذب، بالا نگه دارند.
این مقام بیان کرد: برای برطرف کردن این مسائل و افزایش شفافیت در بازار مسکن لازم است که دولت و نهادهای مربوط اقدام لازم به تنظیم بازار و ایجاد بسترهای قانونی و اطلاعاتی نمایند.
طباطبایی مزدآبادی در ادامه پیرامون افزایش شفافیت در بازار مسکن، تصریح کرد: شفافیت در بازار مسکن یکی از کلیدهای بهبود عملکرد این بازار و کاهش مشکلات مالی از عدم اعتماد و سو استفادههای احتمالی است.
وی همچنین با ارائه چند راهکار برای شفافیت در بازار مسکن گفت: اولین مورد ایجاد پایگاههای مدرن داده که شامل راهاندازی سیستم پیشرفته ثبت نام معاملات مسکن و حفظ و تحلیل حرفهای دادههای آن است، در مرحله بعد تدوین و اجرای استانداردهای قیمتگذاری، آموزش ارزیابان و مشاوران ملکی، تنظیم بازار توسط دولت، آگاهی بخشی و آموزش عمومی، ارتقا تعاملات الکترونیکی، تقویت نظارتها و بازرسیها، حفاظت از حقوق مصرف کننده از مواردی است که در شفافیت بازار مسکن مؤثر خواهد بود.
دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در پایان خاطرنشان کرد: افزایش شفافیت در بازار مسکن نیازمند همکاری همگانی بین دولت، بخش خصوصی و جامعه است، با اجرای این راهکارها میتوان به یک بازار پایدار و امن و تحولآفرین رسید که در آن تمام ذینفعان بتوانند از شرایط بهتری بهره گیرند.
لینک کوتاه
اخبار مرتبط
نائب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران با اشاره به شرایط رکود تورمی در بازار مسکن... 24 بهمن 1403
نایب رئیس اتحادیه املاک تهران گفت: تمایل خریداران به خرید واحدهای قدیمیتر به دلیل... 24 آذر 1403
براساس گزارش بانک مرکزی متوسط قیمت هر متر مربع مسکن پایتخت در خردادماه امسال 85.9 میلیون... 18 تیر 1403
مشاوران املاک توقف روند «خرید سرمایهای ملک» را در روزهای گذشته به مراتب بیشتر از... 2 تیر 1403
جلسه شورای مسکن با بررسی تمامی موضوعات مرتبط با این بخش از جمله بررسی راهکارهای رفع... 22 اردیبهشت 1403
نظرات شما