دولت فرانسه پیشنهاد کرد هزینه احتمالی تحریم‌های ثانویه اقتصادی آمریکا علیه ایران که گریبان‌گیر شرکت‌های اروپایی طرف قرارداد با ایران می‌شود، از سوی اتحادیه اروپا تأمین شود.

به گزارش نسیم اقتصاد به نقل از شرق، «برونو لومر»، وزیر اقتصاد و دارایی فرانسه، روز گذشته به تلویزیون «سی‌نیوز» گفته است: «اینکه ما می‌پذیریم که آمریکا ژاندارم اقتصادی جهان باشد؟ جواب اروپا مشخص است: نه».
 
به گفته لومر: تقویت قانون سال 1996 به ما اجازه می‌دهد هزینه احتمالی تحریم‌ها علیه شرکت‌ها را بر عهده بگیریم و این هزینه‌ها می‌تواند از سوی اتحادیه اروپا پرداخت شود». به گزارش رسانه‌های فرانسوی، وزیر اقتصاد و دارایی فرانسه گفته است: «ما یک بودجه اروپایی در اختیار داریم که به ما اجازه می‌دهد از تجارت و شرکت‌هایمان محافظت کنیم». طرح چنین پیشنهادی از سوی این مقام فرانسوی، هم‌زمان است با سفر کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا به ایران برای حفظ روابط تجاری اتحادیه اروپا با ایران، پس از خروج آمریکا از برجام. در این سفر نیز قول داده شد که اتحادیه اروپا برای جلوگیری از پیامد تحریم‌های ثانویه آمریکا علیه ایران تلاش می‌کند.
 
از ایران حمایت می‌کنیم
«میگل آریاس کانیته»، کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا، یک روز بعد از نشست سران اروپایی در صوفیه، پایتخت بلغارستان، با این پیام به ایران آمد که: «متعهد هستیم برای حفظ تجارت نفتی از ایران حمایت کنیم». ایران از اروپایی‌ها خواسته است نه‌تنها صادرات نفت خام، میعانات و‌ محصولات پتروشیمی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا مطابق‌ ماه آوریل (حدود 700 هزار بشکه در روز) حفظ شود، بلکه اروپایی‌ها به‌عنوان طرف‌های امضا‌کننده برجام، تضمین کنند که واردات نفت خام، میعانات گازی و پتروشیمی از سوی دیگر مشتریان نفتی، به‌ویژه چین و‌ هند، به دلیل تحریم آمریکا کاهش نیابد. هیئت مذاکره‌کننده اروپایی گفته است تلاش می‌کند سطح واردات نفت از ایران از سوی اروپا مانند گذشته حفظ شود. همچنین تمام تلاشش را خواهد کرد تا سوییفت بانکی را برقرار نگه دارد.
 
ایران به‌صراحت خواهان تضمین اروپا برای نقل‌و‌انتقال امن پول نفت، میعانات گازی و پتروشیمی شده‌ است. اروپایی‌ها برای این منظور، راهکار انتقال مستقیم پول از بانک مرکزی اروپا به بانک مرکزی ایران را پیشنهاد کرده‌اند. 12 روز بعد از اعلام تصمیم رئیس‌جمهوری آمریکا درباره خروج از برجام و چند روز بعد از خط‌و‌نشان‌کشیدن برای آمریکا، اتحادیه اروپا بالاخره دست‌به‌کار شد و روند اجرای مقررات بازدارنده تحریم‌های آمریکا علیه ایران را آغاز کرد.
 
پرداخت غرامت به شرکت‌های اروپایی برای جبران خسارت ناشی از تحریم آمریکا و معامله مستقیم بانکی با ایران، از مهم‌ترین این تدابیر است. اتحادیه اروپا روند حقوقی مقابله با تحریم‌های آمریکا را از جمعه رسما آغاز کرد. «ژان کلود یونکر»، رئیس کمیسیون اروپا، اعلام کرده است اتحادیه اروپا از صبح جمعه 18 می (28 اردیبهشت) روند حقوقی اجرای مقررات بازدارنده‌ای را آغاز می‌کند که به موجب آنها می‌تواند با تحریم‌های آمریکا علیه ایران مقابله کند. پیش‌ از یونکر، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، نیز گفت امکان تجارت شرکت‌های کوچک‌تر با ایران باید از طرف اتحادیه اروپا فراهم شود.
 
 
مقررات مسدودکننده چیست؟
قوانین بازدارنده اتحادیه اروپا که وزیر اقتصاد و دارایی فرانسه به آن اشاره کرده است، به سال 1996 بر‌می‌گردد؛ زمانی جامعه اروپا که بعدتر به اتحادیه اروپا تبدیل شد، برای مقابله با آثار تحریم‌های آمریکا علیه کوبا، لیبی و ایران مقرراتی تصویب کرد. در سال 1996 میلادی، زمانی که آمریکا درصدد بود اقداماتی تنبیهی را برای شرکت‌هایی که با کوبا معامله می‌کردند، به اجرا درآورد، اتحادیه اروپا با تهدید به تحریم‌های متقابل، آمریکا را وادار به عقب‌نشینی کرد. چنین اقدامی به آن معنی است که اتحادیه اروپا می‌تواند مانع از آن شود که شرکت‌های اروپایی تحریم‌های آمریکا را اجرا کنند یا دادگاه‌های آمریکا شرکت‌های اروپایی را برای سرپیچی از تحریم‌ها جریمه کنند. اتحادیه اروپا در سال‌های 2007 تا 2017 با کوبا سالانه بین یک تا دو میلیارد دلار تجارت داشته است. این در حالی است که در این سال‌ها، کوبا مشمول تحریم‌های آمریکا بوده است.
 
طبق مقررات بازدارنده اتحادیه اروپا، اگر اتحادیه اروپا تحریم‌هایی را مشمول این مقررات بازدارنده بداند، حکم هیچ دادگاه، دیوان یا تصمیم هیچ مرجع اداری‌ای که خارج از قلمرو اتحادیه اروپا مستقر است، نباید به رسمیت شناخته و نباید به هیچ شکلی اجرائی شود. همچنین هیچ شخص حقیقی ساکن یا اهل اتحادیه اروپا و هیچ شخص حقوقی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، حق ندارد چه به‌طور مستقیم و چه با واسطه، الزامات و ممنوعیت‌های ناشی از تحریم‌های کشور ثالث را بپذیرد.

لینک کوتاه
وزير اقتصاد و دارايي فرانسه اجازه نمي‌دهيم آمريکا ژاندارم اقتصادي جهان