امسال جدول شماره 14 که منابع هدفمندسازی یارانه‌ها را لیست کرده، تحت تاثیر جنگ با افت شدید درآمد مواجه خواهد شد. در حالی که در طرف مقابل یعنی بخش مصرف، نیاز‌ها هر روز بیشتر می‌شود. مصارفی که نمایندگان مجلس در جریان تصویب بودجه آن را دو برابر هم کرده بودند.

به گزارش نسیم اقتصاد به نقل از ایبنا، با تشکیل سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها در سال 1389، حمایت از اقشار آسیب‌پذیر به طور ویژه در دستور کار دولت قرار گرفت تا از این محل بتواند یارانه‌های پنهان انرژی را حذف کند. در ابتدا کار چندان دشوار نبود. بخش قابل ملاحظه‌ای از کمک‌های مالی دولت از محل منابع افزایش قیمت حامل‌های انرژی تامین می‌شد، اما رفته رفته با تثبیت قیمت حامل‌ها و رشد سالانه کمک‌های حمایتی، کار برای دولت دشوار شد.

امسال، اما سالی سخت‌تر خواهد بود. جدول شماره 14 که منابع هدفمندسازی یارانه‌ها را لیست کرده، تحت تاثیر جنگ با افت شدید درآمد مواجه خواهد شد در حالی که در طرف مقابل یعنی بخش مصرف، نیاز‌ها هر روز بیشتر می‌شود. مصارفی که نمایندگان مجلس در جریان تصویب بودجه آن را دو برابر هم کرده بودند.

تغییرات جدول 14 از پاستور تا بهارستان

دولت در لایحه پیشنهادی خود پیش‌بینی کرده بود که منابع و مصارف بودجه هدفمندسازی یارانه‌ها یک هزار و 267 هزار میلیارد تومان در سال 1405 باشد. اما در مجلس تغییرات زیادی اتفاق افتاد و جمع منابع و مصارف به 2 هزار و 321 هزار میلیارد تومان رسید.

به طور مثال مجلس رقم فروش داخلی فرآورده‌های نفتی و مطالبات سنوات گذشته را از 172 هزار میلیارد تومان پیشنهادی دولت به 209 هزار میلیارد تومان رساند. رقم فروش داخلی گاز و مطالبات سنوات گذشته را هم که دولت 412 هزار میلیارد تومان پیش بینی کرده بود با عدد 666 هزار میلیارد تومان جایگزین کرد. در بخش ارز‌های صادراتی یعنی صادرات فرآورده‌های نفتی نیز که قرار بود بر اساس پیش‌بینی دولت 274 هزار میلیارد تومان درآمد به دست آید، طبق نظر نمایندگان درآمد به 446 هزار میلیارد و 200 میلیون تومان رسید.

نمایندگان منابع هدفمندی را 83 درصد افزایش دادند

مجلس در شرایطی منابع هدفمندسازی یارانه‌ها را نسبت به لایحه دولت 83 درصد افزایش داده که در تامین همان میزان اولیه نیز تردید وجود داشت. حالا با صدماتی که از جنگ به بخش انرژی کشور وارد شده و قطع صادرات فرآورده‌های نفتی، به نظر می‌رسد درصد قابل توجهی از این منابع تحقق پیدا نخواهد کرد. بر این اساس دست کم تحقق 446 هزار میلیارد تومان از منابع پیش‌بینی شده صادرات فرآورده‌های نفتی با تردید مواجه است.

در کنار آن تحقق منابع حاصل از فروش داخلی گاز طبیعی نیز که قبلا هم به دلیل عدم وصول گازبها از صنایع بزرگ مصرف‌کننده و عدم اصلاح برخی نرخ‌های یارانه‌ای با ابهام مواجه بود حالا با کاهش تولید به دنبال خسارات وارد آمده در جنگ با عدم تحقق بیشتری نیز همراه است.

 
 
 

لینک کوتاه
پاستور بهارستان دولت سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها

اخبار مرتبط

نظرات شما