عضو شورای ملی زعفران ایران گفت: بازارهای صادراتی که سالها پیش با زحمت آماده کرده بودیم را به دلیل عدم مدیریت در تولید، برداشت و صادرات دو دستی تقدیم افغانستان و برخی کشورهای دیگر کردیم.
به گزارش نسیم اقتصاد، علی حسینی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در گذشته تولید کننده بیش از 90 درصد زعفران دنیا بودیم، گفت: در حال حاضر اما این درصد کمتر شده و حتی کمتر نیز خواهد شد، زیرا تولید زعفران به دلیل عدم آموزشهای درست در کاشت، داشت و برداشت کاهش یافته و قیمت آن نسبت به 5 ماه گذشته حدود 4 برابر بیشتر شده است.
وی ادامه داد: درست است که افزایش قیمت ممکن است تا جایی به نفع تولیدکننده باشد، اما در یک نقطهای بازارها و مشتریان خود را از دست میدهیم.
تولیدکنندگان قدری وارد میدان شدهاند
عضو شورای ملی زعفران ایران اضافه کرد: تصور میکنیم تولیدکننده اول زعفران در دنیا هستیم؛ ولی هند، یونان، مراکش، اسپانیا هم وارد عرصه شده و تولیدکنندگان قدری هستند. افغانستان نیز از دیگر تولیدکننده های زعفران به شمار می رود.
زعفران ایران به اسم کشورهای دیگر صادر میشود
وی در ادامه با اشاره به اینکه زعفران ایران از کشور خارج می شود و سپس با اسم کشورها دیگر مجددا صادر می شود، گفت: افغانستان کمتر از 20 تن زعفران تولید می کند ولی حدود 70 تن صادرات دارد. این یعنی زعفران ما به آنجا می رود و سپس بسته بندی شده و از آنجا صادر می شود.
به گفته وی عمده ترین وارد کننده زعفران ایران، افغانستان و سپس امارات، اسپانیا و چین است. این یعنی بازاری که سالها پیش با زحمت آماده کرده بودیم دو دستی تقدیم افغانستان شد و آنها نیز به هند، عربستان و آمریکا صادر می کنند.
حسینی عنوان کرد: هند تعرفه سنگینی برای واردات زعفران از ایران دارد به همین دلیل زعفران ایران وارد افغانستان شده و سپس به هند می رود.
این فعال بخش کشاورزی با بیان اینکه نگاهمان به تجارت با زعفران تنها از مسیر خام فروشی است، گفت: علاوه بر مشکلاتی که در بخش آموزش و مدیریت تولید و بسته بندی زعفران وجود دارد، صادرات نیز با موانعی همراه است و دولت باید این موانع صادراتی را بردارد. وقتی موانع موجود باشد امکان صادرات نیست. معافیت تعهد ارزی از صادرکنندگان محصولات کشاورزی باید اولویت اول دولت باشد.
کاهش تولید زعفران
عضو شورای ملی زعفران با اشاره به اینکه موانع پیش روی صادرات باعث شده که بازارهای هدف را از دست بدهیم و حجم صادرات کاهش یابد، گفت: باید عارضه یابی کنیم تا مشخص شود مشکل دقیقا از کجاست و چرا تولید کاهش یافته است. در دهه 50 تا 60 در هر هکتار بین 6 تا 7 کیلو زعفران تولید میکردیم، اما در حال حاضر این عدد به 2 کیلو در هر هکتار رسیده است.
وی با بیان اینکه مدیریت تولید می لنگد، افزود: اگر کشاورز بتواند در هر هکتار 6 تا 7 کیلو زعفران برداشت کند تولید توجیه اقتصادی دارد و میتوانیم با دنیا رقابت کنیم.
حسینی در پایان گفت: در هر مترمربع زمین باید یک گرم زعفران خشک تولید کنیم، اما در حال حاضر در هر هکتار 200 میلی گرم تولید میشود. این یعنی منابع ارزشمند آب و خاک و انرژی برای تولید صرف می شود اما عملکرد در واحد سطح بسیار پایین است. باید عملکرد را افزایش دهیم. وزارت جهادکشاورزی باید در این بخش جدیتر باشد، زیرا با حرف و وعده نمیتوان به این مهم دست یافت.
لینک کوتاه
اخبار مرتبط
صادرات انواع محصولات کشاورزی تا پایان سال گذشته از 6 میلیارد و 200 میلیون دلار فراتر رفت. 8 اردیبهشت 1403
یک کارشناس انرژی با اشاره به نقش ایران در بازار جهانی نفت، گفت: توانایی کشور در... 3 اردیبهشت 1403
سال گذشته 2 میلیارد و 78 میلیون دلار کالا به پاکستان صادر شده که بیانگر رشد 39 درصدی است. 19 فروردین 1403
انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران آمار کامل حجم و ارزش صادرات سال 1402 زنجیره فولاد کشور را... 19 فروردین 1403
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران، در یادداشتی به دلایل تراز تجاری منفی 15 میلیارد دلاری... 1 فروردین 1403
وزیر نفت گفت: گرچه 1402 سالی پرفراز و نشیب برای صنعت نفت بود، اما به لطف الهی با پیدا کردن... 27 اسفند 1402
براساس اعلام گمرک، در 11 ماه امسال درآمد صادراتی از کالاهای غیر نفتی 8.87 درصد کاهش داشته و... 26 اسفند 1402
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه مقدار عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی... 24 اسفند 1402
نظرات شما