عضو شورای ملی زعفران ایران گفت: بازارهای صادراتی که سالها پیش با زحمت آماده کرده بودیم را به دلیل عدم مدیریت در تولید، برداشت و صادرات دو دستی تقدیم افغانستان و برخی کشورهای دیگر کردیم.
به گزارش نسیم اقتصاد، علی حسینی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در گذشته تولید کننده بیش از 90 درصد زعفران دنیا بودیم، گفت: در حال حاضر اما این درصد کمتر شده و حتی کمتر نیز خواهد شد، زیرا تولید زعفران به دلیل عدم آموزشهای درست در کاشت، داشت و برداشت کاهش یافته و قیمت آن نسبت به 5 ماه گذشته حدود 4 برابر بیشتر شده است.
وی ادامه داد: درست است که افزایش قیمت ممکن است تا جایی به نفع تولیدکننده باشد، اما در یک نقطهای بازارها و مشتریان خود را از دست میدهیم.
تولیدکنندگان قدری وارد میدان شدهاند
عضو شورای ملی زعفران ایران اضافه کرد: تصور میکنیم تولیدکننده اول زعفران در دنیا هستیم؛ ولی هند، یونان، مراکش، اسپانیا هم وارد عرصه شده و تولیدکنندگان قدری هستند. افغانستان نیز از دیگر تولیدکننده های زعفران به شمار می رود.
زعفران ایران به اسم کشورهای دیگر صادر میشود
وی در ادامه با اشاره به اینکه زعفران ایران از کشور خارج می شود و سپس با اسم کشورها دیگر مجددا صادر می شود، گفت: افغانستان کمتر از 20 تن زعفران تولید می کند ولی حدود 70 تن صادرات دارد. این یعنی زعفران ما به آنجا می رود و سپس بسته بندی شده و از آنجا صادر می شود.
به گفته وی عمده ترین وارد کننده زعفران ایران، افغانستان و سپس امارات، اسپانیا و چین است. این یعنی بازاری که سالها پیش با زحمت آماده کرده بودیم دو دستی تقدیم افغانستان شد و آنها نیز به هند، عربستان و آمریکا صادر می کنند.
حسینی عنوان کرد: هند تعرفه سنگینی برای واردات زعفران از ایران دارد به همین دلیل زعفران ایران وارد افغانستان شده و سپس به هند می رود.
این فعال بخش کشاورزی با بیان اینکه نگاهمان به تجارت با زعفران تنها از مسیر خام فروشی است، گفت: علاوه بر مشکلاتی که در بخش آموزش و مدیریت تولید و بسته بندی زعفران وجود دارد، صادرات نیز با موانعی همراه است و دولت باید این موانع صادراتی را بردارد. وقتی موانع موجود باشد امکان صادرات نیست. معافیت تعهد ارزی از صادرکنندگان محصولات کشاورزی باید اولویت اول دولت باشد.
کاهش تولید زعفران
عضو شورای ملی زعفران با اشاره به اینکه موانع پیش روی صادرات باعث شده که بازارهای هدف را از دست بدهیم و حجم صادرات کاهش یابد، گفت: باید عارضه یابی کنیم تا مشخص شود مشکل دقیقا از کجاست و چرا تولید کاهش یافته است. در دهه 50 تا 60 در هر هکتار بین 6 تا 7 کیلو زعفران تولید میکردیم، اما در حال حاضر این عدد به 2 کیلو در هر هکتار رسیده است.
وی با بیان اینکه مدیریت تولید می لنگد، افزود: اگر کشاورز بتواند در هر هکتار 6 تا 7 کیلو زعفران برداشت کند تولید توجیه اقتصادی دارد و میتوانیم با دنیا رقابت کنیم.
حسینی در پایان گفت: در هر مترمربع زمین باید یک گرم زعفران خشک تولید کنیم، اما در حال حاضر در هر هکتار 200 میلی گرم تولید میشود. این یعنی منابع ارزشمند آب و خاک و انرژی برای تولید صرف می شود اما عملکرد در واحد سطح بسیار پایین است. باید عملکرد را افزایش دهیم. وزارت جهادکشاورزی باید در این بخش جدیتر باشد، زیرا با حرف و وعده نمیتوان به این مهم دست یافت.
لینک کوتاه
اخبار مرتبط
پس از گذشت دوره شش ماهه بازنگری در کیفیت پسته صادراتی ایران، اتحادیه اروپا با رفع... 18 خرداد 1404
رئیس کل گمرک ایران گفت: صادرات غیر نفتی ایران در دو ماهه نخست سال جاری به میزان 24 میلیون... 12 خرداد 1404
معاون امور گمرکی گمرک گفت: امسال در گام نخست 5 هزار تن کالا با کد اختصاصی بندر خشک ریلی... 3 خرداد 1404
فرش، زعفران و پسته که روزگاری تولیدات انحصاری و بسیار باکیفیت ایرانی بودند را به جایی... 31 اردیبهشت 1404
ظرفیت اسمی تولید صنعت پتروشیمی کشور تا پایان سال 1404 به 105 میلیون تن خواهد رسید و برآورد... 15 اردیبهشت 1404
عربستان سعودی از رشد صادرات غیرنفتی به 137 میلیارد دلار در سال 2024، خبر داد. 8 اردیبهشت 1404
جغرافیای صادراتی محصولات نانویی ایران نشان میدهد کشورهای همسایه مانند عراق،... 30 فروردین 1404
تحلیلگران میگویند چین از ابتدای سال جاری تاکنون، حجم کمتری از نفت خام آمریکا را... 22 فروردین 1404
نظرات شما