عضو هیئت‌مدیره و مدیر مالی پالایش نفت تبریز گفت: عمده عوامل سوددهی پالایشگاه نفت تبریز از محل نرخ تسعیر ارز و تفاوت قیمت نفت خام با فرآورده های نفتی (کرک اسپرد) است که علیرغم تعمیرات اساسی 45 روزه پالایشگاه نفت تبریز و ثابت نگه داشتن نرخ تسعیر ارز توسط بانک مرکزی، پالایش نفت تبریز امسال نیز خواهد توانست سود سال گذشته را محقق کند.

به گزارش نسیم اقتصاد، جواد محمدباقرزاده در گفتگو با خبرنگاران در خصوص کاهش سوددهی پالایش نفت تبریز در مقایسه با دیگر شرکت های پالایش نفت گفت: پالایش نفت تبریز در سه ماه اول سال، 45 روز در حال تعمیرات اساسی برنامه‌ریزی‌شده بوده است که طبق برنامه زمان‌بندی و فراخور هر مجموعه در همه پالایشگاه‌های کشور انجام می‌شود. در این مدت میزان تولید در پالایش نفت تبریز از 110 هزار بشکه در روز، به 51 هزار و 800 بشکه در اردیبهشت و 35 هزار و 567 بشکه در خرداد کاهش یافت. این کاهش 30 الی 35 درصدی در سه ماه اول سال باعث شد تا علاوه بر کاهش درآمد ناشی از کاهش تولید، درآمد این مجموعه از محل تخفیف 5 درصدی خوراک پالایشگاه‌ها نیز کاهش پیدا کند. در فروردین‌ماه پالایش نفت تبریز 372 میلیارد تومان از محل تخفیف 5 درصد درآمد داشتیم که این رقم در اردیبهشت‌ماه به 163 میلیارد تومان و در خرداد به 100 میلیارد تومان کاهش یافت. از سوی دیگر کاهش تولید فرآورده‌ها، از دست دادن سود حاصل از اختلاف قیمت نفت خام و کرک اسپردها را در پی دارد.
 
وی گفت: در سودآوری این مجموعه دو عامل اساسی نرخ تسعیر ارز و قیمت نفت خام و میزان مصرف آن نقش ایفا می‌کند.
 
عضو هیئت‌مدیره و مدیر مالی پالایش نفت تبریز گفت: بانک مرکزی ایران در 6 ماهه اول سال نرخ تسعیر ارز را در رقم 285 هزار ریال ثابت نگه داشت در صورتیکه باید قیمت آن شناور و بر اساس قیمت حواله ارزی می‌بود. اختلاف بین حواله ارزی با توجه به قیمت 37 هزارتومانی آن در حال حاضر و قیمتی که بانک مرکزی اعلام نمود حدود 31 درصد بود.
 
محمدباقر زاده با اشاره به اینکه دیگر عامل مؤثر در سود شرکت‌های پالایشی قیمت نفت خام است، گفت: قیمت نفت خام در سه ماه اول سال خوب بود اما به خاطر کاهش تولید ناشی از تعمیرات اساسی در مجموعه، سود حاصل از این محل نیز در سه ماه اول سال کاهش یافت.
 
وی ادامه داد: بر اثر این شرایط شرکت پالایش نفت تبریز در سه‌ماهه اول به ازای هر سهم 104 ریال زیان داشت که با توجه به تعمیرات اساسی یک مسئله طبیعی بود.
 
عضو هیئت‌مدیره و مدیر مالی پالایش نفت تبریز در خصوص عملکرد این مجموعه در سه‌ماهه دوم گفت: در این بازه زمانی ما علاوه بر اینکه توانستیم سه‌ماهه اول را پوشش دهیم و علاوه بر جبران زیان آن، به ازای هر سهم 93 تومان نیز سود محقق کردیم که البته این محاسبات بر اساس دستورالعمل بهای نفت خام و فراورده نفتی اعلامی توسط وزارت نفت سال گذشته صورت گرفته است چرا که دستورالعمل سال جاری هنوز ابلاغ نشده است و صورت‌های مالی بر اساس مفروضات تهیه‌شده است. در واقع در سه‌ماهه دوم به ازای هر سهم 100 تومان EPS عملکرد پالایش نفت تبریز بوده است.
 
محمدباقرزاده بیان کرد: از 11 شهریورماه بانک مرکزی نرخ تسعیر ارز برای شرکت‌های پالایشی را تغییر و حواله‌های ارزی به عنوان نرخ تسعیر ارز در نظر گرفته شد.
 
وی ادامه داد: در نتیجه از 11 شهریور، 30 درصد از محل تغییر نرخ تسعیر ارز افزایش درآمد داشته‌ایم و قیمت نفت خام نیز روند صعودی دارد و تولید نیز به روند قبلی بازگشته است. در سه ماه اول روزانه 67 هزار بشکه مصرف نفت خام بود در صورتیکه در سه‌ماهه دوم این میزان به 110 هزار بشکه رسید.
 
عضو هیئت‌مدیره و مدیر مالی پالایش نفت تبریز تغییر قیمت گاز مصرفی را یکی دیگر از عوامل دخیل در سود این شرکت دانست و ادامه داد: قیمت گاز مصرفی در سه ماه اول سال 2 هزار تومان به ازای هر مترمکعب بود، از تیرماه تا شهریور قیمت آن به 4 هزار تومان افزایش یافت اما از مهرماه به 2 هزار و 900 تومان به ازای هر مترمکعب کاهش یافت که در نتیجه حدود 30 درصد نیز هزینه گاز کاهش‌یافته است.
 
محمدباقر زاده گفت: کرک اسپرد یا اختلاف بین نرخ نفت خام و فرآورده‌ها نیز در حال افزایش است و با شرایط فعلی علیرغم اینکه حدود یک ماه و نیم تعمیرات اساسی دستگاه‌های پالایشی، زیان سه‌ماهه اول در سه‌ماهه دوم پوشش داده شده است.
 
وی در خصوص افزایش سایر درآمدها-هزینه های غیرعملیاتی نسبت به دوره مشابه در پالایش نفت تبریز گفت: در این ردیف ما هزینه تعهدات بابت کارکنان رسمی به صندوق بازنشستگی داریم که هم برای کارکنان شاغل و هم بازنشسته‌ها، هزینه‌هایی هست که در دستورالعمل صندوق بازنشستگی صنعت نفت، این هزینه‌ها به عهده آخرین کارفرماست.

لینک کوتاه
سود پالایش نفت تبریز

اخبار مرتبط

نظرات شما