رشد 4.6 درصدی ساخت و ساز کل کشور در کنار کاهش 3.4 درصدی تورم فصلی قیمت نهادهای ساختمانی در تابستان امسال، امیدواری نسبت به چشم‌انداز تولید مسکن را افزایش داده و یک کارشناس مسکن معتقد است ادامه‌ی این روند می‌تواند شاخص‌های اقتصاد کلان را بهبود ببخشد.

به گزارش نسیم اقتصاد به نقل از ایسنا، تابستان امسال تولید مسکن در کل کشور نسبت به تابستان سال گذشته 4.6 درصد افزایش داشته است. همزمان تورم مصالح ساختمانی دچار افت شد. تابستان 1401 تورم نهاده‌های ساختمانی با کاهش 3.4 درصد نسبت به بهار سال جاری مواجه شد. دومین فصل از سال جاری تورم نقطه به نقطه نهاده‌های ساختمانی 29 درصد و تورم سالیانه 36 درصد بوده است. این  در حالی است که هر دو شاخص مذکور در سال گذشته به ترتیب حدود 43 و 45 درصد بود. بر این اساس تورم نهاده‌های ساختمانی در سال جاری کاهش یافته که امیدواری به رشد تولید مسکن را افزایش داده است.
 
احداث حدود 100 هزار خانه در یک فصل
 
از طرف  دیگر مطابق اطلاعات مرکز آمار در تابستان امسال برای 97 هزار  894 واحد مسکونی پروانه صادر شده که فعالان صنعت ساختمان معتقدند عمده آن برای واحدهای طرح نهضت ملی مسکن صادر شده است. ادامه‌ی این روند می‌تواند منجر به تولید سالیانه حدود 400 هزار واحد مسکونی شود. با این پیش‌فرض دولت در حال نزدیک شدن به هدف خود برای احداث سالیانه 600 هزار واحد دولتی است.
 
تا قبل از آغاز طرح نهضت ملی مسکن بین 400 تا 450 هزار واحد مسکونی توسط بخش خصوصی در کشور احداث می‌شد. بر این اساس اگر دولت بتواند 600 هزار واحد به این رقم بیافزاید هدف خود در تولید سالیانه یک میلیون واحد را محقق کرد است.
 
ارتباط مسکن با 134 بخش اقتصادی
 
حسن محتشم ـ عضوهیات مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران، افزایش ساخت و ساز در کل کشور را به فال نیک می‌گیرد. او در این خصوص به ایسنا گفت: رشد تعداد پروانه‌های ساختمانی منجر به افزایش عرضه در بخش مسکن می‌شود و با خودش اشتغال و توسعه اقتصادی به همراه دارد. با توجه به ارتباط پیشین و پسین بخش مسکن با 134 بخش اقتصادی می‌توان این حوزه را یک حوزه‌ی پیشران دانست که تحرک آن می‌تواند چرخ اقتصاد کشور به حرکت درآورد.
 
وی افزود: با توجه به بحث تحریم‌ها عمده‌ی تولیدات صنایع داخلی مرتبط با بخش مسکن در داخل کشور مصرف می‌شود. بنابراین توسعه‌ی فعالیت‌های ساختمانی می‌تواند به رشد اقتصادی کمک کند. رشد بخش ساختمان در شش ماهه ابتدای سال جاری منفی 1.6 درصد بود. اما اگر افزایش نسبی ساخت و ساز که در تابستان با آن مواجه بودیم ادامه یابد می‌توانیم در سال آینده به رشد مثبت در بخش مسکن برسیم. در واقع رونق مسکن، کلید توسعه در کشور خواهد بود.
 
عضو هیات مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران تاکید کرد: در حال حاضر بخش عمده‌ای از طرح نهضت ملی مسکن توسط دستگاه‌های دولتی از جمله ادارات کل راه و شهرسازی استان‌ها، شهرهای جدید، بازآفرینی شهری، بنیاد مسکن و دیگر نهادها از طریق قراردادهای پیمانکاری انجام می‌شود. ساخت و ساز توسط بخش خصوصی چندان زیاد نیست. اگر دولت بتواند مشکلات انعقاد قرارداد با انبوه‌سازان را حل کند، سازندگان می‌توانند بار دولت را در این زمینه سبک کنند و کمک حال وزارت راه و شهرسازی باشند.
 
عدم نقدشوندگی؛ پاشنه آشیل ساخت و ساز
 
محتشم، تورم عمومی را عاملی بازدارنده در فعالیت‌های ساختمانی دانست و گفت: زمانی که تورم افزایش پیدا می‌کند سرمایه‌ها به سمت بازارهای نقدشونده مثل ارز، طلا و خودرو می‌رود. بخش مسکن، بخصوص فعالیت‌های ساختمانی از نقدشوندگی سریع برخوردار نیست. مضافا این‌که در شرایط تورمی، ریسک ساخت و ساز افزایش می‌یابد که می‌تواند اثرات منفی برای بازار مسکن ایجاد کند. اما در حال حاضر امیدواری‌هایی در بخش ساخت و ساز ایجاد شده که در صورت ورود جدی بخش خصوصی به طرح نهضت ملی مسکن، این امیدواری افزایش می‌یابد.
 
آمارهای تابستان در کنار صحبت‌های کارشناسان، چشم‌انداز بازار مسکن را مثبت نشان می‌دهد. رشد اقتصادی ایران در شش ماهه ابتدای امسال به 3 درصد رسید که سهم مسکن 1.6 درصد منفی بود. اما افزایش ساخت و ساز می‌تواند موتور اقتصاد ایران را روشن کند.
 
مرکز آمار ایران به تازگی اطلاعات پروانه‌های ساختمانی در تابستان 1401 را منتشر کرده که نشان می‌دهد طی دومین فصل از سال جاری تعداد پروانه‌های ساختمانی کل کشور 30 هزار و 352 واحد بوده که افزایش 3.1 درصد در مقایسه با فصل قبل و رشد 2.4 درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل داشته است. در تهران نیز 1558 پروانه صادر شده که از رشد 115 درصد و کاهش 0.8 درصد به ترتیب در مقایسه با بهار امسال و تابستان پارسال حکایت دارد.
 
تعداد واحدهای مسکونی در پروانه‌های ساختمانی کل کشور 97 هزار و 894 واحد و شهر تهران 12 هزار و 820 واحد بوده که به ترتیب افزایش 4.6 درصد و 2.6 درصد را در مقایسه با تابستان پارسال نشان می‌دهد. در تهران نیز تعداد واحدهای پیش‌بینی شده در پروانه‌های ساختمانی 12 هزار و 820 فقره بوده که افزایش 115 و 8.1 درصد به ترتیب نسبت به بهار امسال و تابستان پارسال را نشان می‌دهد.
 
بخش مسکن دارای رابطه پیشین با 78 بخش اقتصاد و رابطه پسین با 56 بخش اقتصادی با ضریب انتشار 1.2 است. یعنی به ازای هر یک اشتغال 1.2 اشتغال غیرمستقیم ایجاد شده است. همچنین سهم مسکن و ساختمان در اشتغال مستقیم کشور حدود 12 درصد و تعداد شاغلان این بخش نیز 3.1 میلیون نفر هستند. بنابراین تحرک مسکن می‌تواند چرخش مالی ایجاد کند که نوعی گردش خون در کالبد اقتصاد است.

لینک کوتاه
مسکن شاخص‌های اقتصاد ایران بخش اقتصاد

اخبار مرتبط

نظرات شما