معاون حقوقی و امور مجلس وزیر اقتصاد و دارایی در خصوص منابع رانتی بودجه کشور گفت: یکی از این منابع ارز 4200 است که دولت باید یک تغییر نگاهی در این خصوص برای بودجه 1401 داشته باشد. این به این معنا نیست که ارز 4200 حذف شود بلکه شکل پرداخت آن تغییر کند.

به گزارش نسیم اقتصاد، تسنیم نوشت: هادی قوامی گفت: فرض کنید که برای بودجه سال 1401، دولت 25 میلیارد دلار از فروش نفت درآمد کسب کند. اگر دولت 15 میلیارد دلار آن را برای ارز 4200 اختصاص دهد، برابر 63 هزار میلیارد تومان خواهد بود. اگر مابه‌التفاوت نرخ 4200 را با نرخ نیمایی حساب کنیم، حدود 300 هزار میلیارد تومان خواهد شد.
 
این 300 هزار میلیارد تومان را دولت وارد ردیف‌های بودجه‌ای خود نخواهد کرد بلکه با هدف حمایت از دهک‌های آسیب‌پذیر کارت خریدی بدهد که فقط برای خرید کالاهای اساسی مانند مرغ، تخم مرغ، گوشت قرمز و روغن قابل استفاده باشد. از این طریق دولت می‌تواند از اقشار آسیب‌پذیر حمایت کند.
 
قوامی تاکید کرد: بخش دیگری از این منابع باید برای اصلاح زنجیره تولید زنجیره تولید مورد استفاده قرار گیرد. در حال حاضر 25 هزار واحد مرغداری در کشور داریم که شامل محصولات گوشتی و تخم مرغ می‌شود. باید اقداماتی در ابتدا و انتهای زنجیره تولید تا مصرف صورت بگیرد تا در نتیجه آن تولیدکننده تنها به فکر تولید و افزایش بهروری خود باشد.
 
تولیدکنندگان باید به انجام اقداماتی نظیر استفاده از جیره صنعتی که در اختیار آنها قرار داده می‌شود، به جای پنج کیلوگرم جیره به ازای تولید هر کیلوگرم مرغ، چهار کیلوگرم مصرف کنند در نتیجه هزینه تمام شده تولید نیز کاهش خواهد یافت. در گوشت قرمز نیز ما حدود 900 هزار تن مصرف سالانه داریم که 800 هزار تن آن در داخل تولید می‌شود.
 
وی افزود: 100 هزار تن کسری داریم که از خارج از کشور وارد می‌کنیم. می‌توانیم با حمایت از عشایر و دامداران و اختصاص جیره غذایی که توسط کارخانه‌های خوراک دام تامین می‌شود، این کسری را جبران کنیم. به طور مثال اگر در حالت معمول برای تولید هر کیلوگرم گوشت قرمز 14 کیلوگرم جو، کنسانتره و ... مصرف شود، با انجام این کار نه تنها نیاز به جیره غذایی به 6 کیاوگرم خواهد رسید بلکه زمان افزایش وزن بره 20 کیلویی به 60 کیلویی نیز از شش ماه به دو ماه کاهش خواهد یافت.
 
در نتیجه می‌توان از تغییر در شیوه پرداخت ارز 4200 به عنوان فرصتی برای افزایش بهروری و اصلاح زنجیره تولید در کشور استفاده کرد.
 
معاون امور حقوقی و مجلس وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به سوالی در خصوص نحوه شناسایی اقشار نیازمند با توجه به تجربه ناموفق سهام عدالت و هدفمندی یارانه‌ها در این زمینه گفت: در حال حاضر سازمان برنامه و بودجه و وزارت کار و رفاه اجتماعی بر روی این موضوع کار می‌کنند تا بتوانند 60 میلیون نفر از اقشار جامعه که در دهک‌های پایین‌تر درآمدی جامعه قرار دارند مورد شناسایی قرار دهند.
 
وی در ادامه گفت: سهام عدالت را به جای اینکه به دهک‌ها اختصاص دهند به اقشار دادند. در این مدل اختصاص سهام عدالت، افرادی که باید این سهام به آنها تعلق می‌گرفت، مانند کارگران شهرداری تهران، از دریافت این سهام جاماندند. به همین دلیل بود که در نهایت حدود 20 میلیون نفر از دریافت این سهام جاماندند.
 
قوامی با اشاره به اینکه 35 درصد از افرادی که در دهک‌های اول و دوم درآمدی قرار داشتند، از دریافت این سهام بازماندند، گفت: بنابراین موضوع شناسایی افراد یکی از مسائل اساسی است که در حال حاضر توسط سازمان برنامه و بودجه و وزارت کار و رفاه اجتماعی پیگیری می‌شود تا در نهایت 60 میلیون نفری که نیازمند حمایت دولت هستند، شناسایی شوند.
 
باید به این مسئله نیز توجه داشت که حمایت از دهک‌های جامعه باید متناسب با درآمد آنها باشد و هرچه میزان درآمد آنها پایین‌تر بود باید از یارانه بیشتری برخوردار شوند.

لینک کوتاه
معاون وزیر اقتصاد ارز ۴۲۰۰ تومانی شناسایی ۶۰میلیون نیازمند کارت خرید کالا