یک نماینده مجلس تاکید کرد: تنگه هرمز تنها یک مسیر آبی تلقی نمی‌شود، بلکه شریان حیاتی انرژی جهان است. بنابراین اگر این تنگه مسدود بماند می‌تواند اثرات زیادی بر دشمنان و ساختار اقتصاد جهان بگذارد که البته و مطمئناً این تنگه به روی دشمنان بسته خواهد ماند و برای دیگران نیز حتماً می‌تواند به نحو هوشمندی مدیریت شود.

پیمان فلسفی در گفت‌وگو با نسیم اقتصاد به تاثیر بسته بودن تنگه هرمز در جهان و به خصوص برای دشمنان اشاره کرد و در این خصوص گفت: بسته بودن تنگه هرمز اثراتی را به همراه خواهد داشت و در ابتدا یک شوک بزرگی به بازار انرژی جهانی وارد می‌کند. به بیان دیگر این اتفاق بحران قیمت نفت و انرژی را به دنبال خواهد داشت و با توجه به اینکه حدود 20 تا 30 درصد از مصرف جهانی نفت و مقادیر عظیمی از گاز طبیعی مایع که همان ال‌ان‌جی است از این تنگه باید عبور کند طبیعتاً یک جهش بی‌سابقه‌ای در قیمت نفت ایجاد می‌شود.
وی افزود: باید اشاره کنم که حتی مسدود شدن چند ساعته تنگه، عبور و مرور اندک کشتی‌ها، سرعت پایین و یا تعداد پایین کشتی‌ها نیز می‌تواند رقم‌های بالای قیمت را برای نفت ایجاد کند. به عنوان مثال رقمی بین 150 تا 200 دلار هم می‌توان انتظار داشت که قیمت جهانی نفت شاهد آن باشد. همین موضوع خود منجر به تورم خواهد شد.
این نماینده مجلس بیان کرد: تورم جهانی افزایش پیدا خواهد کرد و اقتصاد جهان با افزایش قیمت انرژی حتماً دچار یک شوک جدی خواهد شد. هزینه تمام‌شده کالاها و خدمات در سراسر جهان بالا می‌رود که منجر به یک موج تورم شدید در تمام دنیا خواهد شد و در نهایت منجر به فروپاشی قدرت خرید مردم در کشورهای پیشرفته و صنعتی که بیشترین وابستگی را به انرژی نفت و دارند خواهد شد. در عین حال حتی در کشورهای در حال توسعه هم می‌تواند آسیب‌های اقتصادی بسیاری ایجاد کند.
فلسفی ادامه داد: مسئله بعدی فلج شدن زنجیره تأمین و اقتصاد دشمنان است. دشمنان ایران، به‌ویژه آمریکا و متحدان اروپایی‌اش به واسطه مسدود شدن و مسدود بودن تنگه هرمز بیشترین آسیب را از نظر ساختاری خواهند دید. حتی می‌توان گفت بسته بودن تنگه تا حدی باعث ایجاد بحران در کشورهای واردکننده نفت و حتی بعضی از کشورهایی که مصرف بسیار بالایی دارند مثل چین، هند و کشورهای صنعتی دیگر مثل ژاپن و کره جنوبی که بخش عمده‌ای از نیاز انرژی خودشان را از طریق این تنگه تأمین می‌کنند می‌شود. بنابراین بسته بودن تنگه هرمز می‌تواند یک رکود اقتصادی بزرگ ایجاد کند.
وی تصریح کرد: در عین حال هزینه‌های حمل و نقل و بیمه هم افزایش پیدا خواهد کرد و حتی اگر بعضی از کشورها بخواهند از طریق مسیرهای دیگری انرژی خودشان را تامین بکنند، هزینه‌های حمل و نقل و بیمه آن‌ها افزایش پیدا می‌کند. پس در نهایت هزینه‌های لجستیک و تجارت جهانی به شدت گران و کند خواهد شد.
فلسفی یادآور شد: بحث دیگری که ممکن است بستن تنگه هرمز ایجاد  کند، تنش‌های نظامی است و که می‌تواند واکنش‌های نظامی از طرف ایران به دنبال داشته باشد. بنابراین بهترین حالت این است که، اولاً رژیم حقوقی جدیدی برای مدیریت پایدار و هوشمند تنگه هرمز تعریف شود که این مسئله اکنون توسط مجلس شورای اسلامی در حال آماده‌سازی‌ست و نمایندگان مردم روی این قانون کار می‌کنند. طرح‌هایی ارائه و امضا شده است. این طرح‌ها ان‌شاءالله در اولین فرصت  نهایی خواهد شد و تبدیل به یک قانون می‌شود.
وی متذکر شد: به دلیل اینکه ایران بیشترین مرز آبی را در این منطقه دارد و جمهوری اسلامی می‌تواند ضامن امنیت پایدار در این حوزه باشد، همه بایستی دست به دست هم بدهند و این موضوع را به یک فرصت مناسب هم برای جمهوری اسلامی ایران و هم برای کشورهایی که می‌خواهند از این گذرگاه و از این تنگه عبور و انرژی مورد نیاز خودشان را تامین بکنند تبدیل شود.
این نماینده مجلس تاکید کرد: تنگه هرمز یک تنگه راهبردی و یک مسیر استراتژیک برای تامین انرژی و مقابله با دشمنان است و می‌تواند منافع حیاتی هم کشور ما و هم سایر کشورها رو تامین کند. مشروط به اینکه حاکمیت جمهوری اسلامی ایران بر این تنگه با اقتدار و با رعایت قوانین موضوعه توسط مجلس شورای اسلامی در این منطقه به صورت پایدار و بر اساس حقوق قانونی، شرعی و الزامات که برای اجرای این قانون، قوانین مربوط به این موضوع در نظر گرفته می‌شود،  رعایت و تثبیت شود.
 

لینک کوتاه
تنگه هرمز

اخبار مرتبط

نظرات شما