با وجود افزایش ورودی آب به سدهای کشور نسبت به سال گذشته، حجم ذخایر آبی همچنان کاهشی است و 6 استان در وضعیت تنش آبی قرار دارند.

به گزارش نسیم اقتصاد به نقل از مهر، در حالی روزهای پایانی دومین ماه از زمستان سپری می‌شود که وضعیت منابع آبی کشور همچنان نگران‌کننده است و شماری از استان‌ها با تنش آبی مواجه‌اند. تازه‌ترین آمارها نشان می‌دهد از ابتدای سال آبی جاری تا 25 بهمن‌ماه، حجم ورودی آب به مخازن سدهای کشور به 9 میلیارد و 700 میلیون مترمکعب رسیده است؛ رقمی که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 14 درصد افزایش را نشان می‌دهد. این در حالی است که ورودی سدها در بازه مشابه سال آبی گذشته 8 میلیارد و 480 میلیون مترمکعب گزارش شده بود.
 
در مقابل، میزان خروجی آب از سدهای کشور در همین بازه زمانی به 7 میلیارد و 850 میلیون مترمکعب رسیده که نسبت به سال گذشته 27 درصد کاهش داشته است. سال گذشته خروجی سدها در این مدت 10 میلیارد و 830 میلیون مترمکعب بود که کاهش مصرف و مدیریت برداشت از منابع آبی در سال جاری را نشان می‌دهد.
 
با وجود این تغییرات، حجم فعلی ذخایر آبی کشور به 20 میلیارد و 470 میلیون مترمکعب رسیده که نسبت به سال گذشته کاهش محسوسی دارد؛ چرا که در همین مقطع زمانی سال قبل، ذخایر سدها 22 میلیارد و 130 میلیون مترمکعب بود. بر این اساس، در حال حاضر تنها 39 درصد ظرفیت سدهای کشور پر بوده و 61 درصد مخازن سدها خالی است؛ موضوعی که زنگ هشدار جدی برای مدیریت منابع آب در ماه‌های آینده به شمار می‌رود.
 
وضعیت نابرابر بارش‌ها در استان‌ها
 
بررسی وضعیت بارندگی‌ها نشان می‌دهد توزیع بارش در کشور نامتوازن بوده است. بر اساس آمارها، بارندگی در 7 استان بیش از حد نرمال گزارش شده، در حالی که 6 استان با کمترین میزان بارش در شرایط تنش آبی قرار دارند.
 
استان‌های تهران، قم، مرکزی، قزوین، البرز و همدان در زمره استان‌هایی هستند که کمترین میزان بارندگی را تجربه کرده‌اند و با محدودیت جدی منابع آبی روبه‌رو هستند. در مقابل، استان‌های سیستان و بلوچستان، کردستان، آذربایجان غربی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، کرمان و هرمزگان بارندگی بالاتر از حد نرمال داشته‌اند.
 
میانگین بارش‌ها همچنان پایین‌تر از نرمال
 
همچنین میانگین بارش کشور از ابتدای سال آبی تاکنون به 127 میلی‌متر رسیده است. این در حالی است که میانگین بلندمدت بارش‌ها 129.3 میلی‌متر بوده و در دوره مشابه سال گذشته تنها 69.7 میلی‌متر بارندگی ثبت شده بود. هرچند بارش‌های امسال نسبت به سال گذشته بهبود یافته، اما همچنان فاصله اندکی با شرایط نرمال دارد و برای جبران کسری منابع آبی کافی نیست.
 
کارشناسان معتقدند تداوم مدیریت مصرف، کاهش برداشت از سدها و برنامه‌ریزی برای ماه‌های کم‌بارش پیش‌رو، برای عبور از تنش آبی در استان‌های کم‌بارش ضروری است؛ در غیر این صورت، تابستان پیش‌رو می‌تواند با چالش‌های جدی‌تری در تأمین آب همراه باشد.

لینک کوتاه
سدهای ایران

اخبار مرتبط