پس پرده برنامه اوپک پلاس برای افزایش تولید و مجازات تولیدکنندگان متخلف این گروه، عربستان سعودی و روسیه هدف دیگری را دنبال می‌کنند که شامل پس گرفتن سهم بازار از تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا است.

به گزارش نسیم اقتصاد، آخرین جنگ قیمت اوپک علیه تولیدکنندگان نفت آمریکا، 10 سال قبل شکست خورد زیرا پیشرفت فناوری و حفاری، اجازه داد شرکت‌های نفت شیل آمریکا، هزینه‌ها را کاهش داده و با قیمت پایین‌تر رقابت کنند و در سال‌های بعد، سهم بازار را از این گروه گرفتند.
 
با این حال، تولید آمریکا اکنون در برابر جنگ قیمت آسیب‌پذیرتر شده است. تولیدکنندگان شیل آمریکا در سه سال گذشته، شاهد افزایش هزینه‌ها بوده‌اند. درآمد آنها نیز به دلیل کاهش قیمت جهانی نفت که تا حدودی به دلیل پیامدهای اقتصادی سیاست‌های تعرفه‌ای دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا بوده، در حال کاهش است.
 
به گفته چهار منبع آگاه، بازپس‌گیری بخشی از سهم بازار، یکی از انگیزه‌های تصمیم سوم ماه مه اوپک پلاس برای احیای سریع‌تر تولید نفت است، اما هیچ‌کدام هنوز نگفته‌اند که این استراتژی، یک جنگ قیمت است.
 
این منابع که همگی به دلیل حساسیت موضوع، حاضر به افشای هویتشان نبودند، گفتند: برای آسیب زدن به تولیدکنندگان شیل، اوپک پلاس در حال حاضر، باید قیمت نفت را از سطح فعلی حدود 65 دلار در هر بشکه، به کمتر از 55 تا 60 دلار کاهش دهد.
 
یک منبع صنعتی مطلع از تفکر عربستان سعودی توضیح داد: ایده این است که با قیمت‌های زیر 60 دلار در هر بشکه، عدم قطعیت زیادی در برنامه‌های دیگران ایجاد شود.
 
اوپک پلاس که شامل اعضای اوپک و تولیدکنندگان دیگر مانند روسیه و قزاقستان است، بنیادهای سالم فعلی بازار را به عنوان دلیل خود برای تصمیم تولید ذکر کرد. با این حال، افزایش تولید اوپک پلاس در حالی رخ می‌دهد که ذخایر بهترین مناطق شیل در پرمین که بزرگترین میدان نفتی آمریکا است، تقلیل یافته است. با حرکت تولیدکنندگان به سمت مناطق ثانویه، هزینه‌های تولید در حال افزایش است. در این بین، تورم هم به این هزینه‌ها افزوده است.
 
طبق نظرسنجی فدرال رزرو دالاس در سه ماهه اول از بیش از 100 شرکت نفت و گاز در منطقه تگزاس، نیومکزیکو و لوئیزیانا، تولیدکنندگان شیل اکنون برای سودآوری حفاری، به طور متوسط ‌به قیمت 65 دلار در هر بشکه نیاز دارند. در مقابل، تحلیلگران، هزینه‌های تولید عربستان را سه تا پنج دلار در هر بشکه و روسیه را 10 تا 20 دلار تخمین می‌زنند.
 
آخرین تولیدکننده پابرجا
 
تولید اوپک در اوج خود، بیش از نیمی از نفت جهان را تشکیل می‌داد. اما این نفوذ رو به تحلیل رفته و طبق آمار اوپک، از 40 درصد سهم بازار در یک دهه پیش، به کمتر از 25 درصد در سال جاری کاهش یافته است و در مقابل، سهم آمریکا، از 14 درصد، به 20 درصد افزایش یافته است.
 
اوپک پلاس به همراه متحدان غیر اوپکی خود، حدود 48 درصد از نفت جهان را تولید می‌کند. این گروه پس از محدود کردن عرضه به میزان 5.85 میلیون بشکه در روز معادل پنج درصد از تقاضای جهانی در پنج سال گذشته که با هدف متعادل کردن بازار انجام داد، اکنون در حال افزایش تولید است. یکی از منابع اوپک پلاس به رویترز گفت: زمان آن رسیده است که سهم بازار از دست رفته را بازگردانیم.
 
عربستان سعودی می‌گوید هزینه‌های پایین تولید آن به معنای آن است که آخرین تولیدکننده‌ای خواهد بود که در هر رقابتی باقی می‌ماند.
 
و منابع آگاه به رویترز گفتند که مسکو به تدریج به استراتژی عربستان سعودی برای تولید نفت بیشتر روی آورده است تا اعضای اوپک پلاس مانند عراق و قزاقستان را به دلیل تولید بیش از سهمیه مجاز، مجازات کند و دیگران از جمله تولیدکنندگان شیل را تحت فشار قرار دهد.
 
یک منبع آگاه بلندپایه روسی گفت: منبع اصلی عدم تعادل بازار نفت، رشد شیل آمریکا است. پایین نگه داشتن قیمت نفت زیر 60 دلار در هر بشکه، صادرات روسیه را تسهیل می‌کند و ممکن است برای مسکو مناسب باشد. قیمت 60 دلار، سقف قیمتی است که گروه هفت بر سر جنگ اوکراین، برای فروش نفت روسیه به کشورهای دیگر وضع کرده است تا درآمدهای نفتی مسکو را محدود کند.
 
همه آسیب می‌بینند
 
قیمت نفت برنت که شاخص قیمت بازار جهانی است، در طول سال گذشته در بازه 70 تا 80 دلار در هر بشکه معامله می‌شد اما در آوریل، به دلیل افزایش تولید اوپک پلاس و نگرانی‌ها در مورد اقتصاد جهانی، به حدود 58 دلار در هر بشکه رسید که پایین‌ترین حد در چهار سال گذشته بود.
 
لینهوا گوان، مدیرعامل شرکت «سرج انرژی» که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خصوصی نفت آمریکا در منطقه پرمین است، گفت: زمان‌بندی برای تولیدکنندگان آمریکایی نمی‌توانست بدتر از این باشد. تولید نفت آمریکا در هر صورت امسال کاهش خواهد یافت، زیرا موجودی با کیفیت بالا استخراج شده است. وی افزود: سیاست‌های تعرفه‌ای دولت آمریکا و بازار بی‌ثبات ناشی از آن، با پیش‌بینی ورشکستگی در سراسر صنعت، به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است. افزایش تولید اوپک پلاس، سهم بازار را از تولیدکنندگان شیل آمریکا می‌گیرد.
 
شرکت شیل «دایموند بک انرژی»، اوایل ماه جاری، پیش‌بینی تولید خود را برای سال 2025 کاهش داد و گفت که عدم قطعیت اقتصادی جهانی و افزایش عرضه اوپک پلاس، تولید نفت آمریکا را به نقطه اوج رسانده است و شرکت «کونوکو فیلیپس» هفته گذشته هشدار داد که قیمت‌های حدود 50 دلار در هر بشکه می‌تواند باعث کاهش گسترده فعالیت‌ها، حتی در بین بازیگران بزرگتر، شود. اما جنگ قیمت‌ها به همه ضربه سختی زد.
 
اگرچه شرکت‌های نفتی برای کاهش هزینه‌های سرمایه‌ای، مشاغل و سود سهام تحت فشار قرار می‌گیرند، اما قیمت‌های پایین‌تر، کشورهایی را که به درآمدهای نفتی متکی هستند، تحت فشار مالی قرار می‌دهد.
 
صندوق بین‌المللی پول تخمین می‌زند که روسیه برای متعادل کردن بودجه خود به قیمت نفت بالای 77 دلار در هر بشکه نیاز دارد. برای عربستان سعودی، این رقم بیش از 90 دلار در هر بشکه است.
 
اوپک پلاس هدف قیمتی رسمی ندارد، اما مقامات مرتبا نظرات خود را در مورد سطح قیمت‌ها و پیامدهای آن برای صنعت و اقتصاد جهانی به اشتراک می‌گذارند.
 
بر اساس گزارش رویترز، مقامات سعودی در نشانه‌ای مبنی بر اینکه حداقل برای کمی درد آماده است، به متحدان و کارشناسان صنعت اطلاع داده‌اند که دوره‌ای از قیمت‌های 60 دلار در هر بشکه را قابل تحمل می‌داند؛ حتی اگر مجبور شود برای متعادل کردن بودجه خود بیشتر قرض بگیرد.

لینک کوتاه
اوپک پلاس نفت آمریکا

اخبار مرتبط