طبق ماده 25 قانون امور گمرکی، مسؤولیت حفظ و نگهداری کالای موجود در انبارهای گمرکی از هنگام تحویل گرفتن تا زمان تحویل دادن آن با مرجع تحویلگیرنده کالا است.
به گزارش
نسیم اقتصاد، درپی انفجار و آتشسوزی در بندر شهید رجایی در روز شنبه، تعداد زیادی از کانتینرهای وارداتی و صادارتی موجود در گمرک شهید رجایی دچار حادثه شدند و کالاهای آن از بین رفتند. هرچند هنوز تعداد کانتینرها و نوع کالاها به طور دقیق مشخص نشده اما طبق اعلام اولیه گمرک، در این حادثه کانتینرهای صادراتی شامل قیر و پارافین و تعدادی کانتینر وارداتی شامل مواد شیمیایی دچار حریق شدهاند.
در این میان جای سوال است که چه کسی مسئول حفظ و نگهداری کالاهای موجود در گمرک است و پس از حادثه، چه کسی مسئولیت جبران خسارتهای مربوطه را دارد؟ که باید گفت طبق ماده 25 قانون امور گمرکی، مسؤولیت حفظ و نگهداری کالای موجود در انبارهای گمرکی از هنگام تحویل گرفتن تا زمان تحویل دادن آن با مرجع تحویلگیرنده کالا است.
بر اساس قانون، مرجع تحویلگیرنده مکلف است کالای موجود در انبارهای گمرکی را در مقابل خطرات ناشی از آتشسوزی، «اشتعال» و «انفجار» بیمه نماید و حق بیمه مربوطه را به هنگام ترخیص از صاحب کالا وصول کند.
همچنین درصورتی که کالای تحویلی به انبارهای گمرکی به موجب بیمهنامه معتبر که شماره آن باید در هنگام تحویل کالا در اظهارنامه اجمالی یا بیانیه یا اسناد معتبر دیگر به مرجع تحویلگیرنده اعلام گردد، بیمه باشد، تا زمانی که بیمهنامه مزبور دارای اعتبار است، کالا تحت پوشش آن است و برای این مدت حق بیمه توسط مرجع تحویلگیرنده دریافت نمیشود.
گفتنی است؛ طبق اعلام بیمه مرکزی در پی وقوع حادثه انفجار در بندر شهید رجایی، بیمه مرکزی موضوع بررسی وضعیت بیمهای حادثه بندر شهید رجایی را در دستور کار قرار داده و یک تیم کارشناسی برای بررسی وضعیت بیمهای خسارتدیدگان را به بندرعباس شدهاند.
در این راستا شب گذشته مدیرعامل بیمه البرز در نشست ستاد بحران استانداری هرمزگان گزارشی از اقدامات انجام شده برای جبران خسارات حادثه دیدگان را به رئیس جمهور ارائه و تاکید کرد که لحظهای در انجام فرآیند ارزیابی خسارت درنگ نخواهیم کرد و همگام با صنعت بیمه و با تمام توان پای کار خواهیم بود.
همچنین سندیکای بیمهگران ایران، طی اطلاعیهای آمادگی صنعت بیمه در راستای کمک به حادثهدیدگان و ایفای تعهدات و جبران مالی در بندر شهید رجایی را اعلام کرده است.
باتوجه به اینکه از زمان وقوع حادثه تاکنون تمرکز بر عملیات اطفای حریق و لکهگیری و برقراری شرایط عادی برای انجام رویههای گمرکی و ترانزیتی بوده است، هنوز به طور کامل خسارات مربوطه بررسی و اعلام نشده است که این امر در روزهای آینده قرار است انجام و چگونگی جبران خسارتهای حادثه تعیین تکلیف شود.
لینک کوتاه
اخبار مرتبط
در حال حاضر مراحل لکهگیری و عملیات جابهجایی کانتینرها از محل حادثه بندر شهید رجایی... 7 اردیبهشت 1404
وزیر راه و شهرسازی گفت: هماکنون فعالیت های مختلف بارگیری، تخلیه و ... طبق روال گذشته در... 7 اردیبهشت 1404
گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: به احتمال زیاد منشأ انفجار از دپوی کالاهای خطرناک و... 6 اردیبهشت 1404
رئیس کل گمرک ایران گفت: 41 هزار و 297 خودرو ترخیص شده از گمرک داشتیم که رشد 708 درصدی در تعداد... 15 بهمن 1403
وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که دولت در حمایت از بخش خصوصی عزم راسخ دارد، گفت: موانع... 21 دی 1403
مدیرکل دفتر صنایع خودرو وزارت صمت گفت: هم اکنون 19 هزار دستگاه خودرو در گمرکات موجود است... 11 مرداد 1403
طبق اعلام گمرک، گمرک فرودگاه پیام به گمرکات تخصصی ترخیص خودرو اضافه شد. 13 اسفند 1402
مقایسه آمارهای صادرات و واردات گمرک ایران و برخی شرکای تجاری از یک حفره آماری قابل توجه... 12 اسفند 1402
نظرات شما