رئیس سازمان حج و زیارت به زائران حج تمتع هشدار داد که از گذاشتن استوری‌های حساسیت‌زا برای دولت عربستان خودداری کنند.

به گزارش نسیم اقتصاد، علیرضا بیات» رئیس سازمان حج و زیارت در گفت‌وگو با ایلنا درباره شرایط و ممنوعیت‌های حج تمتع امسال در کشور عربستان بیان کرد: ممنوعیت خاص و جدیدی وجود ندارد. مطابق روال معمول، دستورالعمل‌هایی که از گذشته نیز وجود داشته‌اند، همچنان پابرجا هستند. برای مثال در حوزه مواد مخدر یا داروهایی که به نوعی از مواد مخدر محسوب می‌شوند، مقرراتی وجود دارد که همه کشورها به آن پایبندند. همچنان تأکید می‌شود که زائران محترم تنها داروهای مورد مصرف روزانه خود را که جنبه نیاز ضروری روزانه دارند، به همراه داشته باشند. از همراه داشتن داروهایی که احتمالا حاوی مواد مخدر باشند، طبیعتا جلوگیری می‌شود.
 
استوری‌هایی با جهت‌گیری‌های خاص سیاسی مورد حساسیت عربستان است
 
بیات ادامه داد: ممنوعیت دیگر در زمینه فعالیت‌هایی است که در بستر فضای مجازی صورت می‌گیرد. استوری‌هایی که دارای جهت‌گیری‌های خاص احیاناً سیاسی باشند، مورد حساسیت کشور میزبان هستند. همچنین آن‌ها به مسائلی که به موضوعات مذهبی شیعه و سنی دامن بزنند، حساس هستند؛ کما اینکه از سیاست‌های ما نیز این است که فضای برادری و اخوت دینی بین اهل تشیع و اهل تسنن حفظ شود. اگرچه این مسائل و موارد شاید یک در هزار موارد اتفاق بیفتد و طبیعتا آن‌ها هم حساسیت نشان می‌دهند.
 
تأکید عربستان بر جلوگیری‌ از برگزاری تجمعات و دعای دسته‌جمعی در مقابل بقیع و اماکن زیارتی
 
رئیس سازمان حج و زیارت با تاکید بر اینکه مدام تأکید می‌شود که تجمعات و دعای دسته‌جمعی در مقابل بقیع و در اماکن زیارتی، انجام نشوند، افزود: همچنین تأکید می‌شود که برنامه‌های دعای جمعی، آموزش مناسک یا مراسم خاصی که روحانیون کاروان‌ها اجرا می‌کنند در هتل‌های محل اقامت برگزار شود. زمانی که زائران به اماکنی چون مسجدالنبی، بقیع یا مسجدالحرام می‌روند، طبق مقررات آن کشور مانند سایر زائرین، اعمال عبادی خود را انجام دهند.
 
آیا استوری‌های زائرین رصد می‌شود؟
 
وی در پاسخ به این سؤال که آیا استوری‌های زائرین رصد می‌شوند؟ گفت: در مواردی پیش آمده که با استوری‌هایی که منجر به دامن زدن به برخی مسائل شوند، برخورد صورت گرفته است. اینکه چگونه بررسی یا رصد می‌کنند را نمی‌دانم، اما با افرادی که گاه در مورد مسائلی استوری گذاشته‌اند، برخورد کرده‌اند. این اعلام شده و در دستورالعمل‌ها نیز هست و ما نیز همواره تأکید می‌کنیم که زائران مراقب این مسائل باشند.
 
استوری درباره خاطرات روزانه و فاقد جهت‌گیری‌های سیاسی مشکلی ایجاد نمی‌کند
 
رئیس سازمان حج و زیارت  تاکید کرد: البته اگر استوری درباره خاطرات روزانه یا مسائل عادی و فاقد جهت‌گیری‌های سیاسی مربوط به حاکمیت آن کشور باشد، معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند. عمده حساسیت‌ها حول موضوعات یاد شده است.
 
بیات در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به بهبود روابط با عربستان از دستگیری زائران ایرانی با دلایل سیاسی جلوگیری گیری خواهد شد یا خیر؟ تصریح کرد: خوشبختانه روابط خوب است و آن‌ها در بسیاری از مسائل با ما همکاری دارند و تعامل می‌کنند، اما وقتی صحبت از مقررات کشور مطرح می‌شود، هر کشوری قوانین خاص خود را دارد که این موضوع چندان وابسته به روابط سیاسی نیست. به‌هرحال اگر مقرراتی وجود دارد، همه باید ملزم به رعایت آن باشند.
 
وی تاکید کرد: خوشبختانه در بحث تسهیل امور، همکاری برای پروازها و مسائل اجرایی حج و موارد این‌چنینی همکاری خوبی دارند و اکثر مواردی که ما درخواست داشتیم، تأمین شده‌اند؛ اگر یک یا دو مورد نیز باقی‌مانده باشد نیز در حال مذاکره در مورد آن‌ها هستیم.
 
رئیس سازمان حج و زیارت افزود: در هر صورت هر قدر روابط دو کشور نزدیک‌تر باشد، فرصت بهتری فراهم می‌شود تا از ظرفیت‌های کشور میزبان جهت ارائه خدمات بهتر به زائران‌مان استفاده کنیم. اما این به معنای آن نیست که بخواهیم قوانین و مقررات آن‌ها را زیر پا بگذاریم. طبیعتاً نه آن‌ها موافق چنین کاری هستند و نه ما در برنامه‌هایمان چنین چیزی داریم.
 
وی تاکید کرد: زائران ما نیز معمولاً نشان داده‌اند که مقررات کشور میزبان را محترم می‌شمرند و رعایت می‌کنند و شاید بتوان گفت زائران ما در میان کشورهای مختلف، از منظم‌ترین زائران هستند. تأکید مکرر ما بر رعایت مقررات کشور میزبان به این دلیل است که نمی‌خواهیم کوچک‌ترین ناهماهنگی یا اذیت و آزاری برای زائران خودمان پیش بیاید.
 
هزینه حج تمتع امسال چقدر است؟
 
رئیس سازمان حج و زیارت درباره هزینه حج امسال اعلام کرد: هزینه‌ها تفاوتی با سال‌های قبل نداشته است، مگر با توجه به تغییر نرخ ارز و اینکه بیش از 80 درصد هزینه‌های حج، هزینه‌های ارزی هستند. قیمت‌ها از 230 میلیون تومان تا 280 میلیون تومان متفاوت است. این تفاوت نیز برمبنای نوع هتلی است که زائرین در آن اقامت دارند.
 
حضور دستیار خانم در کاروان‌های حج تمتع 1404 داوطلبانه است

 
بیات درباره برنامه ریزی برای اعزام دستیار خانم کاروان‌های حج تمتع 1404 و در پاسخ به این سوال که آیا سازمان، دستیاران بانوان را استخدام می‌کند؟ افزود: خیر، استخدام نمی‌شوند و مانند سایر امور خدمت‌رسانی به زائران داوطلبانه است. دستیاران نیز مانند مدیران و خدمه کاروان‌ها داوطلبانه خدمت می‌کنند. ما در سازماندهی کاروان‌ها، با توجه به اینکه حدود 55 درصد زائران بانوان هستند، به این نتیجه رسیدیم که در هر کاروان یک دستیار امور بانوان حضور داشته باشد تا مسائل مربوط به بانوان را بهتر بتوانند بین خودشان حل‌وفصل کنند. امسال در بخشی از کاروان‌ها این طرح اجرا خواهد شد.
 
وی تأکید کرد: اما ما برای اینکه رسیدگی به امور زائرین بانوان به‌خوبی انجام شود، شورایی متشکل از خانم‌هایی تشکیل دادیم که قبلاً تجربه خدمت‌گزاری به زائران را داشته‌اند و عمدتاً تحصیلات آکادمیک دارند و اساتید دانشگاه هستند. اعضای این شورا در زمینه ارائه خدمات بهتر به خانم‌ها، اصلاح فرآیندهای عملیات حج، در سازماندهی کاروان‌ها و برنامه‌ریزی، آن‌چه را که به نظرشان می‌رسد باید انجام شود به ما پیشنهاد می‌دهند و ما در برنامه‌ریزی عملیات لحاظ می‌کنیم. البته خروجی اینها عمدتا برای حج سال آینده خواهد بود. امسال فعلا این فرایند را شروع می‌کنیم و به‌صورت محدود در تعدادی از کاروان‌ها دستیار خانم هم به کار می‌گیریم و سال دیگر این کار را توسعه خواهیم داد.
 
پولی به دستیاران خانم در کاروان‌های حج پرداخت نمی‌شود

 
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: به این خانم‌ها هزینه‌ای پرداخت نمی‌شود و خود هزینه سفرشان را پرداخت می‌کنند. کاری کاملاً داوطلبانه است که معمولاً همسر مدیر یا معاون کاروان، بر اساس شرایطی که دارند و آموزش‌هایی که می‌بینند و آزمونی که باید بدهند، شرکت می‌کنند و البته بعد روی عملکرد آن‌ها نظارت می‌شود. برنامه‌ریزی منسجمی شده که وقتی بتوانیم حداکثر استفاده را از آن‌ها ببریم.

لینک کوتاه
ممنوعیت‌های حج تمتع عربستان استوری‌های زائران عربستان

اخبار مرتبط