با حذف دهک چهارم از فهرست مشمولان وام 400 میلیون تومانی ودیعه مسکن، بخشی از مستأجران امید خود را به حمایت‌های دولتی از دست دادند و در پی آن بی‌اعتمادی اجتماعی نیز رخ خواهد داد.

به گزارش نسیم اقتصاد، با توجه به اینکه طبق سنوات گذشته فصل جابه‌جایی مستاجران و خانوار از اوایل اردیبهشت‌ماه و تا انتهای خردادماه آغاز می‌شود، اما رکود تورمی همراه با افزایش قیمت در بازار مسکن منجر به آسیب، به دهک‌های مختلف جامعه به‌ویژه قشر ضعیف جامعه شده است.
 
مهرنوشت: بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم سالیانه اجاره‌بها در سال گذشته به 40.3 درصد رسیده؛ رقمی که بیانگر فشار مضاعف بر مستأجران و شدت بحران در بازار مسکن است. همچنین طبق گفته کارشناسان بازار مسکن، رشد نرخ اجاره‌بها با توان مالی مستأجران همسو نیست و با توجه به رشد قیمت‌ها در بازار اجاره، خرید و فروش مستأجران دیگر به خرید خانه فکر نمی‌کنند، زیرا با مبالغ آنها فاصله زیادی دارد. به طور مثال پول رهن برخی از آپارتمان‌های تهران مطابق قیمت خرید چند سال گذشته همان واحد مسکونی است.
 
صادق: پرداخت وام 400 میلیون تومانی به دهک‌های یک تا 4
 
با توجه به شرایط بحرانی بازار اجاره‌بها و خرید مسکن، فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی در دومین جلسه شورای‌عالی مسکن که روز یکشنبه (24 فروردین) به ریاست رئیس جمهور برگزار شد، از تصویب بسته حمایتی مستأجران خبر داد و گفت: بر اساس این مصوبه به دهک‌های یک تا 4 جامعه به عنوان دهک‌های پایین درآمدی تا سقف 400 میلیون تومان وام قرض‌الحسنه پرداخت می‌شود.
 
وی با اشاره به جزئیات وام 400 میلیونی برای اقشار کم‌درآمد جامعه، ادامه داد: این تسهیلات با نرخ 4 درصد و از طریق منابع بانکی موجود ارائه خواهد شد؛ یعنی بانک‌ها از همان منابع قرض‌الحسنه متعارف خود، این تسهیلات را پرداخت خواهند کرد و منبع جدیدی تعریف نشده است.
 
وزیر راه و شهرسازی تأکید کرد: این رقم لزوماً پاسخ‌گوی کل نیاز دهک‌های اول تا چهارم نیست، اما با توجه به محدودیت منابع، تلاش شده است که با اولویت‌بندی، بخشی از این اقشار را تحت پوشش قرار دهد.
 
صادق افزود: میزان سرانه تسهیلات برای هر خانوار هنوز تعیین نشده، چراکه بر اساس ساختار تصمیم‌گیری، شورای عالی مسکن اختیار تعیین جزئیات اجرایی را ندارد و این وظیفه بر عهده هیئت‌عالی بانک‌ها است که بر اساس شاخص‌هایی نظیر نرخ تورم، میزان تسهیلات قابل پرداخت به هر خانوار را مشخص خواهد کرد.
 
دهک 4 از وام ودیعه مسکن حذف شد؟
 
اما با این حال، حبیب‌الله طاهرخانی معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی روز چهارشنبه (27 فروردین) با اشاره به تشریح وام ودیعه مسکن، گفت: روز یکشنبه (24 فروردین) بنا به درخواست وزارت راه و شهرسازی، جلسه شورای‌عالی مسکن به ریاست رئیس جمهوری برگزار شد و یکی‌از دستور کارهای این جلسه بررسی پیشنهاد بسته‌های کمک ودیعه مسکن مستاجرین از سوی وزارت راه و شهرسازی بود.
 
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با اشاره به جزئیات بسته‌های پیشنهادی کمک ودیعه مسکن مستاجرین در نشست شورای عالی مسکن، گفت: بسته نخست به ارزش 20 همت، وام ودیعه قرض‌الحسنه مسکن برای اقشار تحت پوشش نهادهای حمایتی با سقف 400 میلیون تومان برای هر متقاضی بود که به تصویب هیأت عالی بانک‌ها نیز رسید.
 
طاهرخانی در ادامه به تشریح بسته دوم پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی به ارزش 200 همت مبنی بر وام معمول ودیعه مسکن با نرخ سود مصوب بانک مرکزی پرداخت و ادامه‌داد: عمده مستاجرانی که مشخصات و اجاره‌نامه‌های خود را در سامانه وزارت راه و شهرسازی بارگذاری می‌کنند، برای استفاده از این تسهیلات به نظام بانکی معرفی می‌شوند.
 
وی با اشاره به جزئیات دومین بسته پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی مبنی بر وام معمول ودیعه مسکن در مراکز استان و شهرستان‌ها، بیان کرد: سقف تسهیلات کمک ودیعه مسکن در شهر تهران مبلغ 275 میلیون تومان، در مراکز استان‌ها 210 میلیون تومان، در سایر شهرها 140 میلیون تومان و در روستاها 55 میلیون تومان برای متقاضیان در نظر گرفته شده است.
 
این مقام مسئول ادامه داد: سقف تسهیلات کمک ودیعه مسکن برای اقشار تحت پوشش نهادهای حمایتی 400 میلیون تومان، برای متقاضیان در شهر تهران 275 میلیون تومان، مراکز استان‌ها 210 میلیون تومان، سایر شهرها 140 میلیون تومان و در روستاها 55 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
 
بی‌اعتمادی اجتماعی، نتیجه اعلام زودهنگام؟

 
با توجه به اینکه تنها دهک‌های یک تا سه تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار می‌گیرند، بنابراین دهک 4 از دریافت ودیعه مسکن 400 میلیون تومانی حذف شد. بهتر است، وزیر راه و شهرسازی پیش‌از اعلام قطعی جزئیات وام ودیعه مسکن، اطمینان کامل از تصویب این بسته حمایتی توسط بانک مرکزی کسب می‌کرد، سپس این موضوع را به عموم مردم اعلام می‌کرد، زیرا هم‌اکنون با حذف دهک 4 از فهرست وام بگیران امید عده‌ای از مستأجران ناامید شد.
 
همچنین اگر وزیر راه و شهرسازی پس‌از اطمینان کامل از تصویب بسته حمایتی مستأجران توسط بانک مرکزی، این خبر خوش را به عموم مستأجران می‌داد، اعتماد اجتماعی بیشتری را برای کشور به دنبال خواهد داشت و این باور را ایجاد خواهد کرد که مستأجران می‌توانند به طرح‌های مسکنی دولت در راستای خانه‌دار شدن، مطمئن باشند.
 
 

لینک کوتاه
بسته حمایتی دولت مستاجران وام اجاره مسکن

اخبار مرتبط

نظرات شما