مدیرکل دفتر امور میوه‌های گرمسیری و نیمه گرمسیری ضمن ارائه گزارشی از سطح زیر کشت میوه‌های گرمسیری در کشور اظهار کرد: در حال حاضر 4 میوه موز، انبه، آناناس و نارگیل به کشور وارد می‌شود و در واقع اکثر محصولات باغی از جمله خرما، پسته، انجیر، کیوی، مرکبات و... و. از اقلام مهم صادراتی هستند و در خصوص میوه‌های گرمسیری در حال حاضر بخشی از نیاز کشور در داخل تامین می‌شود.

به گزارش نسیم اقتصاد، بر اساس آمار اعلام شده از سوی دفتر مطالعه، پایش و توسعه بازار سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران از ابتدای سال تا پایان آبان ماه بیش از 356 هزار و 256 تن انواع میوه گرمسیری شامل موز، آناناس، انبه و نارگیل به ارزش 219 میلیون 765 هزار و 892 دلار وارد کشور شد که نسبت به 8 ماه سال قبل 22.6 درصد در وزن و 28.4 درصد در ارزش کمتر شده که بیشترین کاهش نیز مربوط به واردات موز بوده است. در این 8 ماه، 289 هزار و 932 تن انواع موز به ارزش 177 میلیون و 667 هزار و 921 دلار از 9 کشور وارد کشور شد.
 
هند با فروش 119 هزار و 288 تن موز به ارزش 68 میلیون و 871 هزار و 57 دلار 41.1 درصد، ترکیه با فروش 108 هزار و 891 تن موز به ارزش 69 میلیون و 478 هزار و 675 دلار 37.5 درصد، فیلیپین با 39 هزار و 607 تن به ارزش 26 میلیون و 19 هزار و 425 دلار 37.5 درصد و پاکستان با 15 هزار و 707 تن 5.4 درصد از وزن فروش موز به ایران را به خود اختصاص دادند. کشورهای اکوادور با 1977 تن، امارات با 1766 تن، گرجستان با 1320 تن، ویتنام با 781 تن و لبنان با 21 تن از دیگر فروشندگان موز به ایران بودند.
 
این در حالیست که با توجه به میزان واردات و ارزبری که از کشور اتفاق می‌افتد وزیر جهاد کشاورزی در اولین نشست خبری خود به کاهش واردات و تکیه بر تولیدات داخلی و خودکفایی در تولید محصولات گرمسیری تاکید کرد.
 
زهرا جلیلی مقدم -مدیرکل دفتر امور میوه‌های گرمسیری و نیمه گرمسیری- در گفت‌وگو با ایسنا، درباره شرایط محصولات گرمسیری و چگونگی خودکفایی در کشور اظهار کرد: بر اساس آخرین آمار موجود سطح زیرکشت موز 8 هزار و 570 هکتار با تولید 230 هزار تن، سطح زیرکشت انبه 2 هزار و 804 هکتار با تولید 25 هزار و 524 تن، مهمترین میوه‌های گرمسیری در کشور هستند که عمده تولید آن‌ها در استان‌های سیستان و بلوچستان و هرمزگان است.
 
وی درباره چگونگی رسیدن به خودکفایی در این محصولات ادامه داد: واردات ارقام تجاری روز دنیا، حمایت از احداث باغ مادری میوه‌های گرمسیری، ایجاد باغات مدرن، عملیات به باغی، حمایت از اصلاح ارقام، کشت متراکم و اجرای طرح‌های الگویی کشت در محیط‌های کنترل شده، استفاده از تجارب کشورهای پیشرو و تدوین طرح مدیریت تولید میوه‌های گرمسیری، برگزاری نشست‌های علمی و دوره‌های آموزشی از اهم اقدامات شاخص در زمینه افزایش تولید میوه‌های گرمسیری در سنوات اخیر بوده و همچنین در برنامه هفتم توسعه، تامین نهال کشت بافت، اصلاح و نوسازی باغات و توسعه در محیط کنترل شده و سایبان هدف گذاری شده است.
 
جلیلی مقدم درباره اینکه آیا می‌توان واردات را به صفر رساند و به تولیدات داخل تکیه کرد؟ گفت: با توجه به شرایط مورد نیاز پرورش میوه‌های گرمسیری در برخی از گونه‌ها  که امکان کشت و پرورش در کشور وجود داشته باشد، در صورت تخصیص اعتبارات لازم و تامین نهاده‌های مورد نیاز، با رعایت اصول فنی و علمی می‌توان تولید به میزان تقاضای مورد نیاز برنامه ریزی کرد. با در نظر گرفتن شرایط فیزیولوژی و نیازهای اکولوژیکی گونه‌های گرمسیری در برخی گونه‌ها و در برخی مناطق کشور این موضوع امکان پذیر است؛ لیکن بهره‌گیری از آخرین دستاوردهای تحقیقاتی و  انجام مطالعات جامع از ضروریات است.
 
وی در پایان با تاکید بر اینکه عمده‌ترین مشکل موجود در خودکفایی در این محصولات، محدودیت‌های آبی، خاکی، اقلیمی و کمبود اعتبارات است، درباره اینکه می‌توانیم از یک کشور واردکننده به صادرکننده تبدیل شویم یا خیر؟ تصریح کرد: در حوزه  باغبانی، در خصوص غالب میوه‌ها، کشور ما ایران جزو بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان در جهان است.  در حال حاضر 4 میوه موز، انبه، آناناس و نارگیل به کشور وارد می‌شود و در واقع اکثر محصولات باغی از جمله خرما، پسته، انجیر، کیوی، مرکبات و... و. از اقلام مهم صادراتی هستند و در خصوص میوه‌های گرمسیری در حال حاضر بخشی از نیاز کشور در داخل تامین می‌شود. حجم قابل توجهی از میوه‌های گرمسیری وارداتی مرتبط با موز است  که در صورت تامین اعتبارات لازم جهت احداث باغات مدرن و بهره‌گیری از آخرین تکنولوژی‌های روز دنیا شاهد افزایش این محصول در کشور خواهیم بود.

لینک کوتاه
محصولات گرمسیری ایران بازار سازمان مرکزی

اخبار مرتبط

نظرات شما