واردات خودرو در حالی آهنگ رو به رشد خود را طی میکند که فعالان صنعت خودرو انتظار دارند با تزریق منابع بیشتر به این بخش در سال آینده شاهد تعدیل هرچه بیشتر نرخ ها در بازار باشیم.
به گزارش
نسیم اقتصاد، صنعت خودروسازی در کشور ظرفیت سالانه تولید بیش از یک میلیون و 500 هزار دستگاه خودرو را دارد که در صورت استفاده از این ظرفیت، تعادل در بازار مصرف خودرو برقرار می شود اما با این وجود، در سال گذشته در مجموع یک میلیون و 338 هزار دستگاه انواع خودرو در کشور تولید و به بازار عرضه شد.
بررسی وضعیت تولید و فروش خودروسازان دولتی کشور در هشت ماهه امسال نشان می دهد که در مجموع 621 هزار و 497 دستگاه خودروی سواری تولید شده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته، کاهش چهار درصدی داشته است که بر این اساس برای تنظیم و تعادل عرضه و تقاضا در بازار بایستی مابه التفاوت کسری تولید خودرو از طریق واردات رفع شود.
از این رو دولت در راستای افزایش سهم واردات خودرو در کشور، سالانه در بودجه کشور ارزی را برای واردات خودرو اختصاص می دهد که برای امسال سهم واردات خودور یک میلیارد یورو بودجه بود که این رقم در لایحه بودجه سال آینده به 2 میلیارد یورو رسید و نمایندگان مجلس در جریان بررسی آن را به 3 میلیارد و 300 میلیونیورو برای واردات خودروهای سواری نو و کارکرده خارجی افزایش دادند.
در نهایت مجمع تشخیص مصلحت نظام مصوبه تخصیص ارز برای واردات خودرو را که دولت را مکلف میکرد 3 میلیارد و 300 میلیون یورو برای واردات خودروهای خارجی با حقوق گمرکی 60 درصد اختصاص دهد را مغایر با سیاستهای کلی ابلاغی تشخیص داده و رد کرد که در این باره غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون تلفیق بودجه گفته است ایرادات هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام به مصوبات بودجه مانند بحث ایراد به منشاء خارجی ارز مربوط به مصوبه واردات خودرو بعد از بررسی کارشناسی مجدد در مجلس، قابل رفع است.
بازار خودروهای وارداتی همچنان کم رمق است
با رفع ممنوعیت واردات خودرو از بهمن ماه سال 1401، شرکتهای خودروساز با دریافت ارز، فرآیند واردات خودرو را کلید زدهاند و از آن زمان تا کنون اختصاص خودروهای خارجی تنها از طریق سامانه یکپارچه عرضه خودروهای واردتی به متقاضیان عرضه می شود. طبق آمار گمرک در سال 1401 تنها 411 دستگاه خودروی وارداتی به ارزش 13 میلیون و 384 هزار و در سال گذشته، هشت هزار و 712 دستگاه خودرو به ارزش 155 میلیون و 603 هزار دلار ترخیص شد.
آمارهای منتشر شده از سوی گمرک جمهوری اسلامی نشان می دهد که از ابتدای امسال تا پایان آذرماه 35 هزار و 127 دستگاه خودرو سواری نو به ارزش 746 میلیون و 300 هزار دلار از گمرکات کشور ترخیص قطعی و وارد کشور شده است.
بر این اساس، واردات خودرو سواری به کشور در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر تعداد 705 درصد و همچنین به لحاظ ارزش 768 درصد افزایش یافته است و می توان گفت هر ماه یک مرتبه عرضه خودروها از طریق سامانه تخصیص صورت گرفته و هر بار حدود 20 تا 30 مدل خودروی جدید عرضه شده است و مردم نیز استقبال خوبی از این ثبت نام ها داشته اند.
در هر دوره از عرضه خودرو، حدود هشت هزار خودرو به برندگان ثبت نامی اختصاص پیدا می کند که بر اساس قرارداد ما بین شرکت وارد کننده و متقاضی، خودروها در مدت زمان چهار ماه عرضه می شود.
کارشناسان خودرو، معتقدند که واردات خودرو منجر به تعدیل عرضه و تقاضا در بازار خودور و کاهش قیمتها میشود در همین باره سعید موتمنی کارشناس بازار خودرو به خبرنگار ایرنا میگوید: تولید داخل کفاف نیاز بازار خودرو رو نمیدهد از این رو باید نیاز بازار خودرو سنجیده و بر اساس آن واردات خودرو انجام شود.
به گفته وی، عرضه خودروهای وارداتی نه تنها باعث ایجاد رقابت سازنده در بازار می شود بلکه منجر به کاهش قیمت در خودورهای داخلی و مونتاژی نیز میشود.
موتمنی عنوان میکند: هر قدر خودروهای وارداتی در بازار بیشتر عرضه شوند به همان مقدار کاهش قیمت را در بیشترین مدل خودروهای وارداتی خواهیم داشت.
واردات خودرو حباب قیمتی خودروهای داخلی و مونتاژی را شکست
عماد جعفری از کارشناسان بازار خودرو به ایرنا می گوید: پیش از عرضه خودروهای وارداتی در بازار، قیمت کارخانه خودروها با قیمت بازار آزاد تفاوت زیادی داشت که گاهی به 2 برابر می رسید که اکنون هم حباب خودروهای داخلی و مونتاژی شکسته است.
وی ادامه می دهد: قبل از اینکه واردات خودرو انجام شود بازار در انحصار چینی ها و یا محدود به تولید داخل بود که به صورت قطره چکانی عرضه می شود این امر باعث شده بود تا حباب قیمتی زیادی داشته باشیم.
به گفته وی، از زمانی که واردات خودرو آغاز شد و حجمی از خودروها وارد کشور شد که تنوع بازار را بالا برد اکنون حباب قیمتی شکسته شده است. ضمن اینکه از آنجایی که تعداد خودروهای خارجی در کشور افزایش پیدا کرده است، خودروهای وارداتی و خارجی در بازار به صورت قسطی ارائه می شود.
کارشناس خودرو با بیان اینکه به طور قطع تسریع در واردات خودرو به تنظیم عرضه و تقاضا در بازار کمک می کند ادامه می دهد: این امر منجر می شود تا فقط مصرف کننده واقعی به سراغ خودرو برود و این کالا از سرمایه ای به مصرفی تبدیل شود.
جعفری خاطر نشان کرد: رشد در عرضه خودروهای وارداتی پس از 5 سال توقف در واردات باعث شده است تا بازار به به سمت عرضه خودروها با مدل های جدید حرکت کند که این امر نه تنها منجر به رقابت سازنده می شود بلکه کاهش قیمت را به همراه خواهد داشت.
نظرات شما