جواد قیصریان فرد، کارشناس صنعت پتروشیمی
به گزارش
نسیم اقتصاد، در دنیای به شدت رقابتی امروز که محصولات مختلف با روش های مختلف در حال عرضه می باشند، توجه به دارایی های نامشهود بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است یکی از مهمترین و ارزشمند ترین دارایی های نامشهود هر سازمان یا صنعت، برند و توجه به جایگاه آن در ذهن مشتری است. یک برند قدرتمند باعث افزایش وفاداری، افزایش سود آوری کاهش آسیب پذیری در مقابل رقبای موجود، جلوگیری از ورود رقبای جدید و کاهش هزینه تبلیغات همراه خواهد بود و نیز سبب ارتقای اعتماد مشتریان به خدمات غیر قابل مشاهده می شود.
برند سازی می تواند به مثابه یک رویکرد برد - برد برای صنایع و ذی نفعان بازی کند. به این معنی که در بازار پرفشار و پیچیده رقابتی صنایع شاخته شوند و از سوی دیگر ذی نفعان یا مشتریان با اعتماد به یک صنعت معتبر بابت دریافت خدمات مورد نیاز مطمئن خواهند بود.
یکی از صنایع استراتژیک و مادر که رقابت روز به روز در آن شدت می یابد و مفهوم کیفیت و محصولات، برند و ارزش عملکرد برند در آن به دلیل اینکه تمامی آحاد جامعه به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم از ذینفعان آن محسوب می شوند به وضوح نمود پیدا می کند، صنعت پتروشیمی است.
پویایی رقابتی این صنعت امروزی عامل قانع کننده ای است که شرکت های پتروشیمی پیشرو را جهت کسب سهم بیشتر در بازار و ارزش بیشتر در ذهن مشتریان صنعتی وادار می کند تا مزیت های بازار را به موفقیت برند خود تبدیل کنند. اما مشکل این است که با وجود اهمیت ارزش عملکرد برند صنعتی در صنعت پتروشیمی از لحاظ خریدار صنعتی و تامین کنندگان نمی دانند چه عواملی در ایجاد و ارتقای ارزش ویژه برند آنها دخالت دارند.
به دنبال خصوصی سازی صنعت پتروشیمی در کشور و واگذاری جداگانه شرکت های پتروشیمی به بخش خصوصی برند شرکت ملی صنایع پتروشیمی
(NPC) و جایگاه آن در عرصه جهانی از بین رفت و به تبع آن قدرت رقابتی این صنعت نیز در بازارهای جهانی نیاز بسیار کاهش یافت. هیچکدام از مجموعه های پتروشیمی کشور تاکنون نتوانسته است جایگاه گذشته برند
NPC در عرصه بین المللی پر نماید، حتی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس یا به اصطلاح رایج هلدینگ خلیج فارس که بزرگترین مجموعه اقتصادی-تولیدی کشور است با وجود برخورداری از امکانات کافی و فضای حرکتی مناسبی برای خلق و توسعه برند خود، به دلیل عدم نگاه مدیران به این شرکت در قالب خلق یک برند بازرگانی بینالمللی که سیستم مارکتینگ هلدینگ را در بازارهای جهانی هدایت کند و عدم تلاش جهت کسب اعتبار و افزایش ارزش در عرصه جهانی و ارتباط با مشتریان بینالمللی و تنوع در خریداران، هنوز این شرکت نتوانسته برند سازمانی و تجاری مناسب خود را در آن طور که شایسته است در عرصه جهانی خلق نماید و از لحاظ شاخص های ارزیابی برندینگ نظیر قدرت، ارزشمندی و پایداری به هیچ وجه جایگاهی شایسته ای بر اساس گزارش آژانس های معتبر ارزیابی برند بین در میان برندهای برتر صنایع شیمیایی و پتروشیمی جهان ندارد.
یکی از معتبرترین آژانسهای ارزیابی ارزش برند در جهان موسسه فایننس برند (
Brand Finance) است که سالانه هزاران برند تجاری مشهور جهان را بر اساس معیارهای قدرت برند
(BSI) ، وفاداری تجاری، سرمایهگذاری، بازاریابی و سایر فاکتورها ارزیابی میکند. بر اساس گزارش این آژانس در سال 2024 از بین 50 برند ارزش گذاری و رتبه بندی شده مواد شیمیایی، برند باسف آلمان برای دهمین سال متوالی با ارزش 9.2 میلیارد دلار جایگاه با ارزش ترین برند مواد شیمیایی را در دنیا کسب نمود. بعد از آن شرکتهای سابیک عربستان (4.9 میلیارد دلار)، لینده آلمان (4.7 میلیارد دلار)، داو آمریکا (میلیارد دلار 4.5)و شرکت الی جی کره (میلیارد دلار 4.2) به ترتیب در رده دو تا پنجم ارزشمند ترین برند های صنایع شیمیایی و پتروشیمی دنیا قرار دارند.
از لحاظ شاخص قدرت برند
(BSI) نیز در دوپونت
(DuPont) آمریکا امسال با کسب امتیاز 84.5 جایگاه خود را به عنوان قوی ترین برند صنایع شیمیایی حفظ کرده است. پس از آن شرکت های
LG Chem کره جنوبی(84.4)، سابیک عربستان (80.8)، باسف آلمان (80.8) و لینده آلمان (79.1) به ترتیب در رده های بعدی قرار دارند.
کسب جایگاه دومین برند برتر با ارزش جهان در بخش مواد شیمیایی و پتروشیمی از سوی سابیک به عنوان رقیب منطقه ای صنعت پتروشیمی کشور و تثبیت موقعیت خود در نزدیکی اوج این صنعت آن هم در کمتر از 7 سال از برنامه ریز ی و سرمایه گذاری در زمینه برند، نقطه عطف کلیدی در سفر استراتژیک این شرکت برای تبدیل شدن به رهبر برتر جهانی در مواد شیمیایی است، این موفقیت نتیجه اقدامات این شرکت در سنوات گذشته همانند مشارکت استراتژیک با چندین شرکت و سازمان پیشرو، سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه و استفاده از فناوری جدید و روش های نوآورانه تولید محصولات متنوع و با کیفیت شیمیایی سازگار با محیط زیست، تعهد به توسعه پایدار و کاهش گازهای گلخانه ای و سرمایهگذاری در کمپین های بازاریابی جهانی ایجاد دفتر خدمات بازاریابی و سرمایه گذاری در قاره های مختلف، و تولید محتوا به منظور ارتقای نام تجاری خود در میان گروه های ذینفع مربوطه و رشد بلند پروازانه جهانی خود می باشد. بنابراین لازم است شرکت های پتروشیمی کشور با الگو قرار دادن نقشه راه برندهای بزرگ صنایع شیمیایی و پتروشیمی نظیر باسف، لینده، الی جی، سابیک، داو و اینئوس در کنار برنامه ریزی، سرمایه گذاری در زمینه برندسازی و بازاریابی بین المللی جهت ارتقای برند خود در زمره صنایع شیمیایی و پتروشیمی برتر دنیا قرار دهند. برندسازی و توسعه برند علاوه بر روانسازی سیستم مارکتینگ مجموعه های پتروشیمی با وجود چالش های همانند رقابت شدید در بازارهای داخلی و خارجی، نوسانات قیمت مواد اولیه، تحریم های اقتصادی باعث رقابت پذیری، افزایش قدرت چانهزنی در بازار و تقویت کسب و کار آنها در عرصه بینالمللی کمک میکند و به تبع آن امکان جذب منابع مالی و سرمایههای بینالمللی با هزینه های کمتر و شرایط سهلتر را نیز فراهم میآورد. لذا لازم است مجموعه های پتروشیمی در کنار مباحث تولید و عملیاتی، مدیریتی، اقتصادی و مارکتینگ، به ضرورت تقویت و توسعه برند خود در عرصه جهانی با راهکارهای نظیر افزایش سرمایه گذاری در زمینه تحقیق و توسعه، مشارک و همکاری با شرکت بزرگ صنعت پتروشیمی، تولید محتوا، ارتقای کیفیت محصولات و توسعه بازارهای صادراتی توجه و اهتمام کافی نمایند.
لینک کوتاه
نظرات شما