معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی از کسری 800 هزار تنی برنج در کشور خبر داد و گفت: طبق آمارها امسال 2 میلیون و 600 هزار تن برنج در کشور تولید شده است و کسری نیاز داخلی از محل واردات تامین میشود.
به گزارش
نسیم اقتصاد، «اکبر فتحی» امروز (جمعه) در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت تولید و واردات برنج افزود: با توجه به جمعیت فعلی کشور و سرانه مصرف حدود 36 کیلوگرمی برای هر نفر ایرانی، سالیانه سه میلیون و 500 هزار تن برنج نیاز است که بخش عمده آن از محل تولید داخلی و بقیه از محل واردات تامین می شود.
دبیر امنیت غذایی کشور با بیان اینکه همه ساله چهار ماه از سال برای حمایت از تولید داخل (مرداد تا آذرماه) ممنوعیت واردات اعمال می شود، اظهار داشت: از ابتدای آذرماه با پایان یافتن ممنوعیت واردات، ترخیص برنج از گمرکات و انبارها و همچنین ثبت سفارش جدید واردات از سرگر فته شده است.
وی تصریح کرد: برنامه ریزی ما تامین 800 هزار تن برنج از محل واردات برای تامین کسری مصرف داخلی، حفظ ذخایر استراتژیک و تامین برنج ارزان برای اقشار کم درآمد جامعه است، زیرا همه اقشار جامعه نمی توانند برنج کیلویی 100 تا 120 هزار تومان خریداری و مصرف کنند.
فتحی خاطرنشان کرد: در زمان ممنوعیت واردات برنج، هیچ گونه برنجی از گمرکات و انبارها ترخیص و توزیع نشده و حتی ثبت سفارش برنج انجام نمی شود.
وی اضافه کرد: برنج باقی مانده در گمرکات و انبارها مربوط به شرکت بازرگانی دولتی ایران و بخش خصوصی است که اجازه عرضه آنها در فصل ممنوعیت واردات داده نشده بود و از اول آذرماه ترخیص و توزیع آن در شبکه عرضه و فروشگاه ها عملیاتی شده است.
واردات 400 هزار تن برنج در نیمه نخست سال
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: از ابتدای سال تا پایان شهریورماه نزدیک به 400 هزار تن برنج ثبت سفارش و وارد کشور شد که بخشی از آن به دلیل فصل ممنوعیت واردات در انبارها و گمرکات باقی مانده بود؛ بنابراین با آزادسازی واردات، بقیه برنج کسری یعنی 400 هزار تن دیگر تامین و وارد کشور خواهد شد.
وی اظهارداشت: در حال حاضر برنج مورد نیاز کشور از هندوستان و پاکستان به دلیل نزدیکی ذائقه به ما تامین و وارد می شود که از لحاظ کیفی نیز شرایط مطلوبی دارد.
فتحی یادآور شد: طبق آمارها سال گذشته یک میلیون و 150 هزار تن برنج تامین و وارد کشور شد که به دلیل عدم کنترل میزان واردات، تولیدکنندگان داخلی با مشکل رو به رو شدند و برنج داخلی روی دستشان باقی ماند.
قیمتگذاری برنج داخلی
وی افزود: امسال در شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی، برنج تولید داخلی از جمله برنج کیفی ایرانی قیمتگذاری شد که این موضوع موجب رضایت تولیدکنندگان داخلی شده است
دبیر امنیت غذایی کشور درباره قیمتگذاری برنج داخلی گفت: نرخ 24 تا 28 محصول اساسی زراعی و باغی توسط شورای قیمتگذاری وزارت جهاد کشاورزی به ریاست وزیر تعیین می شود، به طوری که در سنوات گذشته قیمتگذاری برای برنج پرمحصول تولید داخل انجام می شد اما امسال نرخ هر کیلوگرم برنج پرمحصول بین 70 تا 75 هزار تومان و برنج کیفی ایرانی دارای عملکرد پایین 90 هزار تومان تعیین شده است.
به گفته وی، قمیتگذاری مذکور کف قیمت برنج برای کشاورزان است؛ یعنی در صورتی که کشاورزان با نرخی کمتر از این بفروشند دولت باید وارد خرید حمایتی یا خرید تضمینی شود تا کشاورزان متضرر نشوند.
وی اضافه کرد: قیمت برنج ایرانی برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان مناسب تعیین شده است.
فتحی درباره نرخ گذاری برنج وارداتی، گفت: تامین برنج وارداتی توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران و بخش خصوصی در ستاد تنظیم بازار بر اساس ارز تخصیصی قیمتگذاری می شود که برای برنج شرکت بازرگانی دولتی ایران هر کیلوگرم برنج 45 هزار تومان قیمت دارد.
وی درباره برنج ذخایر استراتژیک کشور افزود: میزان تولید برنج کشور به اندازه مصرف داخلی نیست، یعنی بخشی از کسری حدود 800 هزار تن باید هر ساله از محل واردات تامین شود؛ بنابراین برای حفظ ذخایر استراتژیک، نوسان بین 10 تا 20 درصدی بالاتر از نیاز داخلی کشور در نظر گرفته می شود.
برنامه خودکفایی برنج تا 3 سال آینده با پشتیبانی ستاد اجرایی فرمان امام (ره)
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی درباره برنامه ریزی برای خودکفایی تولید برنج کشور، تصریح کرد: سیاست وزارت جهاد کشاورزی، افزایش تولید، دستیابی به خودکفایی، حمایت از تولیدکنندگان داخلی و حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی است؛ بر این اساس طی تفاهمی با ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در مدت سه سال آینده کشور در تولید برنج به خودکفایی خواهد رسید.
وی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی وظیفه پشتیبانی و تامین غذای همه آحاد جامعه را برعهده دارد، اظهار داشت: در صورت دستیابی به خودکفایی در تولید برنج، علاوه بر تامین نیاز داخلی می توان بخشی از برنج مازاد را صادر و به ازای آن بخشی از برنج مصرفی اقشار کم درآمد جامعه را همچنان از محل واردات تامین کرد.
فتحی بیان داشت: وزارت جهاد کشاورزی برنامه افزایش تولید در واحد سطح را با استفاده از ارقام پربازده مناسب و روش های نوین علمی در دستور کار دارد که می تواند منجر به افزایش تولید و دستیابی به خودکفایی شود.
نظرات شما