عملکرد خودروسازان بزرگ طی 6 ماهه نخست سال جاری نشان میدهد که ایرانخودرو و سایپا (و پارسخودرو به عنوان زیرمجموعه سایپا) در مجموع 461 هزار و 122 دستگاه خودرو تولید کردهاند که نسبت به 488 هزار و 157 دستگاه تولیدی در مدت مشابه سال گذشته، 27 هزار و 35 دستگاه معادل 5.5 درصد کمتر است و 6.4 درصد افت را نشان میدهد.
به گزارش
نسیم اقتصاد، روزنامه اعتماد نوشت: ایرانخودرو در 6 ماهه امسال در مجموع 241 هزار و 957 دستگاه خودرو تولید کرده که نسبت به 258 هزار و 578 دستگاه تولیدی در مدت مشابه سال گذشته، 6.4درصد افت داشته است. به تفکیک آمار، ایرانخودرو 89 هزار و 100 دستگاه محصولات گروه پژو و 51 هزار و 113 دستگاه از محصولات خانواده سورن در نیمه نخست سال 1403 تولید کرده است؛ این درحالی است که آمار تولید این خودروها در مدت مشابه سال گذشته به ترتیب 144 هزار و 831 دستگاه انواع پژوها و 25 هزار و 133 دستگاه محصولات سورن ثبت شده است.
کاهش تولید در سایپا، زیر یک درصد
دیگر خودروساز بزرگ کشور (سایپا) نیز در 6 ماهه نخست سال جاری در مجموع 49 هزار و 248 دستگاه خودرو تولید کرده که تفاوت چندانی با تعداد خودروهای تولیدی در مدت مشابه سال گذشته به تعداد 57 هزار و 875 دستگاه ندارد و 0.7 درصد کاهش تولید را در این مقایسه آماری تجربه کرده است.
به تفکیک آمار، گروه خودروسازی سایپا در 6 ماهه ابتدایی سال جاری 34 هزار و 337 دستگاه وانت پراید (سایپا 151) تولید کرده که نسبت به 26 هزار و 127 دستگاه تولیدی در 6 ماهه نخست سال 1402 قریب به 31 درصد رشد تولید داشته است.
گروه خودروسازی سایپا، 10 هزار و 456 دستگاه از سایر محصولات این شرکت را در مدت مذکور سال جاری به تولید رسانده که 6 ماهه اول سال گذشته آمار تولید 265 دستگاهی داشته است.
کاهش 15درصدی در محصولات پارسخودرو
همچنین شرکت پارسخودرو به عنوان زیرمجموعه گروه سایپا در 6 ماهه نخست امسال، 48 هزار و 748 دستگاه خودرو تولید کرده که نسبت به 57 هزار و 875 دستگاه تولید شده در مدت مشابه سال گذشته 15.7 درصد کمتر است. از تعداد خودروهای تولیدی پارسخودرو در این مدت، 32 هزار و 574 دستگاه مربوط به محصولات گروه
Q 200 است که سال گذشته آمار تولید 36 هزار و 437 دستگاهی را ثبت کرده است. خودروسازان تا قبل از فرارسیدن روزهای گرم، با دو چالش کمبود نقدینگی ریالی ناشی از عدم اصلاح قیمت و عدم تخصیص ارز مواجه بودند و در ادامه، بحران قطعی برق هم به چالشهای آنها اضافه شد. انباشت این مسائل سبب شد تولید خودرو درماههای گذشته روندی رو به افت داشته باشد. در صورتی که موانع اصلی شامل کمبود نقدینگی و ارز و همچنین قطعی برق رفع شود شاید بتوان به افزایش تولید امید داشت، در غیر این صورت نهتنها تیراژ مورد نظر محقق نمیشود، احتمال افت تولید در مقایسه با سال گذشته هم بالاست. البته این نکته را نباید فراموش کرد که برنامه تولید 1.7میلیون دستگاه خودرو برای امسال، از سوی وزارت صمت دولت سیزدهم اعلام شده و شاید وزیر صمت دولت جدید در آن تجدیدنظر کند، چراکه خودروسازان نتوانستهاند حتی تیراژ نیمسال نخست پارسال را نیز حفظ کنند. اگر روند نیمسال نخست در 6 ماهه دوم نیز ادامه پیدا کند، تولید خودروسازان حتی به یک میلیون دستگاه (در بخش سواری) هم نخواهد رسید. به هر حال طبق آنچه خودروسازان به بورس اعلام کردهاند، تولید آنها با وجود بهبود ماهانه، در حالت تجمیعی (6 ماهه) افت کرده و حتی به نیم میلیون دستگاه نیز نرسیده است.
علت اصلی افت تولید چه بود؟
حسین رحیمینژاد، کارشناس صنعت خودرو در مورد افت تولید خودرو در 6 ماهه ابتدایی سال گفت: در تولید هر یک دستگاه خودرو یک سهم مربوط به خرید ریالی خودرو میشود و بخش دیگر هم مربوط به خریدهای خارجی است، به عنوان مثال بین 60 تا 70درصد تولید خودرو مربوط به خرید داخلی و بین 30 تا 40 درصد هم مربوط به خریدهای خارجی است که اغلب قطعات الکترونیکی، لامپها و ایربگ، رنگ و... را از خارج از کشور خریداری میکنند که در محصولات مختلف ممکن است این درصد متفاوت باشد.
این کارشناس خودرو در ادامه تصریح کرد: متاسفانه در دو تا سه سال گذشته دولت عمده ارز را به واردکنندگان و مونتاژکاران تخصیص داد و کمکم ارزی که به خودروسازان باید تخصیص پیدا میکرد را محدود کرد و علت اصلی افت تولید هم همین مساله است.
افزایش زیان خودروسازان و افت سهام خودروییها
رحیمینژاد گفت:برخلاف نامگذاری سالها از سوی رهبری که همواره بر افزایش تولید تاکید دارند چندسالی است که دولت برخلاف این شعارها عمل میکند و ارز را به دلالها و واسطهها و واردکنندگان خودرو تخصیص داده و تولیدات نیز به واسطه آنچه به صورت طبیعی به ارز وابسته است محدودتر از گذشته شده است. این کارشناس حوزه خودرو تصریح کرد: این اتفاق باعث زیاندهتر شدن خودرو سازان شده است و زیاندهتر شدن خودروسازان نیز باعث کمارزش شدن سهام آنها در بورس میشود و همان واردکنندگان و دلالانی هم که در کمین هستند تا سهام خودروسازان را بخرند و انحصار ایجاد کنند حال سهمهای خودروییها را ارزانتر از گذشته میخرند و راحتتر و با هزینه کمتری این انحصار را ایجاد میکنند. او ادامه داد: وضعیت به گونهای است که خودروسازیها را هم مانند بسیاری از بنگاههای دیگری که به نام خصوصیسازی از سوی اشخاص و سازمانها جذب کردند، خواهند بلعید.
جولان دلالان در بازار خودرو
او تصریح کرد: کاهش تولید نتیجه تخصیص نادرست ارز است که تکهای از پازل تولید خودرو محسوب میشود که یک خطا و اشتباه فاحش نیز هست که منجر به این اتفاق شده و به نظر میرسد عمدا هم این خطا رخ داده است که آسیب بسیار بزرگی هم بر این صنعت وارد میکند و اگر از این اتفاق بد جلوگیری نشود به نابودی صنعت خودرو و انحصار برای دلالان منجر خواهد شد. رحیمینژاد با بیان اینکه اگر جلوی این اشتباهات گرفته نشود صنعت خودرو با بحران مواجه خواهد شد، افزود: در طول دو تا سه سال گذشته واردات خودروهای بیکیفیت چینی چندین برابر شده است و متاسفانه به جای اینکه ارز را به تولیدکننده بدهند به واردکنندگان محصولات بیکیفیت دادهاند، البته واردات خودرو از چین اتفاق بدی نیست، بلکه مشکل انحصار در واردات و انتخاب بیکیفیتترین محصولات چینی است که به قیمت نابودی صنعت و نابودی تولید تمام میشود.
این کارشناس صنعت خودرو خاطرنشان کرد: قطعا اتفاقات خاصی رخ داده که وضعیت تولید اینگونه کاهشی شده است و موضوع اصلی هم به واگذاری ارزان خودروسازان به اشخاص و واردکنندگان برمیگردد که اگر تغییرات سهام را هم دنبال کنیم، میبینیم که واردکنندگان خودرو و دلالان باعث انحصار در بازار شدهاند که سهام خودروسازیها را ذره ذره میخرند و با کنار هم قرار دادن تکههای این پازل میتوان دریافت که این مساله صرفا یک اشتباه سهوی نیست، بلکه عمدی در این ماجرا بوده که باعث این اتفاقات در صنعت خودرو در طول چند سال اخیر شده است.
لینک کوتاه
اخبار مرتبط
طی 7 ماهه امسال به دلیل محدودیتهای برقی، تولید فولاد میانی حدود یک میلیون تن به ارزش... 29 آبان 1403
طبق نرخنامه مصوب سازمان مدیریت میادین و میوه و ترهبار قیمت تخم مرغ در میادین و... 27 آبان 1403
محمد کشتی آرای؛ کارشناس ارشد بازار طلا و سکه گفت: امروز؛ شنبه 26 آبان 1403؛ قیمت جهانی طلا... 26 آبان 1403
تالار شیشهای در اولین روز هفته همچون هفته قبل سبزپوش شد؛ به طوری که شاخص کل با رشد بیش... 26 آبان 1403
قیمت هر قطعه سکه طرح جدید امروز (سه شنبه، 22 آبان) در بازار طلای تهران با رشد 393 هزار... 22 آبان 1403
مدیرکل انتقال خون استان تهران با اشاره به کاهشی شدن روند اهدای خون در پایتخت همزمان با... 19 آبان 1403
عضو هیات مدیره بانک توسعه صادرات ایران، نقش پدافند غیرعامل در صیانت و حفاظت از زیرساخت... 13 آبان 1403
معاون علوم تربیتی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی در نشست شورای دانشگاه آزاد اسلامی استان... 9 آبان 1403
نظرات شما