توسعه صنعت پتروشیمی در مکران به‌عنوان قطب سوم این صنعت با تلاش‌ها و برنامه‌ریزی‌های منسجم دولت سیزدهم شتاب گرفته است تا افزون بر اینکه عامل محرک اشتغال‌زایی، افزایش رفاه و توسعه شهری برای منطقه چابهار باشد، اهداف توسعه‌ای و اقتصادی کشور نیز محقق شود.

به گزارش نسیم اقتصاد، موقعیت راهبردی و دسترسی منطقه مکران به دریای عمان و آب‌های آزاد بین‌المللی سبب انتخاب این منطقه به‌عنوان سومین قطب پتروشیمی ایران پس از قطب‌های منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (عسلویه) و منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی (ماهشهر) شده است تا با توسعه صنعت پتروشیمی در این منطقه، افزون بر درآمدزایی و رشد اقتصادی، شاهد افزایش رونق و اشتغال‌زایی در جامعه محلی باشیم.
 
ازاین‌رو ایجاد سومین قطب صنعت پتروشیمی کشور در منطقه آزاد چابهار در شهرک پتروشیمی مکران در 2 فاز با سیاست تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی و جلوگیری از خام‌فروشی در دستور کار قرار گرفت که در فاز نخست 6 مجتمع پتروشیمی، پنج واحد GTX (واحدهای تبدیل گاز متان به محصولات با ارزش‌افزوده بالاتر)، یک واحد اوره و آمونیاک و یک واحد مینی ال‌ان‌جی در این شهرک احداث می‌شوند.
 
شرکت سرمایه‌گذاری تجاری شستان با مدیریت شرکت پتروشیمی بدر شرق یکی از چهار سرمایه‌گذار فعال کنونی در شهرک پتروشیمی مکران است که پس از راه‌اندازی واحد یوتیلیتی شهرک پتروشیمی مکران، یکی از دو واحد متانولی است که در سال 1404 راه‌اندازی می‌شود.
 
بهزاد انصاری، مدیرعامل طرح پتروشیمی بدر شرق درباره این طرح که در منطقه آزاد چابهار در حال احداث است، به خبرنگار شانا گفت: طرح پتروشیمی بدر شرق یک طرح GTX  برای تبدیل گاز به متانول و متانول به صنایع پایین‌دست است که در فاز نخست، تولید متانول تعریف شده است.
 
وی با بیان اینکه طرح پتروشیمی بدر شرق در سال گذشته حدود 10درصد پیشرفت داشته است، افزود: واحد متانول بدر شرق با ظرفیت یک میلیون و 650 هزار تن، هم‌اکنون 65درصد پیشرفت دارد و با برنامه‌ریزی انجام‌شده در اواخر 1404 به مرحله پیش‌راه‌اندازی می‌رسد.
 
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بدر شرق تصریح کرد: پس از عملیاتی‌شدن واحد متانول در فاز نخست، اجرای صنایع پایین‌دست و تکمیل زنجیره متانول با تنوع بالای محصولات برنامه‌ریزی شده است.
 
انصاری با تأکید بر اینکه به‌هیچ‌وجه خام‌فروشی نخواهیم داشت و به‌سمت تکمیل زنجیره و صنایع پایین‌دست حرکت می‌کنیم، بیان کرد: مطالعه اولیه تکمیل زنجیره ارزش متانول انجام شده است و همکارانم در شرکت پتروشیمی بدر شرق در حال بررسی تأمین لایسنس مورد نیاز هستند.
 
وی سرمایه‌گذاری لازم برای واحد متانول بدر شرق را 300 میلیون یورو و 4900 میلیارد تومان  و درمجموع 490 میلیون یورو دانست و گفت: یک‌میلیارد و 800 میلیون یورو سرمایه نیز برای اجرای فاز دوم طرح همسو با تکمیل زنجیره متانول لازم است.
 
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بدر شرق با اشاره به اعتماد این شرکت به توانمندی‌های شرکت‌های داخلی و دانش‌بنیان گفت: همه تجهیزات ثابت این طرح به غیر از چند تجهیز لایسنسی، از داخل تأمین شده‌اند، به‌طوری‌ که بیش از 95درصد تجهیزات داخلی هستند، همچنین چند تجهیز این طرح نیز برای نخستین بار در کشور ساخته شده است.
 
انصاری ادامه داد: هم‌اکنون پیمانکاران لوله‌کشی و سیویل در طرح در حال فعالیت هستند، اما بیشترین تمرکز روی خرید تجهیزات و حمل آن‌ها به سایت است.
 
وی با تأکید بر توجه ویژه شرکت پتروشیمی بدر شرق در حوزه منابع انسانی به اهالی استان سیستان و بلوچستان بیان کرد: 90درصد نیروهای کارفرما به غیر از چند مدیر از مردم استان هستند.
 
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بدر شرق با ابراز امیدواری برای بازار فروش متانول تولیدی در پتروشیمی بدر شرق تا راه‌اندازی واحدهای پایین‌دستی در فاز بعدی افزود: موقعیت راهبردی بندر چابهار در انتهای اقیانوس هند، مزیت مطلوبی برای دسترسی پتروشیمی بدر شرق به بازارهای هدف است. براساس محاسبات انجام‌شده، هزینه حمل متانول از این بندر به سایر کشورها به‌ویژه چین، در هر تن حدود 10 دلار کمتر از سایر بنادر ایران است، همچنین براساس مطالعات انجام‌شده، صادرات به کشورهای پاکستان و افغانستان نیز به‌دلیل فاصله کم به‌صورت زمینی مقرون‌به‌صرفه است و از این ظرفیت نیز در زمان لازم استفاده خواهد شد.

لینک کوتاه
دولت سیزدهم صنعت پتروشیمی شرکت پتروشیمی بدر شرق

اخبار مرتبط

نظرات شما