شاید مقایسه دو صنعت لوازم خانگی و خودرو به مذاق تولیدکنندگان لوازم خانگی خوش نیاید، اما هر چه میگذرد به عمق فاجعه تولید داخلی این دو کالا (لوازم خانگی برقی و خودرو) پی میبریم. کالایی که فناوری آن وارداتی است، با کیفیت بسیار پایین مونتاژ میکنیم، اما قیمت آن از قیمت جهانی آن کالا بالاتر است.
به گزارش
نسیم اقتصاد، این اتفاق در فضای انحصاری که در این سالها در کشور حاکم است، برای لوازم خانگی و خودرو به وقوع پیوسته است.
روزنامه جوان نوشت:اکنون بعد از پنج دهه دولت و مجلس با تصویب قانون به دنبال واردات خودروی اقتصادی هستند تا رضایت مردم را جلب کنند، اما کارشناسان معتقدند باید مانع تکرار این تجربه برای صنعت لوازم خانگی شوند چراکه مردم ما محکوم به خرید لوازم خانگی گرانتر نیستند، چون تولیدکنندگان با واردات قطعات و مونتاژ آنها میخواهند ژست تولید ملی بگیرند.
داستان قیمت بالای خودرو، پایینبودن کیفیت آن و مقایسهاش با برندهای کیفی و ارزان خارجی در کشورهای همسایه همواره نقل محافل است. به عنوان مثال در کشورمان خودروی ال 90 با سال ساخت 1397، 870 میلیون تومان و نیسان آلتیما 2020 در دوبی 14هزار دلار (850میلیون تومان) است. اینکه چرا در این سالها خودرو گران، بیکیفیت و مونتاژی به مردم تحمیل شده، موضوعی است نخنما و تکراری که هر شهروند ایرانی از آن خبر دارد، اما نکته تلخ ماجرا این است که همین داستان نیز برای صنعت لوازم خانگی ایرانی در حال تکرار است و هیچ دولتمردی به ادامه این روند و تضییع حقوق مصرفکننده واکنشی نشان نمیدهد. شاید خرید خودرو برای هر خانواده ایرانی کالای ضروری نباشد، اما خرید لوازم خانگی برقی مانند یخچال، لباسشویی، اجاقگاز و تلویزیون جزو ضروریترین کالای مورد نیاز در یک خانواده است که باید هم قیمت مناسبی داشته باشد و هم اینکه از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد. آنچه در پنج سال اخیر برای این صنعت رقم زدهاند، چیزی جز نادیدهگرفتن حقوق مصرفکننده نبوده است.
قیمت یخچال فریزر سایدبایساید ساخت ایران 64میلیون (4هزارو 400 درهم) و 89میلیون تومان (6هزار درهم) است که قیمتها برحسب نوع برند متغیر است، اما همین یخچال سایدبایساید در کشور امارات (با در نظر گرفتن نرخ درهم حدود 15هزار تومان)، برند بوش و زیمنس تولید آلمان کمتر از 5هزار درهم به فروش میرسد.
همچنین گزارش خبرگزاری تسنیم که در اردیبهشت سال گذشته قیمت این کالاها را در ایران و امارات مقایسه کرده بود، حاکی است قیمت ماشین لباسشویی هفتکیلویی سامسونگ در ایران 28میلیون تومان و در امارات 16میلیون تومان (محاسبه قیمتها در امارات با درهم 14هزار تومان) بود. همین ماشین لباسشویی با نشان داخلی بین 19 تا 30میلیون تومان فروخته میشد. علاوه بر این ماشین لباسشویی هشتکیلویی الجی در امارات 19میلیون تومان و ایران 35میلیون تومان فروخته میشد. همچنین یخچال سایدبایساید سامسونگ در امارات 51میلیون تومان و در ایران 101میلیون تومان عرضه میشد. نشان الجی این یخچالها نیز در امارات 63میلیون تومان و در ایران 121میلیون تومان فروخته میشد. این مقایسه قیمتها در حالی است که لوازم خانگی سامسونگ و الجی موجود در بازار ایران قاچاق است و هیچ حقوق گمرکی به دولت پرداخت نمیشود.
کالاهای ایرانی قابل رقابت با خارجیها نیستند
نایب رئیس اتحادیه فروشندگان لوازمخانگی با تأکید بر اینکه انحصار و مونتاژکاری با کمترین کیفیت ممکن، صنعت لوازم خانگی را ارتقا نمیدهد، در گفتگو با نبضصنعت میگوید: واقعیت این است که ما واردکننده تکنولوژی هستیم و قطعات را با توجه به آن مونتاژ میکنیم و جالب اینکه میخواهیم همان محصولات را صادر کنیم، بنابراین باید ببینیم کالای مونتاژشده ما در بازار داخلی تا چه میزان مورد استقبال قرار میگیرد تا در مرحله بعد انتظار داشته باشیم کشورهای خارجی، کالای ما را به سایر برندها ترجیح دهند.
محمدحسین اسلامیان میافزاید: ما امروز لباسشوییای را که تکنولوژی آن وارداتی است، با کیفیت به مراتب پایینتری از نمونه اصلی مونتاژ میکنیم، اما قیمت آن از قیمت جهانی کالای مورد نظر بالاتر است. امروزه قیمت لباسشوییای که بالاترین سطح جهانی را از نظر کیفی دارد و در بسیاری از کشورهای دنیا از آن استقبال میشود، 200دلار است، در حالی که لباسشوییهای ایرانی با کیفیت به مراتب پایینتر، کمتر از 20میلیون تومان به مردم فروخته نمیشود.
وی تأکید میکند: تهیه زیرساختها از سوی دولت مسئله دوم است و مسئله اول این است که چگونه تکنولوژی وارداتی را دوباره صادر میکنیم. امروزه تنها به معدود کشورهایی میتوانیم محصولاتی همچون لباسشویی را صادر کنیم که بعد مسافتی بالایی از کشور اصلی دارند یا مانند لباسشویی دوقلو و کولرآبی صرفه اقتصادی برای ایجاد خط تولید آنها وجود ندارد.
نایبرئیس اتحادیه فروشندگان لوازمخانگی تصریح میکند: مشتری در هر صورت نیاز خود را به صورت واردات غیرقانونی با برند اصلی وارداتی تأمین میکند، اما مسئولان اصرار دارند به جای این لباسشویی 15میلیون تومانی که کیفیت بسیار بالایی دارد، در داخل کشور شبیه آن را با 25میلیون تومان به مردم بفروشند و تازه برای صادرات آن هم برنامهریزی کنند. طبیعی است وقتی در یک کشور، برند ایرانی را با کیفیت پایینتر و قیمت دوبرابری در کنار برند کرهای و آلمانی قرار دهیم، موفق نمیشویم.
لینک کوتاه
اخبار مرتبط
در طول یک هفته قیمتها در بازار خودرو دستخوش تغییر شد، به طوری که پراید با افزایش 4... 19 آبان 1403
معادله چند مجهولی قیمت بنزین بنابر تجربه ناخوشایند قبلی به درست یا غلط با ابعاد وسیع... 14 آبان 1403
رهبر معظم انقلاب اسلامی در اولین دیدار رئیس جمهور و دولت چهاردهم، با شکرگذاری تشکیل... 6 شهریور 1403
وزیر راه و شهرسازی گفت: وزارت راه و شهرسازی در تلاش است تا از طریق قوه قضاییه و سران قوا... 5 تیر 1403
گران ترین شهر خاورمیانه، دبی اعلام شد. 2 تیر 1403
مدیرکل بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی با تاکید بر اینکه مالیات بر ارزش افزوده کالاهای... 31 فروردین 1403
بررسی بازار اقلام کریسمس نشان میدهد در حال حاضر گرانترین عروسک بابانوئل و درخت کاج... 11 دی 1402
علی خسروانی با انتقاد به رویکرد برخی از افراد که بهانه گرانی خودرو به دنبال رانت هستند،... 4 دی 1402
نظرات شما