کارشناس اقتصادی گفت: رشد تولید فقط با مهار تورم امکان‌پذیر است و در این مسیر وزارت اقتصاد اصلاحات ساختاری را از بدو آغاز به کار خود در بخش مالیات، نظام کسب و کار و سایر بخش‌ها آغاز کرده است.

به گزارش نسیم اقتصاد به نقل از وزارت امور اقتصادی و دارایی، «وحید شقاقی شهری» در خصوص الزامات تحقق نامگذاری سال با عنوان «مهار تورم و رشد تولید» اظهار داشت: تحقق شعار سال عمدتاً با محوریت وزارت امور اقتصادی و دارایی است و در سال جدید نیز برای مهار تورم و رشد تولید سایر وازرتخانه‌ها دخیل بوده و سهمی در این بخش دارند اما دولت باید مسئولیت این مساله را به یک بخش واگذار کند که وزارت اقتصاد مهمترین و آماده‌ترین بخش محسوب می‌شود.

این کارشناس اقتصادی بیان‌داشت: در عمل در 10 سال اخیر به طور مکرر رهبر معظم انقلاب بر حمایت از تولید و رونق تولید تاکید داشتند اما رونق تولید بدون مهار تورم امکان پذیر نیست.

وی ادامه داد: در یک اقتصاد بی ثبات با تورم‌های بالا، پرنوسان و پیش بینی ناپذیر که نشان می‌دهد محیط اقتصاد کلان مناسب نیست، سرمایه گذاران خارجی و داخلی تمایلی به سرمایه‌گذاری ندارند و بدون این مهم هم رشد تولید اتفاق نمی‌افتد، بنابراین باید این گزاره مدام تکرار شود که رونق تولید از مسیر مهار تورم عبور می‌کند.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در اقتصاد با تورم بالای 40 درصد و شرایط متلاطم، حتی سرمایه گذاران خرد نیز ورود نمی‌کنند، چرا که صرفه اقتصادی ندارد، از سوی دیگر بازارهای غیرمولد و موازی تولید بسیار سودآورتر، بدون ریسک و کم زحمت تر است.

وی تاکید کرد: برای تحقق شعار سال جدید یعنی «مهار تورم و رشد تولید» باید مرکزیت بحث را بر مهار تورم قرار دهیم. اقتصاد ایران در 50 سال گذشته یک تورم 20 درصدی را داشته و در پنج سال اخیر یعنی از سال 97 تاکنون میانگین تورم حدود 40 درصد بوده است، یعنی دوبرابر میانگین تورم بلند مدت، که بدون مهار این ارقام تورم در دورهای باطلی مانند دستمزد تورم، نرخ سود تورم و قیمت دلار تورم گرفتار می‌شویم و علت العلل همه این دورهای باطل تورم است.

شقاقی شهری در ادامه با اشاره به شرایط کنونی اقتصاد آمریکا برای کاهش تورم افزود: ایالات متحده اکنون نرخ سود و بهره را به پنج درصد رسانده، بازار بورس ریخته و بسیاری از بازارها با مشکل مواجه شده‌اند، در عین حال بانک‌ها ورشکسته و بسیاری از سرمایه‌دارها ثروت کلانی را از دست دادند و یک رکود بی‌سابقه نیز بر اقتصاد این کشور تحمیل و در عین حال بیکاری نیز افزایش یافت اما همه این هزینه‌ها را برای مهار تورم و کاهش آن به دو درصد پذیرفته است.

وی تاکید کرد: عقلانیت اقتصادی برای رونق همه بخش‌ها در مهار تورم است، هر چند با هزینه‌هایی همراه باشد.

این کارشناس اقتصادی همچنین متذکر شد: مهار تورم در اقتصاد ایران نیازمند تصمیمات سخت و اصلاحات ساختاری است.

وی با بیان اینکه پنج ناترازی ریشه تورم در ایران است، اضافه کرد: ناترازی بودجه، ناترازی بانکی، کسری‌های تجاری، کسری‌های حساب سرمایه و شکاف تولید که برای رفع این ناترازی ها نیازمند 12 جراحی هستیم.

شقاقی افزود: یعنی تغییرات اساسی در 12 نهاد و ساختار لازم است؛ اصلاح نظام مالیاتی، اصلاح نظام بودجه ریزی عملیاتی، اصلاح ساختار بانکی، اصلاح نظام تجاری کشور، بهبود فضای اقتصاد کلان برای جذب سرمایه خارجی، اصلاح نهادها برای جلوگیری از فرار سرمایه، اصلاح نظام توزیع در اقتصاد، اصلاح صندوق‌های بازنشستگی از جمله این اصلاحات محسوب می‌شود که اگر این جراحی‌ها را انجام ندهیم شعار سال محقق نمی‌شود.

وی اظهار داشت: دولت سیزدهم از زمان روی کار آمدن برخی از این اصلاحات را مانند مقررات زدایی برای بهبود فضای کسب و کار، اصلاح نظام مالیاتی، کنترل نقدینگی و انضباط بانکی و یا اصلاح حساب خزانه و یکپارچه کردن حساب‌های دولتی را آغاز کرده است، اما اصلاحات باید با مشارکت همه ارکان حاکمیت از جمله دولت و مجلس پیش برود، زیرا وزارت اقتصاد به تنهایی توان مقابله با ذی نفعان را ندارد، یعنی باید یک اجماع درون حاکمیت برای این منظور ایجاد شود و در عین حال اصلاحات ساختاری که دولت سیزدهم با محوریت وزارت اقتصاد آغاز کرده با سرعت بیشتری پیگیری شود تا به نتیجه برسد.

شقاقی شهری گفت: رهبر معظم انقلاب در نام گذاری سال جدید تاکید کردند که شبه دولتی‌ها فضا را به بخش خصوصی واگذار و راه ورود این بخش را هموار کنند.

وی تاکید کرد: وزارت اقتصاد باید به صورت جدی برای کاهش اختیارات و حضور شبه دولتی‌ها ورود کرده و در واگذاری‌ها دقت بیشتر داشته باشد، تا شبه دولتی‌ها در این بخش ورود کمتر داشته و یا اساساً نداشته باشند. در عین حال یک هماهنگی برای این منظور درون دولت نیاز است و باید این مساله نیز تفهیم شود که بدون اتخاذ تصمیمات سخت و بدون این 12 جراحی قادر به از بین بردن ریشه‌های تورم نیستیم.

لینک کوتاه
رشد تولید مهار تورم وزارت اقتصاد

اخبار مرتبط

نظرات شما