عضو هیات مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی گفت: 140 میلیون قطعه نیز در بهمن ماه جوجه ریزی می‌شود که بخش عمده‌ای از این جوجه‌ها وارد سالن‌های پرورش شدند که با این میزان جوجه ریزی به هیچ عنوان نگرانی برای تامین مرغ پایان سال نخواهیم داشت.

به گزارش نسیم اقتصاد، مصرف گوشت مرغ در کشور به دلیل کیفیت مناسب و همچنین نرخ مناسب نسبت به گوشت قرمز در کشور طرفداران زیادی دارد و همواره تقاضا برای آن در کشور وجود دارد و به دلیل همین استقبال زیاد، صنعت مرغداری در کشور از نظر کمی توسعه زیادی پیدا کرده است.

این توسعه به گونه‌ای است که بدون سیاست گذاری، برنامه‌ریزی مجوز‌های زیادی برای احداث این واحد‌ها صادر شده است به گونه‌ای که چالش‌های زیادی را پیش روی این صنعت قرار داده است.

درحال‌حاضر عدم توسعه بازار‌های صادراتی موجب شده تولیدات این صنعت بیش از نیاز مصرفی کشور بوده و به همین دلیل تولیدکنندگان در حال متضرر شدن هستند.

برای بررسی بیشتر چالش‌ها و راهکار‌های برون رفت صنعت مرغ از شرایط فعلی با برومند چهارآیین عضو هیات مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی به گفت‌وگو پرداختیم که جزییات آن را در ذیل می‌خوانید.

 چهارآیین، عضو هیات مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی گفت: یک زیرساختی در داخل کشور داریم برای تولید گوشت مرغ که در بدبینانه‌ترین وضع موجود 1.5 برابر نیاز داخل توان تولید گوشت مرغ داریم از این نظر یک وضعیت فوق‌العاده در کشور وجود دارد، ببینید در جهان سالانه حدود 120 میلیون تن گوشت مرغ تولید می‌شود که حداکثر 12 میلیون تن توسط کشور‌های تولید‌کننده به کشور‌های دیگر صادر می‌شود.

در کشور حداقل 1.5 برابر نیاز داخل توان تولید داریم بنابر این سهم کشور در 12 میلیون تنی که تجاری می‌شود می‌تواند بسیار بالا باشد، در بدبینانه‌ترین حالت می‌توانیم 2 میلیارد دلار ارز وارد کشور کنیم که با سیاست‌ها و برنامه‌ریزی‌های غلط آن را تبدیل به یک تهدید کردیم. به دلیل اینکه مرغداران در حال ضرر هستند. یک زیرساخت بسیار قابل ملاحظه‌ای ایجاد کردیم، اما در آن سیاست گذاری‌های مرتبط با صادرات همگام با این ظرفیت‌سازی پیش نرفتیم. همین کشور‌های همسایه از افغانستان تا عمان را در نظر بگیریم بیش از 2 میلیون و 900 هزار تن مرغ نیاز دارند که یک میلیون تن مازاد تولید را صادر کنیم.

اما درحال‌حاضر 50 هزار تن صادر می‌کنیم برای اینکه ناگهان تصمیم می‌گیریم که صادرات را ممنوع کنیم و فکر می‌کنیم با اینکار نرخ کنترل می‌شود. در حالی که در جایی که بازار رقابتی داریم، مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین‌کننده نهایی نرخ است، از شهریور 97 تا کنون 4 مرحله صادرات ممنوع و رفع ممنوعیت شده این تصمیم خلق الساعه و ناگهانی به پیکره این صنعت آسیب وارد می‌کند و موجب می‌شود بازار‌های هدف نسبت به صادرکنندگان ایرانی بی‌اعتماد شوند و به تصور اینکه ایران سیاست باثباتی در امر صادرات گوشت مرغ ندارد، نیاز خود را از جای مطمئن تری مثل ترکیه حتی با کیفیت پایین‌تر از ایران تامین می‌کند و بازار‌ها را اینگونه از دست می‌دهیم.

هزینه تولید هر کیلوگرم گوشت مرغ چقدر است؟

چهارآیین با بیان اینکه نرخ تمام شده هر کیلوگرم گوشت مرغ درحال‌حاضر کمتر از ده هزار و 500 تومان نیست، گفت: نرخ مرغ زنده، درب مرغداری با نرخ 8 هزار تومان عرضه می‌شود یعنی مرغدار در هر کیلوگرم 2 هزار و 500 تومان متضرر می‌شود و برای یک مرغداری 20 هزار قطعه‌ای حدود 125 میلیون تومان زیان می‌بیند. در مناطقی که یکهزار خانوار جمعیت دارد در اطراف آن یک تا سه تا مرغداری با ظرفیت‌های مختلف ساخته شده است، زمانیکه بی‌برنامه مجوز ساخت می‌دهیم بدون در نظر گرفتن کشش بازار این مشکلات به وجود می‌آید و مرغداری که سرمایه‌گذاری کرده و به بانک بدهکار است ناچار به ادامه تولید با همین شرایط زیان است به امید اینکه در آینده سودی ببرد.

وی ادامه داد: میزان تولید مرغ زنده در کشور درحال‌حاضر حدود سه میلیون تن است که معادل دو میلیون و 250 هزار تن گوشت مرغ است در حالیکه ظرفیت تولید مرغ زنده بیش از 4 میلیون تن در سال است.

چهارآیین افزود: دولت بر اساس ماده 33 قانون برنامه ششم توسعه مکلف وموظف شده که هم مشوق‌های صادراتی را پرداخت بکند هم 20 درصد از منابع صندوق‌های حمایت از توسعه کشاورزی را به امر صادرات اختصاص بدهد و هم تفاوت نرخ بین کالای تولید شده داخل و کالایی که صادر می‌شود را به عنوان یارانه تولید به تولید‌کنندگان پرداخت کند همچنین اگر خواست در زمینه واردات پروتئین اعم از گوشت قرمز، سفید، تخم‌مرغ اقدام کند تعرفه‌ها باید به گونه‌ای وضع شود که به نفع تولید‌کننده داخلی باشد که این هم تکلیفی است که همچنان روی زمین است.

وی گفت: ماده 5 و 6 اساسنامه شرکت پشتیبانی امور دام کشور این شرکت را موظف کرده که از تولید‌کننده حمایت کند که یکی از آن مکانیزم‌هایی که ذیل ماده 6 این اساسنامه دیده شده خرید تضمینی محصول مرغداران است اما، شرکت پشتیبانی هنگامی که برای خرید وارد می‌شود به جای اینکه به تولید‌کننده رجوع کند به سراغ کشتارگاه می‌رود، کشتارگاه جزو صنایع تبدیلی واسطه هست که پس از کشتار و بسته‌بندی آن را با یک ارزش افزوده عرضه می‌کند. شرکت پشتیبانی از این وظیفه ذاتی و قانونی تاکنون استنکاف کرده یعنی به جای خرید مستقیم مرغ زنده از مرغدار به سراغ محصول فرآوری ون‌هایی شده به شکل منجمد رفته و این کمک به تولید نیست و سودی به تولید‌کننده نمی‌رساند، پشتیبانی امور دام وظیفه دارد به شکل مستقیم مرغ زنده خریداری، فرآوری و منجمد کند و سپس در انبار‌ها تا سقف ذخایر استراتژیک که حدود 70 هزار تن است ذخیره کند و و در مواقع لزوم عرضه کند که این وظیفه به درستی تا کنون انجام نشده ضمن اینکه این خرید‌های تضمینی در بند 23 ماده 7 اساسنامه سازمان حمایت هم وجود دارد یعنی هر گاه که دولت تعیین نرخ می‌کند باید خرید تضمینی را هم انجام بدهد در حالی که سازمان تعیین نرخ می‌کند، اما کاری به خرید تضمینی ندارد.

وضعیت تامین مرغ برای عید چگونه است؟

وی افزود: 130 میلیون قطعه در دی ماه جوجه ریزی شده و 140 میلیون قطعه نیز در بهمن ماه جوجه ریزی می‌شود که بخش عمده‌ای از این جوجه‌ها وارد سالن‌های پرورش شدند که با این میزان جوجه ریزی به هیچ عنوان نگرانی برای تامین مرغ پایان سال نخواهیم داشت.

در سال گذشته در دو ماه پایان سال بهمن و اسفند با 112 میلیون جوجه ریزی روزانه به 7 هزار و 500 تن گوشت مرغ رسیدیم، اما امسال با 140 میلیون جوجه ریزی حدود 70 هزار تن مازاد تولید خواهیم داشت.

چهارآیین گفت: مصرف روزانه بین 6 هزار تن تا 6500 تن در 10 ماهه اول سال و چیزی حدود 7 هزار تا 8 هزار تن در دو ماهه پایان سال مصرف روزانه گوشت مرغ است، مخصوصا در نیمه دوم اسفندماه تقاضا روزانه تا مرز 7500 تا 8 هزار تن می‌رسد.

وی ادامه داد: به رغم همه انتقاداتی که از دولت در زمینه مدیریت تولید، وجود دارد، اما در مورد تامین کنجاله سویا و ذرت مشکلی نداریم هرچند شاید نرخ افزایش یابد، اما به اندازه کافی نهاده‌ها خریداری، ذخیره و به استان‌ها حمل شده است.

منبع: میزان

لینک کوتاه
وضعیت تامین مرغ نوروز ۹۹

اخبار مرتبط

نظرات شما