بخشی از فصل دوم اجرای طرح فهام به مشترکان خانگی اختصاص دارد و قرار است مشترکان پرمصرف در سراسر ایران با پرداخت بخشی از هزینه برای پایش و کنترل میزان مصرف برق به کنتورهای هوشمند مجهز شوند که در این راستا طبق آخرین آمار 100 هزار مشترک خانگی و تجاری به این کنتورها مجهز شده‌اند.

به گزارش نسیم اقتصاد، طرح فهام (طرح ملی فراسامانه هوشمند اندازه‌گیری و مدیریت انرژی) از سال 1389 با اخذ مجوز از شورای اقتصاد و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی به عنوان طرح ملی تعریف شد، در ابتدا مباحث اولیه برای 20 میلیون مشترک صورت گرفت تا کنتورهای برق آنها هوشمند شود، اما با محدودیت منابع شورای اقتصاد و سازمان مدیریت اعلام کردند که این طرح در فاز نخست با تعویض یک میلیون کنتور و هوشمند شدن آنها کار آغاز شود.

نگرانی از نبود زیرساخت‌ها، بحث بومی شدن و عدم تجربه باعث شد در فاز نخست تعویض یک میلیون کنتور مطرح شود. با این وجود، قرار بود این طرح در سال 1393 به پایان برسد و این یک میلیون کنتور تعویض شود، اما محدودیت منابع مالی باعث شد تنها 300 هزار کنتور هوشمند نصب شود که از این 300 هزار کنتور، 20 هزار مشترک خانگی و تجاری، 60 هزار مشترک بخش کشاورزی و مابقی مربوط به مشترکان دیماندی بوده‌اند، با جایگزینی کنتورهای هوشمند مشترکان می‌توانند ساعت به ساعت و دقیقه به دقیقه، میزان مصرف خود را بررسی و از آن اطلاع پیدا کنند. بنابراین با نصب کنتورهای هوشمند به‌راحتی می‌توان به مدیریت بار شبکه اقدام کرد.

اجرای طرح فهام برای 400 هزار مشترک

در این راستا، طی سال گذشته، 306 هزار و 978 دستگاه کنتور هوشمند در ایران نصب شد و تعداد چاه‌های کشاورزی مجهز به این نوع کنتور به 56 هزار چاه رسید. هم‌چنین تمامی چاه‌های کشاورزی به کنتورهای هوشمند طرح فهام تجهیز شدند و امکان پایش آب برداشت شده از چاه‌ها بر اساس انرژی مصرفی از سوی وزارت نیرو فراهم شد.

پیش از این، اما اعلام شده بود کنتورهای هوشمند برای 80 درصد مشترکان دیماندی نصب شده و قرار بود تا تابستان امسال نیز قبل از پیک بار این عدد به 90 درصد افزایش یابد. در قانون بودجه سال 1398 نیز اجرای طرح فهام پیش‌بینی و بر اساس این قانون وزارت نیرو موظف شده تا برای مشترکان پرمصرف کنتور هوشمند نصب کند و هزینه آن را به صورت اقساطی روی قبوض آنها دریافت کند.

طبق آخرین آمار، در مرحله نخست اجرای این طرح حدود 400 هزار مشترک صنعتی، کشاورزی و تجاری بزرگ به این سامانه مجهز شده‌اند. اجرای این برنامه باعث شده در تابستان امسال بیش از 3000 مگاوات مدیریت مصرف از طریق پایش بار و مدیریت مصرف مشترکین بزرگ اعمال شود.

هوشمندسازی کنتور صد هزار مشترک

دراین راستا هادی مدقق - مدیرکل مدیریت مصرف و امور مشترکان توانیر - در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که تفاهمنامه هوشمندسازی پنج میلیون کنتور بین توانیر و ساتکا امضاء شد، اظهار کرد: اولویت هوشمندسازی کنتورها برای مشترکین صنعتی، کشاورزی و مجتمع‌های تجاری است.

او در مورد هوشمندسازی کنتورهای مشترکین خانگی نیز توضیح داد: در این حوزه نیز اولویت با مجتمع‌های بزرگ و برج‌هاست و تاکنون کنتور حدود 100 هزار مشترک که مجتمع‌های تجاری و خانگی هستند، هوشمندسازی شده است.

وی با تاکید بر این‌که لزوما کنتور مشترکان پرمصرف هوشمندسازی نشده است، گفت: به طور کلی قرار بود تا آخر سال کنتور 450 هزار مشترک که در مجتمع‌های تجاری و مسکونی هستند، هوشمندسازی شود که تاکنون 100 هزار مشترک محقق شده است. به طور کلی پنج میلیون مشترک وجود دارد که کنتور آنها طی برنامه دو ساله هوشمندسازی خواهد شد.

مدیرکل مدیریت مصرف و امور مشترکان توانیر در مورد هزینه هوشمندسازی کنتورها توضیح داد: تاکنون هزینه‌ای از مشترکان اخذ نشده است اما طبق قانون می‌توانیم هزینه را به صورت اقساطی از مشترکان پرمصرف دریافت کنیم، به طور متوسط هزینه برای مشترکین خانگی تک‌فاز 300 هزار تومان است.

منبع: ایسنا

لینک کوتاه
هوشمندسازی کنتورهای برق