بورس تهران در طول عمر خود تعطیلی‌های مهمی را تجربه کرده است. برخی کوتاه و چند روزه، برخی طولانی‌تر. اما هیچ‌کدام به اندازه تعطیلی کنونی ناشی از جنگ اخیر به درازا نکشید. این درحالی‌ است که بیش از 70 روز از تعطیلی بورس تهران می‌گذرد، در این میان بازارهای سهام اسرائیل، آمریکا و کشورهای عربی منطقه هر کدام با استراتژی متفاوت، معاملات خود را ادامه دادند. سوال اساسی این است که چرا بازارهای همسایه با وجود قرار گرفتن در معرض تهدیدهای امنیتی یکسان، بازار خود را باز نگه داشتند، اما تهران مسیر تعطیلی بلندمدت را برگزید؟

به گزارش نسیم اقتصاد به نقل از دنیای اقتصاد، بورس تهران از 10 اسفند 1404 به دلیل شروع حملات نظامی آمریکا علیه ایران تعطیل شد. این تعطیلی تا 18 اردیبهشت 1405 به بیش از 70 روز رسید و بورس تهران را به طولانی‌ترین توقف در میان بازارهای درگیر بحران تبدیل کرد. در همین بازه، بورس عربستان و امارات تنها دو روز تعطیل بودند، بورس قطر، بحرین و عمان حتی یک روز هم تعطیل نشدند و وال‌استریت در طول 39 روز جنگ، تعطیلی را تجربه نکرد. سازمان بورس ‌بازگشایی را منوط به افشای اطلاعات شرکت‌های آسیب‌دیده (صنعت پتروشیمی و غول‌های فولادی) و تهیه بسته حمایتی دولت اعلام کرده است.
 
در حال حاضر می‌توان سه مانع اصلی را برای بازگشایی زودهنگام بازار سهام برشمرد: عمق پایین بازار و نقدشوندگی محدود، نبود عمق معاملاتی لازم در ابزارهای پوشش ریسک مانند آپشن و ترکیب عمدتا خرد سرمایه‌گذاران که رفتار احساسی و جمعی را تشدید می‌کند. تجربه تعطیلی‌های پیشین بورس تهران (دی 96، آبان 98، اسفند 98) نشان می‌دهد که بازار پس از بازگشایی با ریزش 2تا 7 درصدی مواجه شده اما ظرف چند هفته ضرر را جبران کرده است. با این حال، هزینه‌های پنهان تعطیلی کنونی از جمله انباشت فشار فروش، نبود کشف قیمت و محدودیت سرمایه‌گذار در مدیریت پرتفوی روزبه ‌روز سنگین‌تر می‌شود. تنها سناریوی گشایش در زمینه دیپلماتیک می‌تواند در این شرایط فشار فروش را کاهش دهد و مسیر صعودی را جایگزین کند.
 
جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران
نهم اسفند 1404، حملات نظامی آمریکا و اسرائیل علیه اهدافی در ایران آغاز شد. سازمان بورس روز بعد، یعنی دهم اسفند، تعطیلی بازار سهام را اعلام کرد. ابتدا قرار بود تعطیلی موقتی باشد. اما گسترش حملات و افزایش نااطمینانی، تعطیلی را طولانی کرد. براساس اخباری که توسط ریاست سازمان بورس در صدا و سیما منتشر شد، بازگشایی بازار سهام را منوط به افشای حداقلی اطلاعات شرکت‌ها عنوان کرد. از آنجا که بخش زیادی از صنعت پتروشیمی کشور و همین‌طور غول‌های فولادی ایران در حملات دشمن آسیب دیده‌اند، نیاز است هر شرکت افشا سازد که آینده تامین مواد اولیه آن به چه صورت خواهد بود. از طرفی صیدی ریاست سازمان اذعان داشت که نیاز است تا بسته حمایتی قوی برای بورس توسط دولت تعریف شود تا سرمایه سهامداران مورد صیانت قرار گیرد. اخیرا نیز ریاست سازمان تاکید کرد برخی شرکت‌ها به دلیل نامعلوم بودن وضعیت تامین ماده اولیه نمی‌توانند به درستی در خصوص وضعیت آتی خود برآورد داشته باشند و در نتیجه هیچ افشایی از این شرکت‌ها منتشر نشده است. بنابراین تا به این لحظه هنوز بازگشایی بورس تهران صورت نپذیرفته و در ‌هاله‌ای از ابهام قرار دارد.
 

لینک کوتاه
بورس ایران بازار سهام

اخبار مرتبط

نظرات شما