عضو هیئت مدیره نان سنگک با انتقاد از وضعیت فعلی قیمتگذاری نان اعلام کرد، تا زمانی که قیمتها منصفانه تعیین نشود و هزینههای واقعی نانوایان لحاظ نشود، اصلاح قیمت نان با مشکل مواجه خواهد بود.
به گزارش
نسیم اقتصاد، محمد نجمدی عضو هیئت مدیره نان سنگک در گفتوگوی تلویزیونی میز اقتصادی با تأکید بر لزوم بازنگری جدی در سیاستهای حمایتی از نانواها گفت: اعتباری که بهعنوان 250 همت اعلام شده، به نانوایان تعلق ندارد بلکه به کل زنجیره تولید گندم و آرد اختصاص دارد. سهمی که از این بودجه به نانوایان تعلق میگیرد، پس از راهاندازی سامانه نانینو از 40 درصد اولیه به حدود 17 تا 18 درصد کاهش یافته است.
مهر نوشت: وی افزود: قیمتی که در سامانه نانینو تعیین شده، بر پایه کارشناسی دقیق نیست. قیمت تمامشده نان، مانند هر کالای دیگری، بر اساس آنالیز قیمت مشخص میشود. اما سوال اینجاست که نانوا باید این هزینه را چگونه جبران کند؟ اگر یارانهای پرداخت میشود، باید مستقیماً به مصرفکننده داده شود، نه نانوا؛ چراکه این مدل حمایتی فعلی، ناکارآمد و ناعادلانه است.
نجمدی درباره هزینههای واقعی تولید نان سنگک تصریح کرد: طبق محاسبات، قیمت تمامشده هر نان سنگک با استفاده از آرد دولتی نوع 2 بین 14 تا 15 هزار تومان است. این در حالی است که آرد دولتی نوع 1 عملاً از چرخه تولید نان سنگک حذف شده، گرچه در برخی مناطق کشور هنوز موجود است. این نوع آرد با نرخ 1,175 تومان عرضه میشد.
وی ادامه داد: نان سنگک آزاد پز با قیمت 25 هزار تومان دقیقاً مطابق با نرخ تمامشده آن عرضه میشود. این قیمت بر پایه بهای گندم کیلویی 21,700 تومان و آردی که با توجه به میزان سبوسگیری بین 28,500 تا 30,000 تومان قیمت دارد، محاسبه شده است.
نجمدی با اشاره به لزوم شفافسازی فرآیند پخت و فروش نان اظهار داشت: افزودنیهایی مثل کنجد باید فقط بهدرخواست مشتری افزوده شوند. اگر قصد داریم حوزه نان را بهصورت اصولی اصلاح کنیم، راهکار واقعی، آزادسازی قیمت، یکسانسازی نرخ آرد و نان، و در نهایت شفافسازی روند تخصیص یارانه است.
او با استناد به مطالعات انجامشده افزود: آزادسازی قیمت و اختصاص یارانه به مصرفکننده، مصرف گندم را بین 25 تا 30 درصد کاهش خواهد داد. تجربه و نظر تمامی اقتصاددانها نشان میدهد که هر جا یارانه به کالا داده شده، زمینه برای فساد، رانت و قاچاق فراهم شده است.
عضو هیأت مدیره نان سنگک با اشاره به مشکلات درآمدی نانوایان اظهار کرد: اگر نانوایی روزانه 1,000 عدد نان با نرخ 5,000 تومان بفروشد، درآمد حاصل حتی کفاف پرداخت حقوق کارگر که بین 4 میلیون و 700 تا 5 میلیون تومان در روز است را نمیدهد. سوال اینجاست که نانوا باید این کسری را از کجا جبران کند؟
نجمدی همچنین خواستار تعیین متولی واحد برای سیاستگذاری در حوزه نان شد و گفت: نانوایان امروز نسبت به عملکرد سامانه نانینو معترضاند. این سامانه نتوانسته مصرف یا یارانه را کنترل کند؛ چراکه مصرف گندم نسبت به سالهای گذشته تغییر محسوسی نداشته و اگر تغییری رخ داده، باید مشخص شود که این کاهش کجا رفته است.
وی انتقاداتی را نیز متوجه ساختار اجرایی سامانه نانینو دانست و افزود: در حالیکه کارگروه آرد و نان در حال تصمیمگیری است، قواعد سامانه نانینو توسط وزارت امور اقتصادی بارگذاری میشود. این دوگانگی در تصمیمگیری باید برطرف شود و برای اصلاح این سامانه، باید از نظرات کارشناسی اتحادیهها و اتاق اصناف بهره گرفت.
نجمدی با بیان اینکه سامانه نانینو از مسیر اولیه خود منحرف شده است، گفت: در ابتدا قرار بود آزادسازی، یکسانسازی و شفافسازی انجام شود و یارانه به مردم تعلق گیرد، نه به نانوایان. قرار بود نانوا بر اساس میزان تولید، سهمیه آرد دریافت کند. اما اکنون، نانوا چه خوب کار کند چه بد، تفاوتی در تخصیص سهمیه ندارد.
لینک کوتاه
اخبار مرتبط
چند روزی است نان سنگک در برخی نانوایی های آزاد پز تهران 5000 تومان افزایش یافته است. 16 دی 1403
نظرات شما