رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار اتاق اصناف ایران ضمن اشاره به تأمین بودن آجیل شب عید، تاثیر نرخ ارز بر این بازار را مدنظر قرار داد و گفت که قیمت آجیل تابعی از نرخ ارز است، اما صادرات غیرتخصصی نیز بازار داخلی را تحت تأثیر قرار داده است.
به گزارش
نسیم اقتصاد، علیرضا ارزانی ممقانی - رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار اتاق اصناف ایران - در گفتوگو با ایسنا، درباره وضعیت بازار آجیل و خشکبار عید در روزهای پایانی سال اظهار کرد: ما هیچ کمبودی در تأمین آجیل شب عید نداریم و تنها مشکل ما کاهش مشتریان است. وضعیت اقتصادی مردم مناسب نیست و این مسئله تأثیر مستقیمی بر میزان خرید گذاشته است. ما پیشبینی کرده بودیم که امسال استقبال کمتری از خرید آجیل شود، اما نه تا این حد. این شرایط صنعت آجیل را با چالش جدی مواجه کرده است.
وی درباره تأثیر نرخ ارز بر قیمت آجیل گفت: قیمت آجیل تابعی از نرخ ارز است. بهعنوان مثال، قیمت جهانی پسته 10 دلار است؛ بنابراین زمانی که نرخ دلار 50 هزار تومان باشد، قیمت پسته نیز 500 هزار تومان خواهد شد. این روند همیشه به همین شکل بوده است.
ارزانی ممقانی در خصوص تأثیر کمبود آب و انرژی بر کیفیت آجیل افزود: وضعیت آب بحرانی است و کمبود آن روی کیفیت محصولات تأثیر گذاشته است. البته آجیل و خشکبار کالاهای آسیبپذیری نیستند، اما کاهش منابع آبی و قطعی آب در برخی مناطق مشکلاتی را ایجاد کرده است.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش قیمت آجیل فقط به دلیل نوسانات نرخ ارز است یا عوامل دیگری نیز در آن دخیل هستند؟ توضیح داد: علاوه بر تأثیر نرخ ارز، صادرات غیرتخصصی نیز بازار داخلی را تحت تأثیر قرار داده است. در برخی موارد، افراد غیرمتخصص بهدلیل کمبود ارز و نیاز به واردات قطعات خودرو، اقدام به صادرات پسته و خشکبار کردهاند که این موضوع به بازار جهانی ما لطمه زده است. تجار و صادرکنندگان تخصصی سالها برای ایجاد سهم بازار ایران در جهان تلاش کرده بودند، اما این اقدامات غیرکارشناسی باعث از بین رفتن آن شده است.
رئیس کارگروه آجیل و خشکبار درباره قیمت آجیل شب عید نیز گفت: آجیل شب عید شامل آجیل شور و شیرین است که ترکیب آن تعیینکننده قیمت خواهد بود. اقلامی مانند پسته، بادامهندی و مغز فندق جزو کالاهای گرانقیمت هستند، درحالیکه بادامزمینی، تخمه و نخودچی قیمت پایینتری دارند. در حال حاضر، قیمت آجیل از 700 هزار تومان تا یک میلیون و 600 هزار تومان متغیر است.
ارزانی ادامه داد: در حال حاضر قیمت هر کیلو پسته بر اساس کیفیت پسته اکبری از 800 هزار تومان تا یک میلیون و 300 هزار تومان، پسته احمدآقایی از 700 هزار تومان تا یک میلیون و 200 هزار تومان، پسته بادامی از 700 تا 920 هزار تومان، پسته فندقی از 600 تا 850 هزار تومان، پسته کله قوچی از 770 هزار تومان تا یک میلیون و 180 هزار تومان و مغز پسته از یک میلیون و 100 هزار تومان تا یک میلیون و 500 هزار تومان قیمت دارند.
وی افزود: همچنین مغز بادام درختی از 740 تا 980 هزار تومان، مغز بادام درختی لوکی ایرانی از 800 هزار تومان تا یک میلیون و 480 هزار تومان، بادام کاغذی از 650 تا 850 هزار تومان، فندق با پوست از 560 تا 830 هزار تومان، مغز فندق از یک میلیون و 200 هزار تومان تا یک میلیون و 600 هزار تومان، گردو از 275 تا 400 هزار تومان، بادام هندی از 900 هزار تومان تا یک میلیون و 500 هزار تومان، مغز بادام زمینی از 145 تا 290 هزار تومان، تخمه کدو گوشتی از 275 تا 375 هزار تومان، تخمه آفتابگردان دور سفید از 150 تا 250 هزار تومان نرخ گذاری شده است.
به گفته رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار اتاق اصناف ایران، نخودچی از 158 تا 230 هزار تومان، کشمش از 130 تا 380 هزار تومان، مویز از 325 هزار تومان تا یک میلیون تومان، انجیر خشک از 250 تا 950 هزار تومان، آجیل لوکس از یک میلیون و 200 هزارتومان تا یک میلیون و 600 هزارتومان، آجیل درجه یک از 750 هزار تا یک میلیون و 200 هزارتومان، آجیل چهار مغز از یک میلیون و 150 هزارتومان تا یک میلیون و 600 هزارتومان، آجیل اقتصادی از 380 تا 750 هزارتومان، آجیل شیرین از 650 هزارتومان تا یک میلیون و 200 هزار تومان و خرمای رطب از 160 هزار تومان تا 285 هزار تومان به فروش میرسد.
وی در پایان با اشاره به اهمیت آجیل در فرهنگ پذیرایی نوروزی اظهار کرد: مردم ایران به مهماننوازی و آیینهای سنتی نوروز اهمیت زیادی میدهند. آجیل بخش مهمی از این سنت است، اما متأسفانه شرایط اقتصادی باعث کاهش قدرت خرید مردم شده است. ما نیز برای حفظ مشتریان خود از سود قانونیمان کاستهایم تا بتوانیم محصولاتمان را به فروش برسانیم. امیدواریم وضعیت اقتصادی کشور بهبود یابد و مردم بتوانند مانند گذشته، سفرههای نوروزی خود را با بهترین اقلام تزئین کنند.
لینک کوتاه
نظرات شما