معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای تهران تصریح کرد: حجم مخازن سدهای استان تهران هم اکنون 330 میلیون متر مکعب است که در مقایسه با میزان تجمعی سالانه 250 میلیون مترمکعب کسری داریم.

به گزارش نسیم اقتصاد به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، "راما حبیبی" معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای تهران، در نشست خبری در بیستمین نمایشگاه بین‌المللی آب و تاسیسات آب و فاضلاب کشور برگزار شد، با اشاره به وضعیت بحرانی منابع آبی استان تهران اعلام کرد: امسال سال نیمه‌خشک و کم‌بارشی را تجربه می‌کنیم. در سال‌های گذشته، فصل زمستان معمولاً همراه با بارش برف و باران بود، اما در سال جاری تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین باعث ایجاد پدیده‌هایی مانند واژگونی هوا و عدم تناسب در بارش‌ها شده است.
وی افزود: از ابتدای سال آبی جاری (اول مهرماه) تاکنون، تنها 61 میلی‌متر بارندگی در استان تهران ثبت شده است که این میزان، 40 درصد کمتر از میانگین تجمعی سنواتی است. ظرفیت اسمی مخازن سدهای پنج‌گانه تهران یک میلیارد و 800 میلیون مترمکعب است، اما هم‌اکنون تنها 330 میلیون مترمکعب آب ذخیره داریم که نسبت به سال‌های گذشته 250 میلیون مترمکعب کاهش نشان می‌دهد. این ارقام بیانگر کسری یک میلیارد و 500 میلیون مترمکعبی منابع آبی استان است.
حبیبی همچنین در خصوص حجم مخازن سدهای پنجگانه استان تهران گفت:  حجم مخازن سدهای امیرکبیر، لتیان، لار، طالقان و ماملو به ترتیب 39، 13، 14، 217، و 38 میلیون متر مکعب است.
حبیبی در ادامه با اشاره به وضعیت منابع آب زیرزمینی گفت: به دلیل کمبود بارش‌ها و برداشت‌های بی‌رویه، سالانه 130 میلیون مترمکعب از حجم مخازن زیرزمینی کاهش می‌یابد. این شرایط منجر به افت میانگین 70 سانتی‌متری سطح آب زیرزمینی در مناطق مختلف استان شده است.
وی با اشاره به اینکه امیدواریم با بارش‌های آینده، بخشی از این کسری‌ها جبران شود، تصریح کرد: برنامه‌ریزی دقیق برای مدیریت منابع آبی  در شرایط فعلی ضروری است.
وی در خصوص ابزارهای حاکمیتی برای مقابله با سواستفاده کنندگان از منابع آب زیرزمینی و متصرفین حریم و بستر رودخانه های استان تهران افزود: برای مدیریت منابع آبی و کاهش برداشت‌های غیرمجاز، ابزارهای قانونی و حاکمیتی مناسبی در اختیار داریم. طرح‌هایی نظیر طرح احیا و تعادل‌بخشی منابع زیرزمینی با هدف کاهش کسری مخازن و مدیریت برداشت‌های غیرمجاز تعریف و اجرایی شده است. اعتباراتی نیز به این طرح‌ها اختصاص داده شده که در راستای حفظ منابع زیرزمینی استفاده می‌شود.
حبیبی در خصوص انشعابات غیرمجاز گفت: سال گذشته و تا به امروز، اقدامات قابل‌توجهی در شناسایی و جلوگیری از انشعابات غیرمجاز صورت گرفته است. این موضوع یکی از چالش‌های اساسی ماست که با نظارت قوی و برخورد قانونی با متخلفان در حال پیگیری است.
حبیبی همچنین با اشاره به فشار ناشی از رشد جمعیت و کاهش بارندگی‌ها گفت: تهران به دلیل تراکم بالای جمعیت و منابع محدود، با چالش‌های جدی در مدیریت منابع آبی مواجه است. ما به‌صورت مستمر در حال نظارت و برنامه‌ریزی برای بهره‌برداری بهینه و کاهش هدررفت منابع هستیم. این مسیر دشوار و پیچیده‌ای است، اما برای تأمین آب شرب و رفع نیازهای اساسی مردم، تمامی تلاش خود را به کار می‌گیریم.
حبیبی در ادامه گفت: از ابتدای سال تاکنون 250 کنتور هوشمند بر روی چاه های مجاز کشاورزی در سطح استان تهران نصب شده است که تاثیر بسیاری بر کنترل برداشت‌های بی رویه از منابع آب خواهیم داشت.
معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه ‌ای تهران درباره سوال یکی از خبرنگاران در خصوص استفاده از پساب جهت حل ناترازی آب عنوان کرد: پساب یکی از منابع جایگزین آب برای مصارف کشاورزی است که پروژه خط دوم انتقال پساب تصفیه خانه جنوب تهران به دشت های ورامین، پاکدشت و شهرری یکی از این موارد است که حدود 4 کیلومتر از آن باقی است، از این طریق بعد از بهره‌برداری، حدود 160 میلیون مترمکعب پساب منتقل و در مصارف کشاورزی استفاده می شود.
وی در پایان خاطر نشان کرد: از تمامی شهروندان تقاضا داریم تا با صرفه جویی در تمامی مصارف یاری دهنده شرکت آب منطقه ای تهران باشند تا بتوانیم سال آبی بدون مخاطره‌ای را پشت سر بگذاریم و این میراث را برای آیندگان حفظ کنیم. 

 

لینک کوتاه
سدهای پنجگانه مصارف کشاورزی