مدیر نظارت بر بهرهبرداری فاضلاب شرکت مهندسی آبفای کشور با بیان اینکه37 میلیون نفر تحت پوشش تاسیسات فاضلاب قرار دارند، طول شبکه جمع آوری و خطوط انتقال را 72هزارو 500 کیلومتر ، تعداد تصفیه خانههای فاضلاب در مدار بهره برداری را 264 واحد، تعداد شهرهای دارای تاسیسات فاضلاب را 347 و حجم پساب تولیدی را 1.6 میلیارد متر مکعب در سال عنوان کرد.
به گزارش
نسیم اقتصاد به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو(پاون)،مسئله فاضلاب برای کشور مسئله مهمی است،به طوری که سال گذشته نزدیک به 1.6 میلیارد مترمکعب میزان پساب تولیدی حاصل از بازچرخانی در تأسیسات فاضلاب بوده است که 79.89 میلیون مترمکعب (4.99 درصد) در بخش صنعت، 825 میلیارد متر مکعب(51.64 درصد) در بخش کشاورزی، 85.92 میلیون مترمکعب (5.37 درصد) در بخش آبیاری فضای سبز، 11 میلیون متر مکعب(0.73 درصد) در بخش تغذیه آبخوان و 596 میلیون مترمکعب(37.27 درصد) در بخش تخلیه آبهای سطحی (غیرقابل استفاده شرب) مورد استفاده قرار گرفته است.
این در حالی است که جمعآوری و تصفیه فاضلاب شهری علاوه بر الزامات و ضرورتهای زیست محیطی و بهداشتی، به عنوان تامین کننده بخشی از منابع آب نامتعارف به شمار میآیند و بازچرخانی فاضلاب کمک شایانی به پایداری تامین آب در مصارف گوناگون می کند.
فاضلاب شهری در قیاس با کل مصرف آب کشور رقم قابل توجهی است و از آن جایی که فاضلابهای صنعتی و شهری رو به افزایش است، مسئله فاضلاب به موضوعی زیست محیطی و بهداشتی بسیار نگران کننده در جامعه تبدیل شده است بر این اساس هر میزان شبکه فاضلاب توسعه یابد، منافع آن هم به محیط زیست میرسد و هم توسعه بهداشت را به دنبال دارد.
دفع فاضلاب و استفاده از پساب حاصل از تصفیه فاضلاب مسئله بسیار مهمی است،در کشور از گذشته تا کنون فعالیتهای بزرگی در این زمینه انجام شده است و اکنون حدود 60 درصد جمعیت شهری تحت پوشش تاسیسات فاضلاب قرار دارند.
آنچه در دوره دولت سیزدهم برنامهریزی شد به مدار آمدن 46 طرح با حجم یک میلیون و 200 هزار متر مکعب در کشور بوده است. در حال حاضر (پایان زودهنگام دولت سیزدهم) از این مقدار 598 هزار مترمکعب به بهرهبرداری رسیده است که حکایت از تحقق 50 درصدی برنامه دارد. در سال 1404 و با بهرهبرداری از 55 طرح دیگر که در برنامه وزارت نیرو لحاظ شده است، ظرفیت طرحهای فاضلاب به بهرهبرداری رسیده به بیش از 1471 هزار مترمکعب در شبانهروز خواهد رسید. در این رابطه 57% حجم سرمایهگذاری دفتری انجام شده برای به بهرهبرداری رساندن این طرحها در دولت سیزدهم انجام شده است.
در زمینه فاضلاب روستاها نیز اقدامات جدی انجام شده است و درحال حاضر 67 صدم درصد جمعیت روستایی تحت پوشش شبکه جمع اوری وتصفیه فاصلاب هستند.
هم اکنون با توجه به شرایط اقلیمی، توسعه فاضلاب و استفاده از پساب آن به عنوان یک آب قابل بازیافت هم مورد توجه است.
موارد استفاده از پساب در شهرها میتواند برای مصارف صنعتی، آبیاری فضای سبز شهرها، آبیاری گیاهان غیرمثمرو شهرداریها میتواند باشد.
بازچرخانی آب و استفاده مجدد از پساب )فاضلاب تصفیه شده) یکی از رویکردهایی است که هم اکنون با جدیت و بهمنظور حفظ منابع آبی در وزارت نیرو دنبال میشود. همچنین بازچرخانی آب و استفاده مجدد از پساب فاضلاب در صنایع یکی از تمهیدات برای حفاظت از منابع آب است.
2446 میلیون متر مکعب حجم فاضلاب جمع آوری شده در کشور
سید مرتضی احتشامی،مدیر نظارت بر بهرهبرداری فاضلاب شرکت مهندسی آبفای کشورحجم فاضلاب جمع آوری شده درکل کشور را 2446 میلیون متر مکعب درسال عنوان کرد و گفت: ضریب تبدیل آب به فاضلاب به طور متوسط 75 درصد است و این امر بستگی به منطقه و شرایط آب وهوایی دارد حداقل 70 وحداکثر80 درصد می شود.
وی با بیان اینکه پساب تولیدی جهت کشاورزی، صنعت،تغدیه آبخوان، آبیاری فضای سبز و تخلیه به آبهای سطحی استفاده میشود، افزود: استاندارد خروجی پسابها از ضوابط واستانداردهای زیست محیطی سازمان حفاظت محیط زیست ابلاغی سال 1378 تبعیت میکند.
وی با بیان اینکه 37 میلیون نفر تحت پوشش تاسیسات فاضلاب قرار دارند، طول شبکه جمع آوری و خطوط انتقال را 72هزارو 500 کیلومتر و تعداد تصفیهخانههای فاضلاب در مدار بهره برداری را 264 عدد و تعداد شهرهای دارای تاسیسات فاضلاب را 347 و حجم پساب تولیدی را 1.6 میلیارد متر مکعب در سال عنوان کرد.
از طرفی هاشم امینی، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشورگفته است: پسابها فی ذاته می توانند یک تهدید به لحاظ زیست محیطی و بهداشتی برای کشور باشند،با اقدامات وزارت نیرو امروز پساب به عنوان یک فرصت برای بخش صنعت و مدیریت منابع آبی کشور است و ما به جای اینکه آب تازه را در حوز صنعت استفاده کنیم، پساب را استفاده می کنیم.
وی گفته است این فرصت باعث شده صنایع خودشان مراجعه کرده و تمایل دارند به جای اینکه آب زیرزمینی و آب سطحی استفاده کنند از پسابها به جهت پایداری استفاده کنند. این موارد ابتکاراتی بود که در این دوره صورت گرفت و کمک کرد که تابستان 1403 با توجه به اینکه بارش هایی داشتیم ولی عمده شهرهای کشور با برنامه های آبرسانی و پروژه های تنش آبی که در سطح شهرها و روستاها صورت گرفته نگرانی جدی از بابت تامین آب شرب و بهداشت نداشته باشیم.
با توجه به اینکه آب در کشور به عنوان یک موضوع اصلی مطرح است، درحالیکه وضعیت منابع آبی ما در شرایط مطلوبی نیست و از طرفی میزان بارندگی سالیانه در مقایسه با اغلب کشورهای دنیا کمتر است، براین اساس میزان، شدت وزمان بارشها و همچنین تغییرات اقلیم همگی دست به دست هم میدهد که بیشتر به فکر مدیریت صحیح منابع آبی و حفظ آن باشیم. در همین رابطه بازچرخانی آب میتواند یک راهکار اصلی و اساسی باشد. نزدیک به 7 تا 8 درصد ذخیره منابع آبی کشور در حوزه شرب استفاده میشود و بخش عمده این آب تبدیل به فاضلاب میشود. این فاضلاب به لحاظ تکنیکی قابلیت تصفیه با کیفیت بالا برای ورود به چرخه طبیعت و برای مصارف مختلف را داراست.
نظرات شما