مصرف انرژی برق دو کشور ایران و ترکیه طی دهه اخیر با رشد سریع و متفاوتی رو به رو شده و به نظر می‌رسد این روند همچنان ادامه داشته باشد. ضمن آن که چالش‌های انرژی هر کشور رابطه مستقیمی با پیشرفت اقتصاد، رشد جمعیت و افزایش استاندارد زندگی آن کشور دارد

به گزارش نسیم اقتصاد، به منظور هر گونه سیاست گذاری دقیق و کارآمد در بخش انرژی علاوه بر اطلاع دقیق از وضعیت منابع انرژی و روش‌های تامین انرژی، باید به صورت کامل و دقیق نسبت به وضعیت مصرف انرژی و نرخ تغییرات آن اطلاع داشت.
 
اگر سیاست‌ها و برنامه‌های بخش انرژی تنها با نگاه به منابع انرژی و راهکار‌های تامین انرژی و نیز سایر اهداف کلان تعیین شده باشد و این امر بدون نگاه به وضعیت کنونی مصرف انرژی و پیش بینی درخصوص آینده آن تدوین شود، قطعا در عمل با مشکل مواجه خواهد شد.
 
ظرفیت تولید برق:
براساس تحقیقات صورت گرفته، ظرفیت نصب شده نیروگاهی در ایران در حال حاضر 93 هزار مگاوات با تولید سالیانه 380 میلیارد کیلووات ساعت می‌باشد که 84 درصد از این ظرفیت سهم نیروگاه‌های حرارتی بوده و 81 درصد از سوخت مصرفی نیروگاه‌های حرارتی را گاز طبیعی تشکیل می‌دهد. در کشور ترکیه ظرفیت نصب شده نیروگاهی بالغ بر 110 هزار مگاوات با تولید سالیانه 322 میلیارد کیلووات ساعت است. 42 درصد از انرژی برق تولیدی در کشور ترکیه از سوخت گاز طبیعی، 26 درصد از زغال سنگ، 13 درصد سهم نیروگاه‌های برق آبی و 10 درصد از نیروگاه‌های بادی تامین می‌شود.
 
روند مصرف برق:
روند کل مصرف برق در طول 5 سال گذشته نشان می‌دهد، مصرف سالانه برق در ایران از 259 میلیارد کیلووات ساعت در سال 1397 به 333 میلیارد کیلووات ساعت در سال 1402 رسیده که نشان دهنده رشد 28 درصدی در طول این دوره است. این در حالی است که در مدت مشابه، مصرف سالانه برق در کشور ترکیه از 270 میلیارد کیلووات ساعت در سال 2018 به 284 میلیارد کیلووات ساعت در سال 2023 رسیده است که نشان دهنده رشد 5 درصدی در طول این دوره بوده است. میزان مصرف برق در بخش صنعت و خانگی در کشور ایران در سال گذشته به ترتیب 36 درصد و 31 درصد بوده است، در حالی که در کشور ترکیه میزان مصارف صنعت و بخش خانگی به ترتیب 45 درصد و 21 درصد است.
 
اوج مصرف برق:
بیشترین میزان تقاضای مصرف برق در ایران در سال جاری به 77 هزار و 514 مگاوات و بیشترین تقاضای انرژی مصرفی روزانه به 1.6 میلیارد کیلوواتساعت رسیده است. این در حالی است که بیشترین تقاضای مصرف برق در کشور ترکیه در سال جاری به 55 هزار و 556 مگاوات و بیشترین تقاضای انرژی مصرفی روزانه به 1.1 میلیارد کیلوواتساعت رسیده است که 29 درصد پایین‌تر از تقاضای مصرف برق در ایران است.
 
سبد انرژی:
در ایران برنامه ریزی ویژه‌ای برای تنوع بخشی به سبد انرژی برق کشور انجام شده و بر همین اساس از روش‌های مختلف مانند جذب 5 میلیارد دلار اعتبار از طریق صندوق توسعه ملی برای ساخت نیروگاه تجدیدپذیر، احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر توسط نهاد‌های حمایتی با تسهیلات دولتی، الزام صنایع و ادارات به احداث نیروگاه تجدیدپذیر، راه اندازی تابلوی سبز بورس و... نسبت به افزایش ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر اقدام شده و بر همین اساس پیش بینی می‌شود ظرفیت تولید انرژی‌های تجدیدپذیر کشور تا پایان برنامه هفتم توسعه به بیش از 30 هزار مگاوات برسد.
 
از طرف دیگر، کشور ترکیه قصد دارد در گام اول 30 درصد از تقاضای برق خود را از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر تامین کند. در چارچوب این هدف، برنامه ریزی برای دستیابی به ظرفیت 34 هزار مگاوات انرژی آبی، 12 هزار مگاوات انرژی بادی، 12 هزار مگاوات انرژی خورشیدی، هزار مگاوات انرژی زمین گرمایی و هزار مگاوات انرژی زیست توده انجام شده است. از طرفی ترکیه تایید کرده که با توجه به شرایط و امکانات موجود، هدف این کشور در تولید انرژی‌های تجدیدپذیر از 31 درصد به 50 درصد ترکیب سبد انرژی ارتقا دهد. این اقدام با اجرای چندین مناقصه پروژه خورشیدی انجام پذیرفته است. در گام بعدی نیز توسعه ظرفیت 10 هزار مگاواتی برای انرژی خورشیدی و به همین میزان نیز برای انرژی بادی در مناطق دارای پتانسیل انرژی‌های تجدیدپذیر در نظر گرفته شده است. اخیرا وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه اعلام کرده که دولت قصد دارد سالانه هزار مگاوات ظرفیت انرژی تجدیدپذیر شامل بادی و خورشیدی را در این کشور راه اندازی کند.

لینک کوتاه
تولید برق و مصرف برق انرژی برق ایران ترکیه

اخبار مرتبط

نظرات شما