عضو شورای ملی زعفران گفت: سالانه 20 تا 30تن زعفران به شکل قانونی به افغانستان صادر می‌شود. وزارت فلاحت این کشور هم اجازه رسمی داده زعفران ایرانی به نام تولید افغانستان به هندوستان صادر شود.

به گزارش نسیم اقتصاد، بر اساس برآوردها هر ماه 10 تن زعفران به صورت قاچاق از کشور خارج می‌شود. علی حسینی گازار، عضو هیأت رییسه شورای ملی زعفران درباره صحت این موضوع به مهر گفت: قاچاق نمی‌تواند آمار داشته باشد چون اگر رسمی است چرا مانع آن نمی‌شوند. اعداد ذکر شده برآوردی اعلام می‌شود. به عنوان مثال صادرات رسمی به‌اضافه مصرف داخل با توجه به حجم کشت، عدد قاچاق برآورد می‌شود. اگر موانع صادراتی برداشته و صادرات شفاف انجام شود قاچاق هم برچیده می‌شود.
 
قاچاق قانونی
 

وی افزود: تعهد ارزی صادرکننده را ملزم می‌کند ارز را 10 تا 15 درصد کمتر از نرخ بازار آزاد به بانک مرکزی تحویل دهد که این خود گلایه‌هایی را به وجود آورده است. ضمن اینکه برای تحویل و دریافت پول هم به دلیل تحریم مشکلات بسیاری وجود دارد.
 
وی با اشاره به صادرات زعفران به افغانستان تصریح کرد: سالانه 20 تا 30 تن زعفران به شکل قانونی به افغانستان صادر می‌شود که باید پرسید آیا این کشور مصرف کننده این حجم زعفران است؟ علاوه بر اینکه کشاورزان این کشور به کمک پیاز زعفران ایرانی خود نیز تولید دارند.
 
حسینی گازار در توضیح بیشتر عنوان کرد: افغانستان با اجازه رسمی وزارت فلاحت خود زعفران ایرانی را به نام تولید افغانستان بسته بندی و دوباره به کشوری مانند هندوستان صادر می‌کند. این می‌شود که بخشی زیادی از این محصول گران بها رسمی و غیررسمی قاچاق می‌گردد.
 
وی گفت: مدیریت داخل به راحتی اعتبار ایران را تقدیم کشور دیگر می‌کند تا برای خود بازار سازی کند. به این ترتیب با محصول ایرانی برای خود ارزآوری دارد.
 
افت 70 درصدی تولید زعفران
 
عضو هیأت رئیسه شورای ملی زعفران با بیان اینکه تاریخ زعفران ایران قدمت 3 هزار ساله دارد، گفت: بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی و آمار مراکز دولتی، حدود 123 هزار هکتار از سطح کشور زیر کشت زعفران است که باید بیش از 1000 تن زعفران برداشت شود در حالی که تولید فعلی یک چهارم این عدد بین 200 تا 300 تن است.
 
حسینی گازار افزود: بر اساس یک فرمول هر سال بین 5 تا 10 درصد سطح زیر کشت این محصول اضافه می‌شود چون مزارع هر چند سال یک بار باید جایگزین شوند و به نسبت این جایگزینی باید 2 تا 3 برابر سطح زیر کشت افزوده شود. بنابراین اگر تا چند سال قبل 123 هزار هکتار سطح زیر کشت زعفران داشتیم قطعاً امروز این عدد به 140 تا 150 هزار هکتار رسیده است که باید 1000 تن محصول داشته باشد اما چرا فقط 300 تن زعفران در کشور تولید می‌شود.
 
کشت سلیقه‌ای زعفران
 
این فعال در حوزه کشاورزی در ادامه سخنان خود یادآور شد: زعفران محصولی مناسب برای سرزمین‌های کم آب بوده زیرا در تابستان نیاز به آبیاری نداشته و در زمستان هم با بارش رشد می‌کند. همچنین کشت آن ویژه بوده و تا 7 سال نیاز به کشت مجدد ندارد؛ تنها باید درست مدیریت شود.
 
وی گفت: در دهه 50 تا 60 عملکرد زعفران در هر هکتار بین 6 تا 7 کیلو گرم بود در حال حاضر با وجود افزایش سطح زیر کشت عملکرد به زیر 3 کیلو گرم رسیده است. بر اساس آمار اعلامی مراکز دولتی از میزان کشت اینکه تولید 220 تا 230 تن زعفران در سال است یعنی عملکرد در هکتار حدود 2 کیلو گرم بوده که با توجه به هزینه کرد در نیروی انسانی، انرژی، برق و… برای تولید 1000 تن برداشت، این عدد رضایت بخش نیست.
 
عضو هیأت رییسه شورای ملی زعفران با بیان اینکه درآمد کشاورز کاهش پیدا کرده که افزایش پیدا نکرده است، اعلام کرد: فعال این حوزه نیاز به آموزش دارد تا عملکرد در هکتار کشت خود را افزایش دهد وگرنه افزایش قیمت‌ها منجر به تورم می‌شود.
 
وی درباره وضعیت قیمت این محصول لوکس در بازار جهانی گفت: هر کیلو گرم زعفران حدود 100 تا 110 میلیون تومان بوده که تا 5 ماه قبل این مبلغ، 35 تا 40 میلیون تومان بود. در واقع واسطه‌ها قیمت‌ها را در بازار مدیریت می‌کنند.
 
حسینی گازار با اشاره به فراگیری کشت زعفران در کشور اظهار کرد: افزایش قیمت، کشت زعفران را در کشور فراگیر کرده اما تولید سیستمی و اصولی نیست و هر کشاورز با به اشتراک گذاشتن تجربیات خود که همگی سلیقه‌ای است در بسیاری از استان‌ها تولید زعفران با عملکرد پایین در حال انجام است. این امر ناشی از عملکرد و سیاست گذاری نادرست نهادهای متولی است.

لینک کوتاه
تولید زعفران افت صادرات

اخبار مرتبط

نظرات شما