بازار خرید ملک از سوی ایرانیها به دنبال وعدههایی دولت ترکیه مبنی بر اعطای اقامت و سایر امتیازات، در سالهای اخیر به حدی داغ شده بود که شاهد گسیل سرمایه ایرانیها چه در بخش ساخت و ساز و چه خرید به این کشور بودیم، اما ثبات اقتصاد و بازار ارز در ایران موجب شده تا شاهد بازگشت سرمایهها باشیم.
به گزارش نسیم اقتصاد به نقل از ایرنا، طبق آمارهای منتشر شده اتحادیه اتاقهای بازرگانی و بورس ترکیه، در سال 2010 ایرانیها تنها 54 شرکت، در سال 2011 و 2012 به ترتیب 73 و 43 شرکت در این کشور تاسیس کردهاند؛ اما این تعداد در سال 2021 به 936 و در سال 2022 به 1300 شرکت رسیده است. در مجموع از سال 2010 تا 2022 ایرانیها 6 هزار و 611 شرکت در ترکیه تاسیس کردهاند.
بین شهروندان خارجی طی سالهای 2017 به بعد شهروندان عراقی، ایرانی، سعودی، کویتی، روسی و افغانستانی به ترتیب 5 کشوری بودند که در ترکیه بیشترین ملک را خریداری کردهاند؛ اما به نظر میرسد که برنامههای نظارتی دولت سیزدهم در بازارهایی از جمله کنترل ارز و از سوی دیگر عدم تحقق دولت ترکیه مبنی بر ارایه تسهیلات و مشوقهایی به سرمایهگذاران و خریداران ملک در این کشور موجب شده تا طبق آمار در فاصله سال 2022 تا 2023 میلادی روند خرید خانه در ترکیه از سوی ایرانیها، حدود 60 درصد کاهش داشته است.
افزایش نرخ تورم در سه ماه گذشته در ترکیه
مرتضی یکی از کسانی که در سالهای گذشته با خرید ملک در ترکیه نسبت به سرمایهگذاری در این کشور اقدام کرده بود در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، ضمن تایید کاهش آمار سرمایهگذاری ایرانیها در ترکیه، گفت: میزان تورم در دو تا سه ماه گذشته در این کشور افزایش یافته و حتی بر روی نرخ بلیت اتوبوس نیز تأثیر گذاشته است.
وی افزایش نرخ اجاره منزل، بنزین و حتی هزینه نگهداری خانه را نیز از دیگر مشکلات کنونی که بر سر راه خریداران ملک در ترکیه پیش آمده عنوان کرد و افزود: اجارهخانه از هشت هزار به 15 هزار لیر رسیده و از سوی دیگر بالا رفتن نرخ تورم در تمام بخشها موجب شده تا شاهد برگشت مردم باشیم.
وعدههای دولت ترکیه در خصوص سرمایهگذاران محقق نشد
نایب رییس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران نیز در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا، ضمن اشاره به عدم تحقق وعدههای دولت ترکیه به دلیل بالا رفتن نرخ تورم در این کشور به سرمایهگذاران، گفت: چشماندازهای ترسیم شده برای مردم و سرمایهگذاران در این کشور محقق نشده و شاهد عدم تحقق عدم وعدهها هستیم.
داوود بیگی نژاد با بیان اینکه مردم امروز متوجه این مسایل شدند، افزود: پیش از این قرار بود که خریداران ملک و سرمایهگذاران در ترکیه، تابعیت دریافت کنند که محقق نشد، از سوی دیگر نگهداری ساختمان هزینه دارد که با توجه به بالا رفتن نرخ تورم در این کشور، هزینه نگهداری با درآمد مردم تطابق ندارد.
وی با بیان اینکه ثبات در بازار ارز و اقتصاد کشورمان نیز در این مساله بیتاثیر نبوده است، گفت: ثباتی که امروز در بخش اقتصاد کشورمان وجود دارد دلیل محکمی است که مردم و سرمایهگذاران، این سرمایهگذاری را در کشور خودمان انجام بدهند و به همنی دلیل سرمایهگذاری در ترکیه با این روند توجیه اقتصادی ندارد.
لینک کوتاه
اخبار مرتبط
طی 7 ماهه امسال به دلیل محدودیتهای برقی، تولید فولاد میانی حدود یک میلیون تن به ارزش... 29 آبان 1403
طبق نرخنامه مصوب سازمان مدیریت میادین و میوه و ترهبار قیمت تخم مرغ در میادین و... 27 آبان 1403
محمد کشتی آرای؛ کارشناس ارشد بازار طلا و سکه گفت: امروز؛ شنبه 26 آبان 1403؛ قیمت جهانی طلا... 26 آبان 1403
تالار شیشهای در اولین روز هفته همچون هفته قبل سبزپوش شد؛ به طوری که شاخص کل با رشد بیش... 26 آبان 1403
قیمت هر قطعه سکه طرح جدید امروز (سه شنبه، 22 آبان) در بازار طلای تهران با رشد 393 هزار... 22 آبان 1403
مدیرکل انتقال خون استان تهران با اشاره به کاهشی شدن روند اهدای خون در پایتخت همزمان با... 19 آبان 1403
عضو هیات مدیره بانک توسعه صادرات ایران، نقش پدافند غیرعامل در صیانت و حفاظت از زیرساخت... 13 آبان 1403
معاون علوم تربیتی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی در نشست شورای دانشگاه آزاد اسلامی استان... 9 آبان 1403
نظرات شما