یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: تجربه در حوزه های مختلف نشان داده که قیمت گذاری دستوری نمی تواند مانع رشد چشمگیر اجاره بهای مسکن شود.

به گزارش نسیم اقتصاد، مجتبی یوسفی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به وضعیت بازار اجاره بهای مسکن، بیان کرد: متاسفانه سوءمدیریت یک وزیر در دولت قبلی سبب شد در طول چند سال هیچ اقدامی در این حوزه صورت نگیرد و تاثیر خود را اکنون با برهم خوردن تعادل بین عرضه و تقاضا و افزایش قیمت های آن چنانی در بازار مسکن نشان دهد بنابراین برای حل این مساله با دو موضوع مواجه هستیم؛ یکی برنامه ریزی در بلند مدت است که باید در طول بلندمدت برای ساخت و ساز برنامه ریزی شود تا فاصله بین عرضه و تقاضا کاهش یابد.
 
وی در ادامه با بیان اینکه باید قانون جهش تولید مسکن که مجلس پای آن ایستاده است اجرایی گردد، اظهار کرد: ساخت 4 میلیون واحد مسکونی در اولویت حرکت دولت قرار گرفته است که این برنامه برای بلند مدت است. اما در موضوع اجاره بها و رهن منازل مسکونی امروز شاهد ایجاد بحران برای مردم هستیم گروهی از مستاجران از شهرهای بزرگ به اطراف آن رفتند و اکنون باید حاشیه شهرها را نیز ترک کنند. این وضعیت نشان می دهد که ما در کوتاه مدت اقدامی برای کنترل بازار مسکن انجام نداده ایم.
 
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی، گفت: اینکه برای افزایش اجاره بها سقف 25 درصد و 20 درصد تعیین شود، راه حل مشکل نیست.
مگر تاکنون با سیاست‌های دستوری توانسته‌ایم قیمت کالایی را مدیریت کنیم که امروز بتوانیم بازار مسکن را سامان دهیم
در حوزه ارز، طلا، فولاد و خودرو تجربه ثابت کرد که قیمت گذاری دستوری هیچ گاه جواب نمی دهد بلکه مانند فنری انرژی را در خود جمع کرده و وقتی رها می شود آثار مخرب تری برجای می‌گذارد. تجربه مقابل چشم ما برای یک سال قبل است. سال 1399 و 1400 در ستاد کرونا مصوب شد که افزایش اجاره بها 25 و 20 درصد باشد آیا واقعا محقق شد؟
آیا واقعا نرخ اجاره بها و رهن 31 درصد رشد داشته؟
 
این عضو کمیسیون عمران مجلس تاکید کرد: در عین اینکه از اقدامات بلند مدت دولت در حوزه مسکن تشکر کرده و حضور ماهانه رئیس جمهور در جلسات شورای عالی مسکن قابل تقدیر می باشد، اما در کوتاه مدت نیز باید برای ساماندهی این بازار چاره ای اندیشیده شود. ما باید بپذیریم که مانند یک نابینا در مسیری پر از مانع در حال حرکت هستیم. امروز آمار موثقی در دست ما نیست، چه کسی می داند تعداد واقعی خانه های خالی چقدر است و چه تعداد مستاجر در سطح کشور وجود دارد؟ چه کسی می داند نرخ اجاره در هر منطقه چقدر رشد داشته است؟ آیا این آمارهای رسمی که افزایش قیمت در حوزه مسکن را 31 درصد اعلام می کند واقعا صحیح است؟ یا اینکه رشد 150 درصدی در حوزه رهن و اجاره شاهد هستیم.
 
وی گفت: طبق قانون، باید از سال 94 سامانه اسکان و املاک راه اندازی و اطلاعات به طور دقیق ثبت می شد. از سوی دیگر سامانه های موجود مانند ثبت اسناد نیز باید برخط می شد اما این اتفاق رخ نداد. ما بر اساس آمار و اطلاعات دقیق می توانیم با دید باز برنامه ریزی کنیم.
 
این عضو کمیسیون عمران گفت: با کسب اطلاعات دقیق می توانیم با ابزار مالیات یعنی مالیات بر خانه های خالی و مالیات بر خانه های لوکس سوداگری را از بازار مسکن خارج کنیم که اگر این کار را انجام ندهیم نمی توانیم در بلند مدت گامی برداریم.
 
وی گفت: سیاست های قیمت گذاری شکست خورده است و آفت های زیادی نیز به دنبال دارد. با این سیاست ها قطعا قراردادها از حالت رسمی به حالت غیر رسمی و زیر میزی تبدیل می شود که فردا روز مشکلات حقوقی بین موجر و مستاجر ایجاد خواهد کرد.
 
یوسفی در پایان بیان کرد: از سوی دیگر این سیاست ها بازار را ملتهب می کند، ما اگر بخواهیم نرخ رشد تورم با نرخ رشد اجاره بها را در 10 سال گذشته مقایسه کنیم، نرخ تورم خیلی رشد بالاتری داشته است و بازار مسکن دیگر کشش نداشت.

لینک کوتاه
قیمت‌گذاری دستوری رشد نرخ اجاره بها نرخ تورم

اخبار مرتبط

نظرات شما